POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Nybyggaranda i Djurgården: Inte en enda extern krona

"Snabbare, kör, yes, bra, snabbare!" 
Magnus Pehrsson eldar på sina spelare under en passningsövning i Vinnarhallen på Bosön.

Egentligen skulle han bara ha varit inne på sin andra månad som manager för Djurgården. Men efter en svag inledning på förra säsongen valde DIF att sparka Lennart Wass vilket gjorde att Magnus Pehrsson tillträdde åtta månader tidigare än beräknat. 

Då låg Djurgården näst sist i allsvenskan med en poäng efter sex matcher. Pehrsson räddade det sjunkande skeppet och DIF slutade elva i tabellen. I år har han byggt ett nytt lag som ska nå en högre placering med ett fräschare spel.

- Det har varit en extrem arbetsbelastning på många i Djurgården för att göra en förändring som vi har gjort, men samtidigt har det varit väldigt roligt. Det är lite nybyggaranda,så känner man ju. Det är väldigt fräscht och nytt, säger Magnus Pehrsson.

- Jag är väldigt glad för det som vi har lyckats sätta ihop och det som är väldigt intressant är att vi har gjort det utan någon extern krona och det har ju inte riktigt varit Djurgårdens tradition, utan man har använt ganska stora belopp av externa finansiärer.

Av förklarliga skäl var det ganska dystert i Djurgården när Magnus Pehrsson tog över i maj förra året. Nu, nio månader senare, är det som natt och dag. Uppvärmningen i Vinnarhallen är lekfull med många skratt och när det är dags för spelövning så är det fullt fokus hos spelarna som vill imponera på sin tränare.

- Om vi tittar på vad vi gör på träningarna så är vi bättre nu jämför med när jag tog över förra året. Framför allt är farten på träningarna bättre. Det beror väl på att vi tränar lite mindre, vi har prioriterat att ha väldigt hög intensitet. Det tycker jag i kombination med att vi offensivt har lite bättre en mot en-spelare, spelare med mer fart. Det gör att allt blir mer intensivt och det blir fler situationer och en större utmaning för våra defensiva spelare. Så jag tycker att det ser bättre ut, säger Magnus Pehrsson.

- Det var ett lyft i Finland, men de två första matcherna kändes det inte så bra som det gör på träning och det beror på att vi har gjort många byten. Det har varit helt medvetet för att inte belasta spelarna för hårt och för att många ska få chansen att testa. Men vi har inte alls varit så synkroniserade och det är ju inte så konstigt med nästan hälften nya spelare i truppen. Men Finland var ett steg framåt där vi ändå tyckte att vi hittade ett bättre samarbete.

Vad var det som var så bra i Finland?
- Alltså, nu ska vi inte överdriva. Det som var bättre var att mycket av det som vi har pratat om föll på plats, både i försvarsspel och i anfallsspel. Att vi fick fler spelare som gjorde samma sak. Det tyckte jag var det viktigaste, att laget fungerade bättre. Vi har haft bra individuella prestationer, spelare som har gjort och tänkt rätt, men nu var det en effekt av att vi i stället för att vi fick två, tre bra samarbeten så fick vi uppåt sex, sju, åtta, nio i vissa lägen och samarbetade bra i offensiv och defensiv och då är det klart att vi ser intensivare ut. Passningsspelet blir bättre och presspelet blir bättre. Det var nog det väsentliga, att vi fick samarbeten att hänga ihop, säger Magnus Pehrsson som har värvat åtta nya spelare. Och han vill lyfta en av dem.

- Om jag ska nämna någon som var väldigt bra i Finland, som var ett stort utropstecken där jämfört med vad han hade presterat tidigare, så var det Chibsah. Han hade två rätt dåliga prestationer mot BP och Sirius där man märkte att det var väldigt mycket nytt, medan det var väldigt mycket som föll på plats utifrån vad vi vill att han ska göra i matcherna i Finland.

Är truppen färdig?
- Det vet man inte. Det finns väl fortfarande möjligheter att det kan komma in någon spelare, men i stort sett så är den färdig. Men jag vill inte stänga den än.

- Det är såklart att vi inte hade haft en mittback här och tittat på, som vi hade i den här danske mittbacken (Marc Pedersen) om vi inte funderade lite. Men det kan väl finnas någon position till som vi också kan titta på. Mer än så vill jag inte säga. Det kan hända något mer, men skulle det inte hända något mer så är det här en trupp som jag är nöjd med, som vi kommer klara oss bra med och bli bättre än förra året.

Hur blir det med den danske mittbacken?
- Jag kan inte riktigt svara på det. Jag kan säga så här: han gjorde ett intressant intryck när han var här.

Inför årets säsong har Djurgården fått nobben av flera spelare. Sebastian Andersson valde Kalmar FF, Erdin Demir gick till Brann, Simon Thern skrev på för Malmö FF och Kristoffer Nordfeldt är klubblös. Men Magnus Pehrsson tycker inte att det har varit svårt att värva spelare till DIF.

- Om man tittar på att vi har tagit in åtta spelare och vi var klara med det den 20 januari så är väl det ett tecken på att det inte var så svårt. Åtta är ju väldigt många. Nej, jag tycker inte att det har varit svårt, men det är klart att det har varit ett väldigt stort arbete eftersom vi har valt att träffa många spelare. Så det har varit en extrem arbetsbelastning på många i Djurgården för att göra en förändring som vi har gjort, men samtidigt väldigt roligt. Många kommer in som inte har någon historia härifrån och som vill in och visa.

Du gjorde klart med Chibsah väldigt tidigt. Kommer Kasper Hämäläinen att få en offensivare roll nu, som han har i Finlands landslag?
- Ja, det är tanken.

Han har gjort det väldigt bra i den rollen i landslaget?
- Ja, det är helt klart. Nu vet man ju inte, det kan ju hända saker, men utgångspunkten är att han ska ha en liknande roll som han har i det finska landslaget. På ett ungefär kommer han att ha samma arbetsuppgifter där han får utnyttja sitt djupledsspel och sin snabbhet ännu mer framåt, säger Magnus Pehrsson som ännu inte har satt en målsättning för årets säsong.

- Nej, det har vi inte gjort ännu. Vi ska naturligtvis ha en målsättning för det vi håller på med. Det som jag har sagt och som jag tror att alla skriver under på är att vi placeringsmässigt ska bli bättre än förra året. Annars så handlar mycket om att få ett lag som spelar en fotboll som man vill se - ett bra djupledsspel, en hög intensitet och ett bra passningsspel. Det är nyckeldelarna i det. Vårt fokus ligger på att förbättra det.

Publicerad 2012-02-20 kl 16:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto