Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån/TT

Nytt krispaket - och nya pengar att söka för klubbarna: "Säker på att man uppfyller kraven"

44v

Redan har många klubbar tagit del av regeringens krismiljarder.
Och på torsdagen kom beskedet om nya pengar att söka för klubbarna.
- Jag är väldigt positiv, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll, till Fotbollskanalen.

Regeringen har sedan coronavirusets utbrott tillfört ett antal krispaket för att stötta upp samhällsekonomin och företagen. Bland annat har införts statliga subventioneringar då anställda går ner i arbetstid, så kallade korttidspermitteringar, vilket i princip alla klubbar i allsvenskan ansökt och fått godkänt för.

Dessutom presenterades under torsdagens morgon ytterligare en räddningsplanka av regeringen. Den här gången handlar det om pengar för att fylla omsättningstappet som företag och organisationer haft under mars och april, då virusets spridning tog fart. 

ANNONS

Pengarna kan sökas av företag som har F-skatt och som under senaste räkenskapsåret hade en omsättning på minst 250 000 kronor (vilket alla allsvenska klubbar haft) och som haft ett omsättningstapp på minst 30 procent. Vad gäller minskningen i omsättning jämför man då mars och april 2020 med samma period 2019.

Beroende på hur stort omsättningstappet var kan klubbarna få olika summor i stöd från staten - och stödet varierar mellan 22,5 till 75 procent av företagens ”fasta kostnader exklusive lönekostnader”. Maxbeloppet ligger på 150 miljoner och totalt är stödpaketet på 39 miljarder kronor.

Lars-Christer Olsson är ordförande i Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, och han menar att det är väldigt goda nyheter då många klubbar förmodligen kvalificerar sig till att ta del av pengarna.

- Det gör man definitivt. Hela publikintäkten har ju försvunnit i och med att vi inte kunnat spela under hela april. Även de matcher som ingår i svenska cupen som skulle spelas innan seriestarten så det tror jag definitivt. Vi är väldigt beroende av sommarhalvåret i elitverksamheten och detta är den sämsta perioden likviditetsmässigt för våra föreningar då kassan håller på att ta slut och man måste samla i ladorna igen. Jämfört med förra året om man räknar in publikintäkterna och de intäkter som är kopplade till att matcherna spelas så är jag ganska säker på att det blir mer än 30 procent. 

ANNONS

Så många klubbar kan få ta del av de här pengarna?
- Ja det tror jag, sedan måste varje klubb räkna naturligtvis. Men generellt sett är jag ganska säker på att man uppfyller de kraven. 

Ytterligare en detalj gjorde Sef-basen glad under presskonferensen.

 - Jag blev väldigt positivt överraskad över att Per Bolund (MP, finansmarknadsminister) sa att det gäller både företag och ideella föreningar och därmed borde det gälla alla våra klubbar i elitverksamheten.

- Det är precis i den känsligaste perioden för våra klubbar. Jag är väldigt positiv till den här typen av stöd.

Björn Wesström är nytillträdd klubbdirektör i AIK. Han har noterat att regeringen lanserat krispaketet, men vågar inte svara på om AIK kan få ta del av pengarna. De kommer dock titta närmare på möjligheterna.

 - Vi tittar på alla tänkbara möjligheter för att stabilisera vår situation. Om  vi är kvalificerade för det och så får vi titta på framöver. Jag har också bara översiktligt tagit emot den informationen, sedan får vi fatta beslut om hur vi ska göra, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Henrik Berggren, vd i Djurgården, vågar heller inte säga för mycket.

- Jag får läsa på först, men jag skulle säga att vi inte har haft det (minst 30 procent tapp i omsättning) jämfört med mars/april föregående år.

Under april månad har klubbarna vanligtvis en allsvensk hemmapremiär, utöver någon eller några hemmamatcher ytterligare. Matcher som i år skjutis upp. Den tänkta starten på allsvenskan är 14 juni

Fakta

Fakta: Nytt krispaket av regeringen

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.

För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året.

Stödet ska kunna beviljas företag och organisationer som har F-skatt och betalas ut genom Skatteverket. Stödet kommer inte betalas ut till företag med hemvist i skatteparadis. Maxbeloppet föreslås vara 150 miljoner kronor per företag.

Finansdepartementets beräkningar visar att uppemot 180 000 företag kan komma att ha rätt till stödet. Den offentligfinansiella effekten beräknas till 39 miljarder kronor under 2020.

Källa: Regeringen.se.

Publicerad 2020-04-30 kl 17:15

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto