Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Omstridde Hauge ska lyfta allsvenskans tv-pengar

Foto: Scanpix

Allsvenskan vill lyfta sina tv-intäkter. Det med hjälp av skandalomsusade agenten Rune Hauge, enligt Dagens Industri.

Svensk fotboll ligger långt efter svensk ishockey när det gäller tv-intäkter. Nu vill Svensk Elitfotboll (intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan) minska det gapet. Vem som ska hjälpa dem? Skandalagenten Rune Hauge, uppger Olof Lundh i en krönika i fredagens Dagens Industri.

Enligt krönikan är Hauge på väg att få uppdraget att sälja de allsvenska tv-rättigheterna.

- Jag har inga kommentarer till det. Jag vill dra det för klubbarna på medlemsmötet och därefter kommer vi att vara öppna, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist i Dagens Industri-krönikan.

Det nuvarande allsvenska tv-avtalet, med TV4-gruppen och C More, löper över 2019.

Rune Hauge jobbade tidigare som spelaragent men var inblandad i en mutskandal på 1990-talet och blev av med sin Fifa-licens, efter att det visat sig att han gett pengar till ledare för att få in spelare i deras klubb. Bland annat mutade han Arsenals manager George Graham.

Det var sedan Svenska Fotbollförbundet och dåvarande ordföranden Lars-Åke Lagrell som tog in honom i hetluften igen. Lagrell plockade in Hauge efter att norrmannen imponerat på honom som motpart i en förhandling om ett tv-avtal. Hauge blev då ansvarig för att sälja SvFF:s tv-avtal (för allsvenskan, landskamper och så vidare), och som mellanhand gjorde han fem stora affärer åt förbundet. SVT avslöjade tidigare i år att Hauge fick 150 miljoner kronor av SvFF:s kaka för tv-avtalet kring allsvenskan mellan 2011-2015, rättigheter som såldes via schweiziska Kentaro. Enligt TV4-journalisten Olof Lundhs bok "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll" är det svårt att veta exakt hur mycket Hauge tjänat på att arbeta för Svenska Fotbollförbundet, men troligtvis några hundra miljoner.

I maj i år avslöjade SVT att pengarna för tv-avtalet 2011-2015 som Rune Hauge fick av SvFF betalades ut till brevlådeföretaget Profile Media Ltd, registrerat på skatteparadisön British Virgin Islands. Profile Media administrerades av advokatbyrån Mossack Fonseca, som Panama-dokumenten läckte från.

I "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll" avslöjades också att Svenska Fotbollförbundet fortsätter att arbeta med Hauge.

"Svensk fotboll har faktiskt fortsatt att jobba med Profile Media och Rune Hauge även efter att Lagrell lämnade sitt uppdrag 2012. Norrmannens bolag hjälpte förbundet att förhandla både avtalet med Uefa gällande 2014–17 och det senaste avtalet för 2018-21, enligt flera uppgiftslämnare", skriver Olof Lundh i boken.

I juni bekräftade också Camilla Lindgren för Fotbollskanalen att hon jobbar för både Profile Partners Sweden och Svenska Fotbollförbundet. 

- Jag är konsult åt Svenska Fotbollförbundet men är anställd av Profile Partners Nordic AB, sa hon då och bekräftade samtidigt att Rune Hauges bolag var delaktigt i avtalen för 2014-17 och 2018-21.

Publicerad 2016-11-10 kl 17:38

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER