POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

ÖFK tar avstånd efter domen - men nämner inte Kindberg: "Står inte bakom det han gjort"

Foto: Bildbyrån.

Östersunds FK har, via sin hemsida, tagit avstånd från ekonomisk brottslighet.
Däremot nämnde inte föreningen förre ordföranden Daniel Kindberg, som av Ångermanlands tingsrätt blev dömd för flera fall av ekonomisk brottslighet, i pressutskicket. 
- Det vi tar avstånd från är allt som har att göra med ekonomisk brottslighet, säger Maria Wilén, styrelseordförande för aktiebolaget (och vice ordförande i föreningen), till Fotbollskanalen. 

Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg fick i tisdags besked från Ångermanlands tingsrätt om att han döms till fängelse i tre år och får näringsförbud i fem år, för flera fall av ekonomisk brottslighet. Tingsrätten har dragit slutsatsen att Kindberg varit drivande i en brottsplan med syfte att föra in pengar till ÖFK. Totalt handlar det om 3,8 miljoner som Driftaren AB, helägt dotterbolag till ÖFK, ska ha fått in. Kindberg meddelade efter det att han överklagar domen. 

ÖFK:s dotterbolag Driftaren AB fick också en företagsbot på 500 000 kronor - och nu tar föreningen, i ett pressmeddelande på sin hemsida, avstånd från ekonomisk brottslighet. 

"Östersunds Fotbollsklubb tar avstånd från allt som har att göra med ekonomisk brottslighet både utifrån gamla händelser, nutid samt framtid", skriver ÖFK bland annat på sin hemsida. 

Maria Wilén, styrelseordförande för aktiebolaget (och vice ordförande i föreningen), berättar nu mer om varför ÖFK går ut och tar avstånd. 

- Vi kände att vi behövde det. När en dom kommer till en klubb behöver man först lite arbetsro och man måste få sova på saken lite grann. Vi känner, som representanter för en fotbollsklubb i allsvenskan, att vi behöver tala om var vi står någonstans och självklart är det så att en sådan här dom är bland det värsta man kan drabbas av, säger Wilén till Fotbollskanalen.

- Det är oerhört beklagligt och sådant här ska inte hända. Därför känner vi då att vi behöver säga någonting. Vi behöver bara tala om att det här är tragiskt. Man ska inte behöva uttala sig om sådana här frågor och behöva ta avstånd från ekonomisk brottslighet, men vi kände att vi behövde göra det, fortsätter hon. 

Har ni fått reaktioner efter domen som resulterat i det här pressmeddelandet? 
- Det är klart att många är upprörda, även jag. Nu har misstanken varit under en väldigt lång tid och det ska man komma ihåg, så det här är ingen nyhet, men det är klart att det ändå är ett väldigt hårt straff som har delats ut och det berör människosjälen på något sätt, både här i Östersund och i hela Sverige. Det är illa. Då känner vi att vi också måste tala om var vi står. Vi måste inte göra det, men vi vill göra det.

Vad säger du generellt om boten?
- Jag vill inte kommentera det. Det får du prata om med de som vill prata om det.

Östersunds FK är som bekant i ekonomisk kris, då klubben hittills har fått in lite mer än åtta miljoner kronor av de 20 miljoner kronorna som behöver komma in innan årsskiftet, och därmed är en ny utgift på 500 000 kronor förstås ett bakslag i det. 

- Visst är det så. Det är inte ett roligt år för klubben, det måste vi ärligt säga. Varje dag är en tuff dag och det krävs oerhört mycket mod, ett hårt jobb, beslutsamhet och väldigt mycket av alla som är i klubben i dag, säger hon. 

Daniel Kindberg blev också dömd i tingsrätten, men har meddelat att han överklagar domen. Hur resonerade ni kring att ta avstånd från honom också eftersom att han, av tingsrätten, blev dömd för ekonomisk brottslighet?
- Det vi tar avstånd från är allt som har att göra med ekonomisk brottslighet, utifrån gamla händelser, nutid och framtid som vi skrev i pressmeddelandet. Oavsett vad det gäller är det där vi står. Om man då vill tolka in det här med Daniel eller vad man vill tolka in är en sekundär fråga för mig, säger hon.

- Självklart är det så att det inte är någonting jag står bakom att han har gjort, men det är frågor där Daniel måste ta ansvar själv. Det vi kan göra i klubben är att ta avstånd från sådan här verksamhet och fortsätta att jobba framåt. Det är det enda vi kan göra. Vi måste hålla oss till de uppdrag vi har och inte spekulera så mycket. Vi får förhålla oss till dagens information och arbeta utifrån det, fortsätter hon. 

Du säger att du inte står bakom det Daniel Kindberg har gjort. Hur menar du då?
- Jag vill inte utveckla det mer. Jag tycker att det talar sitt eget språk.

Du säger att det går att tolka in olika saker i pressmeddelandet. Är din tolkning att ÖFK, i och med pressmeddelandet, tar avstånd från Daniel Kindberg?
- Jag vill gärna inte kommentera det eftersom att det inte är en viktig fråga för mig. Det får Daniel ansvara för sig själv. Jag tar inte ställning i den frågan. Daniel är Daniels sak och jag företräder klubben. Jag företräder ingenting annat än klubben.

Har ni fått några reaktioner om att ni ska uttala er om domen mot Kindberg?
- Ingenting har framkommit till mig som person, men vad som framkommit till andra i organisationen får de svara för, men det känner inte jag till. Jag lägger inget fokus på det nu. Jag lägger fokus på det som är viktigt för den arbetsuppgift jag har i klubben i dag och det är så att säga hantera fortsatt verksamhet. Vi har en presschef, vd och sådär, så vi har olika roller och jag fokuserar på de frågor som ligger på mitt bord just nu.

Fifa publicerade under onsdagen domen för tidigare ÖFK-anfallaren Saman Ghoddos, som blev bötfälld, av organisationen, med omkring 43 miljoner kronor och avstängd i fyra månader från spel efter den uteblivna flytten till Huesca. I domen hävdar Ghoddos att ÖFK var medvetet om att han "ville skriva under anställningsavtalet med Huesca" och att ÖFK sedan "hotade med att behålla honom över nästa säsong och förkasta alla andra bud om han inte skrev på uppsägningen".

Wilén vill inte kommentera det mer än så här:

- Vi kommer att lägga stor kraft och fullt fokus på att göra vårt yttersta för att få till en ändring av Fifas beslut. Det generella vi kan kommentera är att vi till Cas, som är den högsta instansen och som vi har överklagat till, gör fullständig genomlysning av ärendet och kommer att gå igenom såväl alla fakta som samtliga argument i ärendet och det innefattar även det som är med Ghoddos. Vi har självklart respekt för den process som nu pågår och därför avvaktar vi Cas dom innan några närmare kommentarer lämnas.

Publicerad 2019-11-06 kl 16:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå