Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Nyförvärvet lockar ny publik till Ullevi: "Blir grabben från trakten"

Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Starkt bidragande på plan - men också på läktaren.
Nyförvärvet Kristopher Da Graca, 19, har lockat ny publik till Gamla Ullevi.
- Mina kompisar tar halva Ullevi, säger han och ler.

Uppvuxen i stadsdelen Hisings Backa drog Kristopher Da Graca tidigt till England för att få sin fotbollsfostran hos Arsenal. I slutet av juli återvände han dock till Göteborg och skrev på för Blåvitt.

Det har synts.

Dels på planen där han har stått för ett par fina prestationer. Dels på läktarhåll där nya ansikten har dykt upp.

- Da Graca lockar ny publik till Gamla Ullevi, konstaterade styrelseledamot Andreas Johansson när IFK Göteborg höll medlemsmöte i tisdags.

För Fotbollskanalen utvecklar han:

- Kristopher lockar med sig kompisar givetvis, men sedan kommer det folk från Hisings Backa. Man märker att det finns ett intresse. Kan vi bygga vidare på det och få in fler killar, från egentligen vilken stadsdel som helst, blir det "grabben från trakten". Då skapar man ett större intresse på lokal nivå, vilket är precis vad vi vill åt. Kan vi skapa ett större "vi" i Göteborg lockar vi fler göteborgare till matcherna. 

Sportchef Mats Gren tillägger:

- Ja, det är en trend vi har sett. Nu värvade vi inte Kristopher på grund av det utan för att han är en väldigt bra fotbollsspelare. Men allt sånt som följer med är väldigt positivt.

IFK Göteborg har tidigare kritiserats för att vara den "vite mannens klubb". I fjol skrev tidningen Offside ett lång reportage om att klubben, trots en stor akademi, har misslyckats med att skapa ett förhållande till klubbar och spelare i Göteborgs förorter.

Mats Gren konstaterade bland annat:

- Vi har gjort ett väldigt dåligt jobb i Göteborg med omnejd. Vi har inte kunnat sätta våra rötter i klubbarna och vi har ett dåligt rykte. Vi har fått stämpeln på oss att vara rasister.

Andreas Johansson nu:

- Jag tycker att hela det snacket är... Jag tycker att vi ska sätta upp det på vårt taskiga kommunikationskonto. Det är inte sant. Sedan länge har majoriteten av både spelare och ledare ute i akademin haft en annan bakgrund än svensk. Men bilden finns där och den måste vi slå bort. Vi vill att alla kommer oavsett hur de ser ut och var de kommer i från. Vi vill vara, och ska vara, göteborgarnas klubb. 

Kristopher Da Graca hoppas kunna hjälpa till i det arbetet.

- Ja, en massa. Jag kan bidra med att ta med mina kompisar och med sättet jag beter mig på. Jag tror att jag kan öka intresse för IFK Göteborg ute i förorterna bara genom att vara här och representera Backa, säger han som har en stor fanskara.

- Det är en stor grej för min familj och mina kompisar att jag spelar hemma. Klart att man får hämta hit dem!

Hur många är de?

- Mina kompisar tar halva Ullevi!

Han skrattar.

Vad ger de dig?
- Support. De gör så att jag vågar göra min grej på planen.

Hur stort är det för dig att få spela inför dem?
- En bra början i alla fall, men planen är inte att stanna här länge. Några år framåt. Sedan vill man vara någonstans utomlands.

Så om du fyller halva Gamla Ullevi nu fyller du halva Camp Nou om några år?
- Camp Nou vet jag inte, men Santiago Bernabeu definitivt! Haha!

Under lördagen väntar en ny hemmamatch för IFK Göteborg då Jönköpings Södra kommer på besök. Sent på fredagseftermiddagen var strax över 10 000 biljetter sålda.

 


Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän

Publicerad 2017-09-16 kl 09:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons