Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Officiellt: Jiloan Hamad till Hammarby

Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Jiloan Hamad återvänder till Sverige. 
Den förre MFF-spelaren är klar för tre år i Hammarby.
- Hammarby var klockrena från dag ett. Av de alternativ jag hade kändes det rätt, säger Hamad.

Efter ett tags spekulerande står det nu helt klart att Jiloan Hamad värvas av Hammarby. Under tisdagseftermiddagen presenterades mittfältaren på en presskonferens på det klassiska Bajen-haket Kvarnen på Södermalm.

- Jag kände att det var läge för en förändring. Jag behövde det för att kunna utnyttja min fulla potential, och Hammarby var klockrena från dag ett i sin presentation. Jag fick mycket kärlek från klubben. Från de alternativ jag hade kändes det bäst, säger Hamad på presskonferensen där han presenteras som Bajen-spelare.

- Jag kommer till en fin förening med fantastiska supportar, det är alltid bra tryck när Hammarby spelar. Jag ser fram emot att få gå in på Tele2 Arena och spela igen.

Hamad ser sig själv som en bättre spelare nu än den som lämnade MFF 2013, trots den sparsamma speltiden i Tyskland.

- Jag har utvecklats både som person och som spelare. Jag känner mig mycket starkare i mig själv i dag, och jag är en bättre spelare nu än när jag lämnade Sverige för tre år sedan. Min fysiska status är bra och har alltid varit det, även om jag haft en skada och inte har spelat så mycket så har jag kört på och tränat mycket extra. Det har gjort att jag alltid har varit positiv och glad i omklädningsrummet, och det är sådan jag är. Jag vill alltid göra mitt bästa.

- Men det är klart att jag behöver matcher, det är ingen hemlighet. Jag behöver komma igång. Men fysiken är bra.

Du har varit ute i Europa i flera år men är ”bara” 26 år nu när du vänder hem. Hur ser dina ambitioner ut kring att komma ut igen?
- Det är klart att alla spelare drömmer om att få spela ute i Europa i bra klubbar. Hoppet lever fortfarande, det är ett av mina stora mål. Men det enda jag tänker på nu är att göra det bra i Hammarby och hjälpa laget med det bästa jag kan. Jag är så spelsugen eftersom jag inte har spelat på ett tag – jag kommer lämna mitt hjärta på planen efter varje match. Jag måste ta en sak i taget. Gör jag det bra så får jag se vad framtiden utvisar, men det första jag tänker på är att bara göra det bra här i Hammarby.

Hamad berättar att han valde bort flera andra klubbar för Hammarby.

- Det fanns intresse utomlands, i Holland, Belgien och Schweiz, men jag kände att det inte var tillräckligt bra alternativ. Jag kände att jag behövde komma hem. Sedan fanns det alternativ i Sverige, det var kanske fyra-fem klubbar som vi hade diskussioner med.  

Det ryktades om att en återkomst till Malmö FF skulle vara aktuell för Hamad, men nu ser han i stället fram emot att representera Hammarby.

- Jag ska göra det så bra som möjligt. Hjälpa laget och bära fram laget. Det pågår en förändring, och det är klart att man alltid vill göra det bättre för varje år som går. Jag är jättestolt över att få representera Hammarby och få vara med i den här förändringen och vägen upp.

Vilken position ser du dig själv spela på i Bajen?
- Jag är yttermittfältare i grund och botten, men jag har aldrig varit yttern som slickar kanten. Jag har gått inåt i banan och försökt utnyttja det jag är bra på. Sedan har jag varit i Tyskland i tre år nu och utvecklat egenskaper där jag kan spela väldigt centralt. Under de senaste två åren är det där jag har spelat väldigt mycket. Jag skulle vilja säga att jag kan spela på de flesta positionerna på mitten, så får vi se sedan var tränaren vill ha mig.

Hammarbys tränare Jakob Michelsen är nöjd med att få in Hamad.

- Förstch främst ser jag honom som en fantastisk karaktär. Han var kapten i Malmö vid en ung ålder. Han kan hjälpa laget att utvecklas, för vi är i en utvecklingsfas. Förhoppningsvis kan vi hjälpa honom att komma tillbaka till sin gamla nivå, för då har vi en fantastisk spelare. Han är en mogen kille och han har rätt ålder, så jag hoppas att det här blir ett långt och lyckat ”giftermål”, säger Michelsen.

Hur ser du på supportrarna som Hammarby har?
- Det är ett otroligt stöd och bra tryck på läktarna. Jag tror att många, många spelare vill spela för den här klubben, så jag är väldigt stolt över att vara här.

Hamad ser inte minst fram emot att spela Stockholmsderbyn mot AIK och Djurgården, och nämner derbyna som en anledning till att han valde Bajen.

- Det var absolut en faktor. Man har alltid följt Stockholmsderbyna hemma i tv-soffan och det är en upplevelse. Nu får man förhoppningsvis stå där på planen. Det ser jag fram emot.

I kväll möter Hammarby HJK Helsingfors på Tele2 Arena i en träningsmatch, men då får Hamad nöja sig med att titta på från läktaren. Mot IFK Norrköping på söndag, också den på Tele2 Arena, hoppas han finnas med på planen.

- Först måste jag ha några träningspass i mig. Jag tror att det är träning redan i morgon. Sedan får jag se hur kroppen känns. Jag har haft ganska fullt upp nu senaste veckan med flytt och allt möjligt, och har inte tränat på några dagar. Så först får jag komma igång och se hur kroppen känns, men jag hoppas kunna spela redan nu mot Norrköping.

Tele2 Arena har till skillnad från Hamads tidigare hemmaarenor konstgräs, ett underlag Hamad starkt kritiserat under sin tid i Malmö, vilket han konfronterades med på presskonferensen.

- Man får äta upp sina ord ibland, säger Hamad med ett leende, och fortsätter:

- Jag har alltid spelat på gräs i de klubbar man har varit med. Men det är som med livet, jag försöker alltid se saker och ting positivt och vända på det och istället tänka att vi har en liten fördel i att vi tränar på konstgräs, så vi kan vända det till något positivt. Det kommer inte vara några problem. Det kan vara bra också.

Hamad har nu valt att spela med nummer 90 på ryggen i Bajen.

- Jag tror att det var många som bytte nummer nu i laget, så det fanns inte jättemånga nummer kvar som var så attraktiva. Så jag valde nummer 90 för att det är det året jag är född och jag har en koppling till det numret. Jag tyckte att det var lite coolt också, så då valde jag det, säger Hamad med ett skratt.

Hammarbys tränare Jakob Michelsen är nöjd med sitt nyförvärv.

- Förhoppningsvis kan vi få honom att nå sin gamla nivå, för då får vi en väldigt bra spelare, säger Michelsen.

Publicerad 2017-02-07 kl 13:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons