Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
30v

Olof Persson om MP:s sparkning och MFF:s problem: ”Känslomässigt väldigt jobbigt”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från MFF:s senaste match i spelaren ovan.

MALMÖ. Knappt en vecka efter beskedet kring Magnus Pehrsson så pratar assisterande tränaren Olof Persson ut om vad som har hänt och vad som ska göras i Malmö FF. 
-  Från dag ett med Magnus tyckte jag att vi hade klara saker som vi skulle bli bättre på, och man märkte förbättringen. Man tog steg systematiskt, som en maskin.

Efter två vinster på nio matcher behövde Malmö FF göra något, och valet blev att sparka huvudtränaren Magnus Pehrsson. Assisterande tränaren Olof Persson tog måndagen på sig att bearbeta beskedet. 

- Om man säger att man går opåverkad ur detta så ljuger man. 

- Det var otroligt tungt. Dels för att en själv är högst delaktig och ansvarig å hans vägnar. 

- Man blir påmind om hur brutal den här världen kan vara. Från dag ett med Magnus tyckte jag att vi hade klara saker som vi skulle bli bättre på, och man märkte förbättringen. Man tog steg systematiskt, som en maskin. Inledningen på 2018 med cupen, läger, och första matchen fick man ännu mer tyngd i att det vi gör är bra. Sedan går det rakt ner. Det smyger sig in en liten osäkerhet. Det räcker för det andra lagen att få vittring, sedan är det tufft. Känslomässigt var det väldigt jobbigt, men det måste man lägga åt sidan. Att tro på detta, för det gör jag verkligen. 

På tisdagen blev det att komma in i fotbollsbubblan igen. Persson påpekar hur många saker som blev mer positiva. Saker under träning, resan, och alla diskussioner gav känsla om en uppåtgående trend. Det slutade dock med en 3-2-förlust mot Hammarby. 

- Det var många grejer som faktiskt var bra, som var förbättrade. Vi la in lite mer hjärta och lite mer frihet i vissa delar av spelet, men det kan vi inte fortsätta säga när vi inte vinner. Vi måste få in de här segrarna som ger skjuts. 

Han kommer in på att det i vissa matcher i år har funnits situationer där motståndarna har sett ut att tro på det mer än MFF-spelarna. Han pekar därför ut mot gräsplanen som laget precis har tränat på, där supportrarna var på plats för att stötta laget ännu mer i samband med en träningsmanifestation. 

- Fansen tror alltid på det här laget. Vi ska tillsammans fortsätta att tro, för då vänder vi på det. Jag är så fruktansvärt tacksam för den här fina gesten, och det här känner spelarna till hundra procent. 

- Det är ingen här som vill gömma sig. Det gäller att stå upp och tro på att vi vänder på det. 

Förutom det psykologiska finns även taktiska saker som inte har stämt, enligt Persson. Omställningen från försvar till anfall, och anfall till försvar, har inte fungerat lika bra som 2017. 

- Senast mot Hammarby var vi bra (framåt). Då hade vi en klar tanke om att vi ville hota. Det var tydligt tycker jag, en stor förändring. Sedan från att vi har haft bollen till att vi ska skydda vårt eget mål, där behöver vi bli mycket bättre. Fila bort de organisatoriska grejerna, som ”vem gör jobbet?” och framför allt ”hur gör man jobbet?”. 

När det gäller fasta situationer hade laget en försiktigt positiv förbättring under försäsongen. Det inkluderade några matchvinnande mål, men laget har nu förlorat sex av de åtta senaste matcherna och släppt in mål på fasta situationer i samtliga de matcherna. 

Persson har haft huvudansvaret där i några års tid, bland annat succésäsongen 2016. Hur fungerar då ett huvudansvar? 

- Det är jag som sätter ihop alla förberedelser och alla idéer, sedan bollar vi det tillsammans. Jag har ansvar för att presentera det.

- ”Vad är de här bra på?”, ”vad gör de allra mest?”, ”hur ska vi möta det?”. Sedan har jag något förslag, sedan har någon annan ett förslag, och sedan enas man. 

Offensivt kan det läggas till någon mer variant, att få tillslagen att hamna ännu mer på ett specifikt ställe, och öka modet på spelarna som ska avsluta. Däremot har det funnits en liten problematik, då förstaskytten Arnor Traustason har haft en hackig vår och träningstillfällena har varit så pass få i och med matcher var tredje dag. Defensivt handlar det mest om en attitydfråga. 

- Vi tror på vår organisation. Vi tror på de olika rollerna. För oss handlar det om att få ett bryt, en positiv upplevelse.

- Vi har inte stött så mycket nya saker, vi har inte gått bort oss. Det är mer att vi inte har haft riktig beredskap och tuff attityd. Då blir man övermatchad. Vi har ingen Viktor Elm, Jonas Olsson, eller Björn Paulsen som är ett superhot hela tiden. Vi kanske får det senare, men vi har det inte för tillfället. Då måste många kliva fram och skapa tro. Målet ska skyddas till varje pris. Det går inte att vara nummer två, utan du måste vara den som bestämmer. 

- Jag tycker vi har varit lite för snälla, lite för ursäktande. 

Malmö FF möter i dag BK Häcken, i en match som börjar 17.30 och sänds i C More.

Publicerad 2018-05-20 kl 09:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons