Nyförvärvet bröt måltorkan - två fullträffar när MFF vann mot KFF

MALMÖ. Malmö FF:s Antonio Colak gjorde två mål när laget slog Kalmar FF på Eleda Stadion och krympte poängavståndet mot Djurgården till två poäng.

Se målen från MFF-Kalmar i TV4-Sportens sändning i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

I den sjunde minuten skapade Malmö FF matchens första heta målchans. En ren Anders Christiansen, idag i en nummer tio-position, spelade en passning mot Veljko Birmancevic på den bortre stolpen, men Antonio Colak hann först och styrde bollen rakt på KFF:s Lucas Hägg Johansson.

Målvakten hade dock en osedvanligt skakig matchinledning och halkade mitt under en utrusning i den nionde minuten. Erdal Rakip kunde tämligen enkelt böja in 1-0 från distans över Hägg Johansson. Minuten senare skulle MFF:s Marko Johansson få agera på KFF:s första avslut på mål, som Nils Fröling tog.

Efter en väldigt tempostark första kvart blev resten av halvleken mer stillsam. KFF trivdes väldigt bra med ett ökat bollinnehav, som hemmalagets ledningsmål tillät gästerna att få. De kom till flera nästan-lägen och MFF-spelarna hade problem att fånga upp smålänningarna på egen planhalva.

I den 32:a minuten slarvade KFF dock och MFF kunde dubbla ledningen. Romario tappade bollen vid eget straffområde till Christiansen efter en kort utspark. MFF-kaptenen spelade Jo Inge Berget, och hans inspel kunde Colak framför målet enkelt styra in. Christiansen skulle några minuter senare få ett eget skottläge, men sköt ett par meter utanför från straffområdeslinjen.

KFF bästa målchans kom fem minuter innan paus när Sebastian Ring tvingade Johansson att sträcka ut i sin fulla längd och tippa skottet över ribban.

Reduceringen stod istället mittbacken Douglas Bergqvist för nio minuter efter pausvilan, när hans distansskott fick en otäck bollbana för Johansson i målet och gick ribba in. Men bara två minuter senare vann Christiansen en frispark på Kalmars planhalva. Han tog själv hand om inspelet och hittade Colak på den bortre stolpen, som kunde styra in sitt andra mål från nära håll. Colak skulle få ett nickläge efter en hörna tio minuter senare, men nickade högt över.

Under perioden efter 3-1-målet hade Kalmar FF det svårare att skapa chanser. Det dröjde till den 72:a minuten, när Piotr Johansson sköt ett volleyavslut utanför. Några minuter senare nickade Anel Ahmedhodzic ett Jonas Knudsen-inkast mot mål, men en KFF-spelare rensade framför mållinjen. I den 78:e minuten fick sedan Lasse Nielsen på en nick efter en högerhörna, som tvingade Hägg Johansson till en kvalificerad räddning.

I den 80:e minuten fick sedan KFF:s Jonathan Ring ett läge från vänster i straffområdet och tvingade Johansson till en fotparad. När MFF sedan kontrade sköt inhopparen Ola Toivonen ett vänsterskott som Hägg Johansson kunde rädda med visst besvär. MFF kunde gå hem med en vinst som gör att knappar in på serieledaren Djurgården. Poängavståndet har minskat till två poäng.

Malmö FF: M. Johansson - Beijmo, Ahmedhodzic, Nielsen, Knudsen - Rakip (utbytt 58'), Vagic - Berget, Christiansen (K), Birmancevic (58')- Colak (74')

Byten: Nalic, Brorsson (58'), Toivonen (74')

Kalmar FF: Hägg Johansson - Sjöstedt (utbytt 89'), Saetra, Bergqvist (K) - P. Johansson (88'), Romario, Gustafsson (84'), S. Ring - Fröling (56'), Berg, J. Ring

Byten: Jansson (56'), Shamoun, Backman (84'), Stenmark, Nouri (88')

Gula kort: Vagic (36'), Knudsen (64'), Nielsen (75'), Backman (89')