POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

ÖFK-konkurs kan innebära jätteras i seriesystemet: "Distriktsförbundet tar beslut om vilken serie det blir"

Foto: Bildbyrån.

Östersunds FK är hotat av konkurs.
I värsta fall, för föreningen, kan det bli spel i en distriktsserie 2020. 
- Då tar distriktsförbundet sedan beslut om vilken serie det blir, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

Östersunds FK är i ekonomisk kris och behöver få in tio miljoner kronor på tio dagar. Maria Wilén, vice ordförande i föreningen, förklarade under tisdagskvällens medlemsmöte att ÖFK är i en "djup kris" om pengarna inte kommer in inom tio dagar och att styrelsen i sådana fall måste fatta beslut om huruvida föreningen kan fortsätta bedriva verksamhet.

Svenska Fotbollförbundets jurist Tobias Tibell förklarade under onsdagen att den allsvenska tabellen kan ritas om vid ÖFK-konkurs mitt under säsongen  - och gav dessutom besked att raset kan bli stort för klubben i det svenska seriesystemet. 

Om ÖFK försätts i konkurs mitt under säsongen innebär det att laget automatiskt blir nedflyttat till en distriktsserie, det vill säga från division 4 och nedåt. Därefter tar distriktsförbundet beslut om vilken av serierna som ÖFK går in i till nästa säsong. 

- Om det blir en konkurs under innevarande säsong och man inte har möjlighet att fullfölja återstående matcher spelas allsvenskan klart med de 15 återstående lagen. Östersunds samtliga matcher annuleras och de blir nedflyttade till distriktsserierna, från division 4 och nedåt. Då tar distriktsförbundet sedan beslut om vilken serie det blir, säger Tibell till Fotbollskanalen.

Om ÖFK blir nedflyttat till en distriktsserie, så blir det även en vakant plats i superettan, då två lag flyttas upp automatiskt till allsvenskan och ett lag kvalar via det allsvenska kvalet om att gå upp till allsvenskan eller stanna kvar i superettan. Samtidigt ramlar det 15:e-placerade laget i allsvenskan ner till superettan, men då är det fortsatt en vakant plats i superettan till säsongen 2020. 

Tibell meddelar därmed att ett sådant scenario skulle innebära att kvalet mellan tvåorna i division 1 och de 13:e- och 14:e-placerade lagen i superettan blir påverkat. Vid det här scenariot får, precis som vanligt, de två vinnande lagen i superettan-kvalet spela i superettan 2020, men även det bästa laget av de två förlorande lagen i kvalet. 

Publicerad 2019-09-18 kl 15:45
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå