POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

Nytt besked: Jens T Andersson straffas inte för Sarfo-affär - men Sirius kan fällas

Foto: Bildbyrån/Sirius.

I våras anmäldes Jens T Andersson och Sirius till disciplinnämnden av SvFF.
Ärendet lever fortsatt, men delen rörande Andersson har avskrivits.
Det bekräftar nämnden för Fotbollskanalen.

I april valde Svenska Fotbollförbundet att anmäla Jens T Andersson och Sirius till disciplinnämnden med anledning av Anderssons roll i samband med Uppsala-klubbens försäljning av Kingsley Sarfo till Malmö FF sommaren 2017. Det för ett misstänkt brott mot SvFF:s dåvarande förmedlarreglemente.

- Jag kan bekräfta att en sådan anmälan lämnats in och att den gäller båda två (Andersson och Sirius) i nuläget, sa förbundsjuristen Christine Stridsberg till Fotbollskanalen då.

Jens T Andersson anlitades som konsult av Sirius för att hjälpa klubben med att sälja Sarfo. Vad det kostade Sirius? Andersson tog betalt via ett bolag, som skickat en faktura på 

595 350 kronor till klubben.

Enligt det regelverk rörande agenter som gällde då var en mellanhand tvungen att registreras hos SvFF vid varje enskild affär. En klubb som tog hjälp av en förmedlare skulle lämna in ett förmedlarintyg och dessutom ett förmedlaravtal som reglerade förhållandet mellan klubben och förmedlaren. Vidare skulle en klubb rapportera in "varje form av ekonomisk ersättning som erlagts eller ska erläggas till förmedlaren" till förbundet. Någonstans här har Sirius brustit, menar SvFF:s jurister.

Ärendet ligger fortfarande på disciplinnämndens bord och är inte avgjort, men en del har nu avskrivits. Jens T Andersson är inte längre en part som kan straffas.

”Ärendet (rörande Andersson, reds. anm) återkallades av anmälaren. Så då skrevs det av”, skriver disciplinnämndens ordförande Erlend Stavehaug i ett sms till Fotbollskanalen.

”En anmälan om bestraffning mot en person bygger på att den anmälde vid tillfället var medlem i en förening ansluten till Riksidrottsförbundet. Den kopplingen lyckades anmälaren inte styrka och valde då att återkalla sin anmälan”.

Men Sirius riskerar fortsatt att straffas, och kan bland annat åka på en tillrättavisning eller böter. Snart kan disciplinnämnden behandla ärendet och fatta beslut i frågan, men än så länge pågår skriftväxling mellan nämnden och parterna.

Turerna kring Kingsley Sarfo och försäljningen av honom till Malmö FF har varit många. Sedan hösten 2017 har en tvist mellan Sirius och Soccer Soldiers pågått. När Sarfo kom till Sirius skrev klubben ett avtal med Soccer Soldiers om att akademin har rätt till hälften av Uppsala-klubbens framtida intäkter för spelaren, men efter att ha sålt honom till Malmö valde Sirius att inte betala någonting till Soccer Soldiers och hävda att avtalet mellan parterna var ogiltigt. I november slog dock SvFF:s skiljenämnd fast att avtalet ska ses som giltigt och att akademin därmed har rätt till pengar för Sarfos övergång till MFF.

Skiljenämnden har dock kvar att pröva hur mycket pengar Soccer Soldiers har rätt till. Övergångssumman sägs ligga på runt 13 miljoner kronor och UNT har tidigare uppgett att Sirius nettointäkt landade på 12,6 miljoner kronor. Tidningen skrev i januari att klubben vill dra bort de pengar som man betalade till Jens T Andersson i samband med försäljningen från det belopp som Soccer Soldier ska få 50 procent av. Sirius vill att 595 350 kronor, som man ska ha betalat Jens T Andersson för hans jobb med affären, jämkas i tvisten med Soccer Soldiers.

Det var med anledning av det som Tom Strand (Soccer Soldiers) anmälde klubben och Andersson till disciplinnämnden i början av året, för brott mot förmedlarreglementet. Men Strands anmälan avvisades utan att hans påståenden prövades, eftersom han inte bedömdes vara en berörd part och då behöver inte nämnden ta upp ärendet. Därefter valde istället SvFF-juristen Christine Stridsberg att anmäla Andersson och Sirius, baserat på liknande uppgifter som Strands. Det är den anmälan som lett fram till processen som fortsatt är igång. En sådan anmälan måste nämligen disciplinnämnden ta upp.

Publicerad 2020-07-17 kl 10:35
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto