Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Nye Norrköpingtränaren: "Ledarskap kan liknas vid föräldraskap"

Foto: TT

Försök igen

IFK Norrköpings nye tränare Jens Gustafsson tar över i en hektisk period med omstart i allsvenskan och Champions League-kval. Men 37-åringen fokuserar på det han alltid gjort:
- Att ta hand om människan, därefter fotbollsspelaren. Det är det absolut viktigaste för mig, säger han.

En intervju med en ny fotbollstränare hade kunnat handla mest om vilken slags fotboll han eller hon vill spela. Vad som blir nyckeln i första matchen - lördagens bortamöte med Djurgården - eller i det viktiga Champions League-kvalet.

Men med IFK Norrköpings nye tränare Jens Gustafsson känns det naturligare att prata om vad ledarskapet är för honom. Det är nämligen det som han hela tiden kommer tillbaka till, i varje resonemang.

- Det handlar om att begripa att ju mer vi är beredda att göra för andra, desto mer tillfredsställda kommer vi att vara när vi går och lägger oss.

Jämför med barnuppfostran

Gustafsson utvecklar:

- I alla organisationer sätter ledaren tonen för vilken miljö som ska råda. Om ledaren inte gör det så kommer inte medarbetarna att känna sig trygga, vilket ofta leder till själviskt beteende. När människor känner sig trygga, då kommer tillit och samarbete naturligt. Det är det som Janne (Andersson) varit skicklig på och som jag måste vara skicklig på.

- Om jag ska vara mer konkret så handlar det om att se varje människa varje dag.

Jens Gustafsson är utbildad beteendevetare, och har dessutom förkovrat sig i litteratur om den typ av ledarskap som han tror på.

För 37-åringen, som själv har en dotter på tre och ett halvt, finns en tydlig koppling till barnuppfostran.

- Ledarskapet kan jämföras med föräldraskap, att ta hand om de vi är ansvariga för utifrån hur vi skulle hantera våra egna barn. Att bry sig om andras välbefinnande och hjälpa människor framåt är den viktigaste delen i mitt ledarskap.

- Vi håller på med fotboll och vi utvecklar fotboll, men vi fostrar människor.

Spelare som strävar åt samma håll

Han nämner Daniel Sjölund och Andreas Johansson som två starka karaktärer i laget som tar hand om sin omgivning på ett bra sätt.

- För oss handlar det om att fostra fler av de människotyperna som kan hjälpa IFK Norrköping att vara framgångsrika i framtiden.

"Peking" har hyllats för sitt sätt att spela just som ett lag, där alla strävar framåt åt samma håll.

Efter den djupa utläggningen verkar Jens Gustafsson, åtminstone värderingsmässigt, passa IFK Norrköping perfekt.

- Det får ju andra uttrycka sig om. Men där kommer jag aldrig att vika mig, kring människan i centrum.

Utmanande period

Jens Gustafsson kastas rätt in i hetluften på nya jobbet. Mitt i de svenska mästarnas säsong, och med ett Champions League-kval som första test.

- Lite unikt är det, att komma in till något om är väldigt välfungerande. Mitt i säsongen brukar det vara tvärt om, så för mig handlar det om att vara väldigt ödmjuk för det som skapats här tidigare.

Vad är din känsla inför omstarten?
- Väldigt inspirerande. Sen är det en väldigt utmanande period, med täta matcher och ett transferfönster som ligger och hotar över oss. Det är väl det som kan leda till att vi kan behöva lite tid att komma upp igen, men vi hoppas vi har byggt upp någonting större som attraherar de spelare som är här.

Som den spelstilen som karakteriserar Norrköping, och som han inte tänker ändra på.

- Vi vill bibehålla den offensiva frejdigheten, sen vill vi bli ännu bättre i försvarsspelet -men inte på bekostnad av det frejdiga anfallsspelet.

Se vad Janne Andersson i maj sade om vad Gustafsson får ta över i klubben i spelaren ovan.

Fakta: Jens Gustafsson

Från: Utanför Helsingborg.

Aktuell: Ny tränare för mästarlaget IFK Norrköping.

Tidigare tränaruppdrag: Assisterande i AIK (våren 2016), det tillfälliga U21-laget när det ordinarie gick till EM, Halmstads BK (2011—2014), Halmstads BK ungdomslag (2010—2011).

Klubblag som spelare: Falkenberg (2003—2009), Högaborg (2002), IK Brage (2001).

Publicerad 2016-07-08 kl 17:20
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER