POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4d

Nyholm anmäler Karolinska för behandlingen efter benbrottet: ”Det får inte vara så här”

Foto: Bildbyrån

Jesper Nyholm opererades inte på 36 timmar efter det allvarliga benbrottet mot Örebro, och efter det upptäcktes inte komplikationerna som uppstod efteråt.
Nu har han anmält Karolinska sjukhuset till Ivo, rapporterar DN.
- Det handlar om att inte andra ska drabbas. Det får inte vara så här, säger han till tidningen.

Jesper Nyholm bröt benet allvarligt i en match i svenska cupen mellan AIK och Örebro SK våren 2018. Skadan var så allvarlig att det fanns en fara för AIK-försvararens liv och han fick genomgå 14 operation för att benet skulle kunna räddas.

Men vården han fick var långt ifrån optimal, rapporterar DN. När Nyholm fick den öppna frakturen på benet, där benpipor stack ut ur huden, kom han in på akuten på Karolinska sjukhuset i Solna. Såret gjordes rent men eftersom det inte fanns någon vårdplats på ortopeden lades Nyholm in på öron-näsa-hals-avdelningen som en så kallad satellitpatient. Först efter 36 timmar fick han opereras för första gången och två år senare är han fortfarande inte helt återställd.

- Jag har svårt att gå barfota, och har gärna på mig strumpor även inomhus. Om jag kliver på en liten, liten sten i hallen kan det göra ont ända upp till låret. Det är sådär, säger Jesper Nyholm till DN.

Händelserna har sedan tidigare blivit utredd som lex Maria av Karolinska och nu har Nyholm även anmält ärendet till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt DN finns det en journal om Nyholm där en sjuksköterska beskriver en rad brister i behandlingen av försvararen, där bland annat inga regelbundna kontroller genomfördes av van personal och dessutom observerades komplikationerna sent trots att det fanns tecken på infektion.

- Sjuksköterskorna och undersköterskorna på öron-näsa-hals var jättetrevliga, men de var också ärliga och sa att ”vi kan faktiskt inget om det här, men vi ska göra allt vi kan”. Och ronderna var... sämst - det står i journalen att ronden var där, men det var den inte, säger Nyholm.

Nyholm fick senare feber och svullnader som vägrade ge sig, och han hade fått en infektion som gick hela vägen upp i näsa och mun som gjorde tillvaron outhärdlig. När infektionen till slut upptäcktes av honom själv opererades han akut igen och lämnade Karolinska i rullstol efter 22 dagar. När benet läkte dåligt stod det efter ett halvår klart att han var tvungen att operares på nytt igen.

Han menar att han nu anmält ärendet till Ivo för andras skull.

- Det handlar om att inte andra ska drabbas. Det får inte vara så här, säger Jesper Nyholm

Nyholm jobbar sig nu tillbaka mot att kunna spela fotboll igen och i en intervju med Fotbollskanalen nyligen berättade han att allt är ett möjligt klubbval.

Allt är ett möjligt klubbval. Men det beror också på vad det är för förutsättningar och om det kan passa mig. Jag har varit borta i snart två år, det är inte lättaste vägen tillbaka, sa han då.

Publicerad 2020-02-15 kl 10:11
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå