POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

"ÖFK-anställda" med insändare - kritiserar nuvarande ledningen: "Inget ledarskap"

Foto: Bildbyrån.

43 ÖFK-supportrar lyfte fram Lennart Ivarsson som mannen bakom att ÖFK beviljats elitlicens.
Nu har de fått svar i en ny insändare som undertecknas med "Några av de anställda i ÖFK". 
"Den slutsatsen är enligt oss helt felaktig", står det i insändaren i Östersunds-Posten
"Vi kommer inte föra någon kommunikation externt när det gäller den här insändaren", skriver Ivarsson i ett sms till Fotbollskanalen. 

Östersunds FK kan se tillbaka på ett turbulent 2019. I slutet av november gav Svenska Fotbollförbundets licensnämnd besked om att ÖFK inte hade beviljats elitlicens för 2020 med anledning av att föreningen inte uppfyllde "elitlicenskriteriets ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under nästkommande år". ÖFK överklagade beslutet till SvFF:s överklagandenämnd och fick rätt, vilket innebär att föreningen även under 2020 är ett allsvenskt lag. 

När förre vd:n Martin Johansson i september i fjol valde att lämna sin post klev Lennart Ivarsson in som tillförordnad vd. Ivarsson har sedan dess varit med och lett klubben, men berättade nyligen för Östersunds-Posten att det är oklart om han fortsätter i klubben framöver. 

- Det är inte spikat i sten, de delarna. Det är några månader kvar på mitt kontrakt. Men det innebär ju inte att tjänsten upphör, utan klubben behöver naturligtvis ett tryggt ledarskap framöver, sa han i slutet av december till tidningen. 

Med anledning av det skrev 43 ÖFK-supportrar den 3 januari en insändare i Östersunds-Posten om att de hoppas på att Ivarsson fortsätter att arbeta i föreningen under 2020. 

"Vd eller ny ordförande; vår förhoppning är att oavsett i vilken roll kommer Ivarsson fortsätta ha en ledande position i ÖFK under nästkommande säsong och fortsätta att leda oss från kris till en stabil och hållbar framtid för den jämtländska elitfotbollen", skrev supportrarna.

Supportrarna menar att Ivarsson var en avgörande faktor till att ÖFK i slutändan blev beviljat elitlicens för allsvenskt spel 2020. 

"En helt avgörande faktor för att katastrofen skulle kunna undvikas har varit tillförordnade vd:n Lennart Ivarsson. Ivarsson har osentimentalt, lugnt och metodiskt rett ut, rensat upp, minskat kostnader, skapat ett nödvändigt avstånd till före detta ordförande Daniel Kindberg och återfått sponsorernas förtroende för klubben". 

"För många av oss ÖFK-medlemmar och supportrar står Ivarsson för ett framtidshopp; det går att förnya och bygga upp ett demokratiskt och långsiktigt ekonomiskt hållbart ÖFK", skriver supportrarna vidare. 

På onsdagen kom ett svar till supportrarnas insändare i ÖP - från ÖFK-anställda. Insändaren är undertecknad med "Några av de anställda i ÖFK" och de skriver i sin tur att de har en helt annan bild än supportrarna av hur ÖFK till slut fick elitlicens för 2020. 

"I insändaren beskrivs det hur nuvarande vd måste vara kvar i klubben för att rädda den. Det beskrivs även hur det är han som varit den absolut största anledningen till att ÖFK nu har klarat elitlicensen. Han har 'osentimentalt, lugnt och metodiskt rett ut, rensat upp, minskat kostnader, skapat ett nödvändigt avstånd till före detta ordförande Daniel Kindberg och återfått sponsorernas förtroende för klubben'", står det i insändaren. 

"Den slutsatsen är enligt oss helt felaktig och stämmer inte överens med hur vi uppfattar situationen", står det vidare. 

De som har skrivit insändaren menar vidare att "de tre representanter från ÖFK som deltog vid det första mötet med licensnämnden, var de som med okunskap och utan erfarenhet såg till att ÖFK inte fick elitlicens till en början". Samtidigt menar de att en ny arbetsgrupp tillsattes efter det "för att göra om och göra rätt" och att det är de i den arbetsgruppen som ska ha kredd för att ÖFK är ett allsvenskt lag 2020.

I insändaren menar personerna vidare att den nuvarande ledningen inte har gjort några besparingar och för den delen heller inte dragit in "synbara medel" till föreningen. 

"ÖFK har fått in de extraordinära ekonomiska medlen genom halsdukskampanj, försäljning av aktier, lån och sponsring av privatpersoner och företag. Den som enligt vår uppfattning på egen hand står för cirka 95 procent av alla dessa intäkter är välkänd av alla i ÖFK-organisationen och bland sponsorerna", står det i insändaren. 

Personerna bakom insändaren menar också att ÖFK:s nuvarande ledning inte har tagit avstånd från Daniel Kindberg, i stället haft flera möten med Kindberg och att Kindbergs insats ligger bakom att ÖFK inte gått i konkurs med utlånade pengar till ett värde av 6,5 miljoner kronor till föreningen från maj 2019 till i dag, står det i insändaren. 

"Man får tycka vad man vill om Kindberg, men hans insats har återigen räddat klubben från konkurs. Det ska också tilläggas att vissa av dessa pengar har lånats ut efter direkt vädjan från nuvarande ledning i ÖFK", står det i insändaren. 

Samtidigt skriver, personerna bakom insändaren, att arbetsklimatet i föreningen är dåligt.

"Arbetsklimatet i ÖFK har varit ansträngt under året, och sedan augusti har det närmast utvecklats till ett arbetsmiljöproblem med konflikter, ingen information, ingen närvaro från ledning, inget ledarskap, inget engagemang". 

ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström meddelar i sin tur att föreningen inte vill kommentera det som står i insändaren. 

- Vi har inga kommentarer externt om det här, säger han till Fotbollskanalen. 

Vd:n Lennart Ivarsson hälsar samma budskap:

"Vi kommer inte föra någon kommunikation externt när det gäller den här insändaren", skriver han i ett sms till Fotbollskanalen. 

Publicerad 2020-01-08 kl 16:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå