POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Officiellt: Blåvitt tar in legendaren som assisterande tränare

Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Nye huvudtränaren Alf Westerberg ska försöka lyfta IFK Göteborgs säsong.
Han kommer få hjälp av Blåvitt-legendaren Torbjörn Nilsson, 63.
- Föreningen har lidit. Kan man vara med och bidra med något är jag glad, säger han.

Efter en tid av tunga resultat i allsvenskan presenterade IFK Göteborg stora förändringar i ledarstaben under tisdagen. Jörgen Lennartsson sparkades och den tidigare assisterande tränaren Alf Westerberg blev ny huvudansvarig för laget.

Westerberg ledde sin allra första träning under onsdagen. Han gjorde det med Torbjörn Nilsson vid sin sidan. Blåvitt-legendaren har anställts som ny assisterande tränare och därmed ersättare till Magnus Edlund som fick sparken samtidigt som Jörgen Lennartsson. Avtalet är skrivet säsongen ut.

- Det gick väldigt fort. I måndags ringde Mats (Gren, sportchef) mig och så hade jag möte med Alf (Westerberg) i går, säger Nilsson.

Var det ett enkelt beslut?
- Ja, ganska enkelt. Det är min förening och de har lidit. Kan man vara med och bidra med något är jag glad.

Torbjörn Nilsson, han som kallas "Gud" av supportrarna, är en av de största någonsin i den blåvita historien. Mellan 1974 och 1986 gjorde han 329 mål på 444 A-lagsmatcher för klubben. Efter spelarkarriären har han varit förbundskapten för U21-landslaget och även haft tränaruppdrag i Örgryte, Häcken och Västra Frölunda. Nu är det tänkt att han först och främst ska arbeta med IFK Göteborgs offensiv.

- Meningen är att Alf ska ha ansvar över strukturer och det övergripande. Jag mer när det gäller anfallsspelet. I dag var jag ny på jobbet, jag fick gå och lära mig namn. Och man vill inte ta för stora steg direkt. Det är match på söndag och man får vara varsam med hur man förändrar spelarnas syn på hur de agerar på planen, säger han.

Varför har du aldrig arbetet inom föreningen tidigare?
- Jag har alltid haft kontrakt med andra klubbar.

Har du fått frågan innan?
- Aldrig. Wernerson (Thomas) vet jag frågade för jättelänge sen, 1996 tror jag, om jag ville bli juniortränare. Då valde jag Oddevold istället.

Ser du det här som något långsiktigt?
- Jag vet inte. Ibland är jag en känslomänniska. När man har ätit pizza tänker man efteråt att det ska jag inte äta på flera dagar, men så nästa dag är man sugen på pizza igen. Jättekonstigt. Det är samma med det här. Jag vet inte hur det blir i november, men jag hoppas att vi kan stå där och att vi slutade på en hygglig placering och att vi spelade hygglig fotboll. Då får man se vad det leder till.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren är nöjd med tillsättningen.

- Det är en lösning som vi känner oss oerhört bekväma med. "Affe" har haft en lång sittning med Torbjörn och de känner båda att det klickar mellan dem, säger Gren och berättar att Blåvitts stjärnsponsor Prioritet Finans och dess vd Nils Wiberg har bidragit med pengar för att täcka Nilssons lön.

- Det var bra av "Nisse" att med så kort varsel säga: "Vill ni ha den lösningen så är jag självklart med och stöttar, säger Gren.

Erbjöd han sig själv eller var det ni som frågade?
- "Nisse" har inte varit med på något beslut kring om Torbjörn ska in eller inte, men självklart ställde vi frågan.

Hade ni inte klarat av lönen själva?
- Jag vill inte gå djupare in på det. Vi har en ständig dialog med "Nisse" om olika saker. Jag har inget mer att säga om det.

Täcker han hela lönen?
- Ja.

Gällande det där sista vill dock Nils Wiberg själv korrigera en sak:

- Det är lite fel. Man gör ju så att man höjer sponsorinsatsen, så får de göra vad de vill med pengarna. Jag betalar ingen lön, säger han.

Hur resonerade du när frågan kom?
- Jag behövde ingen lång betänketid! Det är precis det som jag har velat under många år. Jag har jobbat med att få hit legendarerna.

Så, vem är näste legendar som du ska plocka tillbaka?
- Jag tycker Wernerson (Thomas) ska tillbaks. På något sätt ska han vara med. Alla legendarerna kan ställa upp för klubben.

Även Tobias Hysén ser positivt på tillsättningen av Torbjörn Nilsson.

- Han kan säkert tillföra jättemycket. Han kommer utifrån på ett annat sätt än de andra och kan ha ett lite annat sätt att tänka. Han är eftertänksam och klok vilket gör att han kan komma och väcka tankar hos folk som inte riktigt har funnits där innan. Sedan är det ett enormt symboliskt värde att få in en sådan person som är så stor i klubben och hos supportrarna. Det kan bygga lite hopp och tro om framtiden. Det är bra på alla sätt och vis.

Är det stort även för dig att han är här?
- Det är klart. Det är en av våra största spelarna genom tiderna och jag har haft honom som tränare både i Häcken och U21-landslaget förut så jag vet att han är duktig.

Torbjörn Nilsson gästade Lundhs podcast hösten 2015 och berättade då att han en gång tidigare fått en lös förfrågan om att ta över Blåvitt.

- Det var väldigt löst och han sa att de hade flera på gång. Det var när de tog norrmannen (Arne Erlandsson) istället, sa Nilsson då.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-07-19 kl 09:57
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå