Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Nyförvärvets hyllning: "Inget tjafs, alla drar åt samma håll"

Foto: SCANPIX

Förklaringen till att IFK Norrköping är regerande mästare?
- Det är inget tjafs på träningarna och alla drar åt samma håll. Det är deras framgångsrecept, säger nyförvärvet David Moberg Karlsson till Fotbollskanalen.

IFK Göteborgs försäljning av David Moberg Karlsson slog ner som en bomb 2013. Den talangfulle yttern hade gjort ett 30-tal allsvenska matcher när Sunderland klev in och betalade runt 17 miljoner kronor för Mariestadssonen.

Tiden i England blev inte särskilt lyckosam för Moberg Karlsson som senare lånades ut till Kilmarnock innan han skrev på för danska Nordsjälland.

Fyra år senare är han tillbaka i en allsvensk kamratförening - den här gången i Norrköping.

- Alltid skönt att vara tillbaka. Jag ogillade inte Köpenhamn på något sätt, men Sverige är ändå Sverige, säger 22-åringen.

Efter knappt två veckor i sin nya klubb kan "DMK" konstatera att mycket skiljer Norrköping från de klubbar han varit i tidigare.

- Det är en otroligt bra grupp med spelare. Det ligger nog bakom framgången. För det tog mig kanske två dagar, sen kändes det som att jag varit här en månad. Folk tar med mig ut och käkar. Det är inte alls så segregerat som i andra klubbar. Det är inget tjafs på träningarna och alla drar åt samma håll. Det är nog deras största framgångsrecept, säger Moberg Karlsson.

Fyra säsonger ute i Europa har gjort "DMK" mindre valpig och mognare. Det defensiva spelet är en av många bitar som han förbättrat under sin tid i Danmark och England.

- Förut var det bara roligt att dribbla och göra överstegare. Nu har jag insett att det handlar om att vinna matcher och bidra till laget. Jag har fått mer kontinuitet och struktur. Nu faller jag inte ur ramen. Förr handlade det mer om det offensiva.

Anledningen till att David Moberg Karlsson valde att lämna Nordsjälland stavas Jens Gustafsson. Janne Anderssons efterträdare som manager hos de regerande mästarna var väldigt mån om att få över Moberg Karlsson till sin nya klubb.

- Hade inte Norrköping varit så pass på som de var hade jag inte ens tänkt på att flytta. Jag satt lugnt i båten. I och med att jag haft Jens i U21-landslaget (Nya U21) tidigare hade jag en bra känsla för honom och vet hur han är som tränare. Det var väldigt viktigt och en stor orsak i det. Jag ville ju inte bort. I vissa fall är det så att man vill bort, men så var det inte i det här fallet.

Vad får Norrköping med en manager som Jens?
- Jag tror han har en väldig respekt för vad som byggts upp i Norrköping. Han kommer inte komma hit och domdera. Först och främst tror jag han vill sätta sin prägel på försvarsspelet. Hans sätt att spela försvarsspel kommer gynna mig offensivt. I alla fall om det är som det var i U21, då blir det mer kontringsmöjligheter.

Hur kommer han använda dig?
- Det är oklart. Offensivt är det enda jag förstått, rimligtvis. Antar att det är ganska öppet. Arnor Traustason har lämnat så vänsterkanten är öppen, men jag föredrar högerkanten. Det är där jag spelat de senaste åren.

Den tuffa konkurrensen i Norrköping avskräcker inte "DMK" på något sätt. Snarare ser han det som en fördel för klubben och spelarna.

- Oavsett var man spelar så är det en konkurrenssituation. Norrköping är regerande mästare och tvåa just nu, så det vore konstigt om det inte fanns konkurrens. Det är en förutsättning om du är en bra klubb.

22-åringen blir spelklar den 15 juli och längtar efter att få springa ut inför sin nya hemmapublik.

- Jag ser jättemycket fram emot det. Har varit sisådär med publik i Nordsjälland. Vi hade inte så mycket hemmafans. Det var ett tag sen man klev in på en arena med mycket folk och det är det man drömmer om.

Kommer David Moberg Karlsson att lyckas i IFK Norrköping?
  • Ja, det blir succé.
  • Nej, det blir en flopp.
RÖSTA SE RESULTAT
Publicerad 2016-07-05 kl 15:15
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER