Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Nya regler i allsvenskan - då kan talangerna jubla

Fler avbytare och krav på fler hemmafostrade spelare. Det är några av nyheterna till årets säsong. En förändring som öppnar upp för ännu fler unga talanger i allsvenskan.

Inför årets allsvenska säsong finns ett antal nyheter i Svenska fotbollförbundets tävlingsregler. Två av de mest intressanta är de här:

+ Lagen får använda sig av sju i stället för tidigare fem avbytare.

+ Nio av de 18 spelarna som kallas till match ska vara hemmafostrade. Det vill säga som spelat i en svensk klubb i minst tre år under åldern 15 till 21 år.

Det här kan ge en positiv effekt när det gäller den svenska talangutvecklingen. Det tror i alla fall experter och tränare som TT varit i kontakt med.

- Jag tror inte det här kommer innebära något revolutionerande men signalen är ändå viktig. Det uppmuntrar till att använda fler unga spelare och jag är övertygad om att fler spelare kommer att skaffa sig allsvensk erfarenhet. Dessutom tror jag ledarna kommer att upptäcka "att det funkar ju". En 17-åring kan faktiskt vara mogen för spel i allsvenskan, säger Jens Fjällström, expertkommentator på TV4 och Canal plus.

En annan som gillar förändringen är Gais tränare Alexander Axén. Han har pratat varmt om sju avbytare i flera år.

- Om vi vill hänga med resten av fotbollsvärlden måste vi ha samma system som alla andra. Jag har velat införa det här sedan jag var i Norge. Det är klart att det här är positivt.

Vad blir fördelarna med sju avbytare?

- Det ger en effekt att de unga får vara med på bänken. Tidigare har man mest gått på erfarenhet men nu behöver man inte bry sig om det. Och det är ju jättebra som ung att få erfarenhet att vara i den miljön. Då kommer han vara mer redo när han väl kommer in, säger Axén.

Han får medhåll av Pelle Blohm, expertkommentator på bland annat Canal plus och Radiosporten.

- Helt klart kan tränarna plocka med spelare för att få upp känslan att vara med i A-laget. Rent sportsligt är det bra att unga får chansen tidigare och därmed kan bidra till svensk fotbolls utveckling.

Trenden de senaste åren har varit ganska tydlig. Klubbarna, med IFK Göteborg i spetsen, väljer allt mer att satsa på egna ungdomar än att köpa okända importer. I år ska alltså nio av 18 spelare ha fostrats i svenska klubbar. Något som stärker trenden ytterligare.

- Det är bra för svensk fotboll att satsa på egna spelare. Visst finns det duktiga importer i allsvenskan men i längden får vi bara andrahandssortering. Ska någon svensk klubb ut i Europa så ska man satsa på inhemska spelare och utbilda dem riktigt bra, säger Göteborgs tränare Jonas Olsson.

TT

Publicerad 2010-03-03 kl 12:20
Annons
Annons
Annons