Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Nytt regelverk för agenter på gång i Sverige - SvFF vill få större kontroll

Allsvenskan

2015 slopades agentlicensen och marknaden släpptes "fri".
Men systemet har brister och Svenska Fotbollförbundet ska nu ta fram ett skarpare regelverk.
- Ett steg i rätt riktning, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Den 1 april 2015 slopades agentlicensen, efter beslut av Fifa. Systemet med licensen, som agenter tilldelades efter att ha klarat ett speciellt prov och dessutom betalat en avgift, hade då funnits sedan 1995. Men många personer lyckades kringgå licensen och vara verksamma på marknaden utan den, vilket fick Fifa att skrota systemet. Numera kan vem som helst agera förmedlare, som agenter benämns som i dag, i en förhandling.

Samtidigt som licensen försvann valde också Fifa att ta bort regeln om att en agent inte får representera fler än en part i en förhandling. I dag får en agent förhandla åt spelare X med klubb Y och samtidigt vara inhyrd av klubb Y i samma förhandling utan att det är ett brott mot regelverket, så länge samtliga inblandade skriver på ett skriftligt samtycke om situationen innan en förhandling inleds.

Annons

Reglerna för vad agenter får och inte får göra är helt enkelt långt ifrån hårda. Men Fifa beslutade också att det är upp till varje enskilt nationsförbund att sätta upp ett regelverk gällande agenter, vilket alltså ger Svenska Fotbollförbundet möjligheten att skärpa reglerna om de vill.

Under de två första åren har SvFF valt att lägga sig på en miniminivå i frågan och de har alltså kopierat Fifas riktlinjer. Men nu har förbundsstyrelsen beslutat att man ska jobba fram ett nytt och skarpare regelverk. Det nuvarande systemet har inte fungerat tillräckligt bra.

Förbundet vill få en större kontroll på marknaden. Faktum är att det i dag är svårt för SvFF att ha koll på vilka agenter det är som är verksamma i Sverige och ligger bakom de övergångar som görs. Det är först när en agent genomför en affär som denne registreras i samband med att klubb/spelare skickar in avtalspapper till förbundet, de behöver inte registrera sig innan dess och SvFF har alltså ingen databas eller lista där man samlar alla agenter i Sverige.

Annons

Det finns också ytterligare en aspekt som försvårar saker och ting för SvFF, långt ifrån alla klubbar och spelare skickar nämligen in ett förmedlarintyg i samband med en affär när de tagit hjälp av en agent. Det trots att de är skyldiga att göra just det, eftersom SvFF årligen ska redovisa vad varje enskild klubb lagt på agentarvoden samt den totala summan som de registrerade spelarna i Sverige har betalat till agenter. Att det finns brister i rapporteringen från klubb/spelare till SvFF gör att vissa agenter kan bedriva en verksamhet i Sverige utan att ens synas för förbundet eftersom att de aldrig skriver under det så kallade förmedlarintyget som ska skickas in i samband med affärer.

- Ja, vi har inte samma koll som vi hade haft om man alltid måste registrera sig innan man sätter igång sin förmedlarverksamhet. Det är en av anledningarna till att vi ser över ett nytt regelverk som delvis blir en återgång till den gamla ordningen (med licens), säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Annons

- Vi valde miniminivån utifrån Fifas regelverk, att det skulle vara upp till klubbarna och spelarna att ha ansvar att registrera, men vi kan konstatera att det trots informationsinsater inte fungerat fullt ut och då kanske det är så att det är bättre att det är förmedlarna själva som registrerar sig.

Ja, för ett nytt regelverk i Sverige är alltså på gång.

- Styrelsen har beställt ett förslag till sitt sammanträde i maj. Det är inte säkert att vi kommer kunna kommunicera något färdigt förslag då, men det är beställt ett förslag till dess och så får vi se när ett nytt regelverk kan träda i kraft. Det är nästa steg därefter, säger Hübinette.

Klart är dock att SvFF tänker införa en regel om att alla agenter som är verksamma i Sverige ska registrera sig hos förbundet. Dessutom ska agenter få chansen att genomföra ett frivilligt test för att bli en slags "SvFF-certifierad" agent, vilket ska fungera som en sorts kvalitetsstämpel gentemot klubbar och spelare.

Annons

- Så ser styrelsens beslut ut, att man oavsett om man har en SvFF-stämpel eller är certifierad, eller vad det nu kommer heta, ska registrera sig innan man sätter igång sin verksamhet och inte bara i samband med en affär.

En annan sak som gör att SvFF nu väljer att agera för att skapa större ordning på marknaden är den varning om att grovt kriminella finns bland/har kopplingar till de förmedlare som tjänar pengar på fotbollsaffärer i Sverige, som polisens nya aktionsgrupp mot kriminalitet inom idrottsmiljön gått ut med.

- Det Fredrik Gårdare (som leder gruppen) och hans grupp har identifierat, den grova kriminella infiltrationen, är något nytt som satte ytterligare en blåslampa på det här. Vi hade kanske ändå haft anledning att fundera på att strama upp rutinerna, men det blev en extra blåslampa. 

Annons

Är du övertygad om att det nya regelverket kommer att göra saker och ting bättre?
- Ja, det är ett steg i rätt riktning. Så är det absolut, avslutar Anders Hübinette.

Läs mer om bristen på information om agenters roller i affärer från klubbarna och spelarna HÄR. Problemet gör att SvFF inte följer Fifas regelverk. 


SISTA CHANSEN: Tävla och vinn exklusiva VIP-paket till Stockholmsderbyt

Publicerad 2017-05-12 kl 12:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto