Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Nya uppgifter kring faktura i Bahoui-affären: "Kvarstår en obehagskänsla"

4v

Nya uppgifter har framkommit kring AIK:s försäljning av Nabil Bahoui.
Enligt podcasten "Vår värld" betalade AIK till bolaget Palm Eleven exakt den summa som sedan återfanns på en faktura, skickad från en tredje part, i en knarkrazzia.
"Det finns ingen brottmisstanke riktad mot AIK Fotboll", skriver klubbdirektör Björn Wesström i ett sms till Fotbollskanalen.

Det var Dagens Nyheter som först avslöjade de många märkliga turerna i samband med att Nabil Bahoui såldes till Saudiarabien 2015. DN:s granskning visade hur en faktura utställd 2018 med koppling till försäljningen återfunnits i en knarkrazzia. Fakturan kom från det estniska bolaget BlueBlueSky OÜ (som drevs av grovt kriminella personer) och mottagare var agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG. Summan låg på 80 000 euro. På fakturan hade det estniska bolaget skrivit att summan rörde "framtagande av förhandlingsstrategi och villkor" kring Bahoui-försäljningen.

ANNONS

Utöver det framkom även att AIK till förbundet uppgett bolaget SPM Sports Agency och en kvinna som representanter för försäljningen. Bolaget är ett numera nedlagt brevlådeföretag - och kvinnan en ”företagsbildare”. Senare har AIK ändrat sig och uppgett att det var agenten Hasan Cetinkaya som företrädde AIK i förhandlingen.

Efter avslöjandet har AIK själva sjösatt en extern utredning kring klubbens spelaraffärer – en utredning som pekade på flera omfattande brister.

Nu framkommer nya uppgifter gällande just fakturan till AIK:s samarbetspartner Palm Eleven. I podcasten ”Vår Värld”, med Ceasar Gezelius och Martin Wicklin, så konfronteras klubbdirektör Björn Wesström med uppgifter från poddmakarna kring att AIK betalat exakt summan 80 000 euro till Palm Eleven AG (som alltså var mottagare på fakturan skickad från bolaget BlueBlueSky OÜ) - och det bara månader innan fakturan var utställd.

ANNONS

Wesström svarade då att han inte känner till utbetalningen.

- De uppgifterna borde rimligen ha kommit i transferutredningen. Det var det som var grunden till transferutredningen; att plocka ut alla betalningar och kolla var de landar och var de stannar, säger han i podden.

Vår värld: Så det här ny information?
- Just det ni säger nu, ja. Det har jag inte hört förut.

Precis innan uppgifterna om utbetalningen avslöjats i podden så fick Wesström frågan om hur han skulle se på om det eventuellt var så att AIK betalat samarbetspartnern ganska kort tid innan fakturorna från det estniska bolaget skickats – och att det i så fall inte handlat om treårsperioden mellan 2015 (då försäljningen skedde) och 2018 (då fakturan skickats). Han höll då med om att det skulle vara en skillnad.

- Ja då finns det någon slags logisk tankekedja: ”Är det här någon slags slussverksamhet?”. Det är väl logiskt att tänka den tanken, sa Wesström.

ANNONS

Wesström och AIK har tidigare bekräftat att Palm Eleven ägt rättigheter på en eventuell försäljning av Bahoui, vilket vid tillfället var tillåtet.

I podden säger Wesström att han tänker kolla upp omständigheterna kring den eventuella utbetalningen. Därefter har Fotbollskanalen sökt Wesström för en kommentar kring vad man kommit fram till. Wesström väljer att svara i ett sms där han skriver:

"Angående de uppgifter som Vår värld ställde frågor om gällande utbetalningen till agenturen Palm eleven, så stämmer det att det gjorts flera utbetalningar, helt i enlighet med den betalningsplan som överenskommits när avtalet tecknades. Detta faktum har dock inte gett AIK Fotboll mer information om huruvida någon tredjepart fakturerat Palm eleven eller ej med hänvisning till rådgivning i uppdraget Palm eleven hade för AIK Fotboll. Således kvarstår obehagskänsla inför att AIK Fotbolls namn används av en part vi inte har någon relation till eller affärsuppgörelse med".

ANNONS

På följdfrågan om utbetalningarna som gjorts enbart har att göra med försäljningen av Nabil Bahui att göra, och om det stämmer att en av betalningarna var på samma summa som återfanns på fakturan och att den gjorts bara månader tidigare, svarar Wesström:

"Utbetalningarna som gjorts till Palm eleven är kopplade till försäljningen av Nabil Bahoui 2015. Avtalsinnehållet har sekretessklausul. Det finns ingen brottmisstanke riktad mot AIK Fotboll".

Fakta

BOLAGEN KOPPLADE TILL BAHOUI-AFFÄREN

BlueBlueSky OÜ (Estland)
Drivs av två grovt kriminella svenskar, enligt Dagens Nyheter. Det estniska bolaget fakturerade den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG för rådgivning i samband med Nabil Bahouis flytt från AIK till Al Ahli sommaren 2015, enligt dokument som hittades under en razzia mot en knarkfabrik utanför Stockholm.

Palm Eleven AG (Schweiz)
Ett bolag som drivs av den schweiziske agenten Marco Lichtsteiner. Hade ett avtal med AIK rörande Nabil Bahoui när spelaren flyttade till Saudiarabien, enligt klubbdirektören Björn Wesström. ”Palm Eleven hade ett avtalat ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter”, uppger Wesström för DN.

Empresa Finance (Estland)
På den ovan nämnda fakturan mellan BlueBlueSky och Palm Eleven står ett bankkonto som innehas av Empresa Finance. Även det bolaget drivs av kriminella svenskar som har kopplingar till knarkfabriken, enligt DN.

SPM Sport Agency LLP (Skottland)
Det bolag som representerade AIK i samband med försäljningen av Nabil Bahoui, enligt vad klubben uppgett för Svenska Fotbollförbundet. Bolaget är ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland, skriver DN. Grundades av två anonyma bolag på samma adress i Belize. Företräds av en kvinna, med kopplingar till Estland, som har sin bas på Malta och jobbar för ett bolag som erbjuder skatteplaneringar, bankkonton i skatteparadis och möjligheten att köpa EU-medborgarskap, uppger DN.

Publicerad 2021-04-13 kl 18:44
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto