POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Nya AIK-styrelsen om resultatet av årsstämman: "Elitlicensen hängde på en skör tråd"

Foto: Bildbyrån.

AIK FF:s styrelse ville se samma personer i aktiebolagets styrelse.
Men med risken att äventyra elitlicensen backade man.
”Den hängde på en skör tråd om en överenskommelse inte hade kunnat träffas”, skriver man i en kommentar på klubbens hemsida.

På AIK:s årsmöte valdes en ny styrelse av medlemmarna. Eric Ljunggren valdes till ny ordförande och totalt sju nya ledamöter tog plats i den nio personer starka styrelsen.

Men när det var dags för bolagsstämma två dagar senare valdes en annan styrelse, med FF:s tidigare ordförande Per Bystedt. Klubben har nu alltså två olika styrelser i förening och aktiebolag, vilket inte var fallet i fjol.

Sedan ungefär ett år tillbaka har tanken varit att AIK Fotbollsförenings och AIK Fotboll AB:s styrelser ska bestå av samma personer. Det avviker dock från svensk bolagskod och det stämmer heller inte överens med det ägardirektiv som AIK FF tog fram 2016. Enligt det direktivet ska två platser i AIK Fotboll AB:s styrelse vara "oberoende" eller representeras av minoritetsägare. En överenskommelse om att gå ifrån direktivet träffades dock mellan majoritetsägaren (AIK FF) och minoritetsägarna (bland annat Fabege och Bystedt & Son) förra året, vilket alltså möjliggjorde samma personer i styrelserna för FF och AB.

AIK FF:s nya styrelse har ingen sådan överenskommelse med minoritetsägarna, i alla fall inte än så länge.

På klubbens hemsida skriver på fredagen den nyvalda styrelsen i AIK FF att den stora anledningen till att man valde att gå med på en annan styrelsesammansättning i aktiebolaget var att det bara två dagar senare skulle skicka in årsredovisningen som i sin tur ska ge förnyad elitlicens.

”Elitlicensen är själva förutsättningen för att AIK Fotbolls elitlag ska kunna medverka i Allsvenskan och Svenska Cupen. Den hängde på en skör tråd om en överenskommelse inte hade kunnat träffas under årsstämman, då en på stämman godkänd årsredovisning är ett krav”, skriver styrelsen.

”Då återstod för oss två alternativ: att ajournera mötet och riskera elitlicensen. Alternativt förhandla för AIK Fotbolls bästa. Vi valde det senare. Det var, givet omständigheterna med relationen till ett antal större minoritetsägare, ett självklart val för oss.”

Dessutom skriver klubben nu att man i framtiden planerar att förändra planeringen så att inte årsmöte, årsstämma och deadline för inlämningen av årsredovisningen inte sammanfaller under en så kort period.

Publicerad 2018-03-16 kl 12:58
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto