POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Öppnar för att flytta statyn: "Aldrig sagt att den aldrig kan flyttas"

Foto: Bildbyrån.

Frida Tollmyr på Malmös kulturkommunalråd säger att Zlatan-statyn ska vara kvar i Malmö.
Samtidigt öppnar hon upp för att den kan flyttas till en annan plats i staden.
- Tiden får utvisa vad som händer, säger Tollmyr till Sydsvenskan.

Natten till söndagen vandaliserades Zlatan-statyn på nytt, den här gången så pass illa att den sågades av helt och välte. Skulptören bakom konstverket, Peter Linde, ägnade flera år att skapa statyn och var bedrövad efteråt.

- Jag fick en chock naturligtvis, när jag såg det här. Jag blev alldeles skakis. Jag har lagt ner hela min själ i det här i flera års tid och jobbat hårt för att det här skulle bli så bra som det någonsin gick och så går det på fem minuter att såga sönder allting, sa Linde till Fotbollskanalen.

Linde passade även på att rikta kritik mot Malmö Stad.

- Eftersom Malmö Stad så uppenbart låter den stå helt obevakad fastän alla vet att det här är risken så kan jag inte förstå hur de tänker där. Det är jag väldigt förvånad över. Det är klart att bevakning är dyrt men är det inte dyrare att laga hela skulpturen?, sa han.

Frida Tollmyr (S) på Malmös kulturkommunalråd håller inte med om kritiken.

- Jag tar kraftigt avstånd från vandaliseringen. Det är viktigt för Malmö stad att markera att det är helt oacceptabelt och ovärdigt att man ger sig på statyn för att uttrycka sin åsikt. Samtidigt måste vi som politiker hela tiden ta ställning till vad vi gör med Malmöbornas skattemedel. Dygnetruntbevakning är inte försvarbart utifrån den ekonomiska situation vi har, säger hon till Sydsvenskan.

Tollmyr menar på att statyn ska stanna i Malmö, men öppnar samtidigt för att den kan flyttas till en annan plats i staden.

- När det gäller en flytt inom Malmö får tiden utvisa vad som händer. Men jag har aldrig sagt att den aldrig kan flyttas inom staden. Om statyn flyttas ska det vara utifrån sakliga argument, vi kan inte vika oss för vandalism. Hade det varit en skola som vandaliserats hade det aldrig förväntats av oss politiker att vi skulle lägga oss platt och bara stänga den.

MFF Supports vice ordförande, Kaveh Hosseinpour, är emot vandaliseringen men poängterar samtidigt att man måste förstå de starka känslor som statyn har rivit upp.

- Statyn är en symbol för girighet och hyckleri och svek. Det är tragiskt att det skulle gå så här långt. För varje vandalisering har vi sagt att det är bäst att statyn flyttas från Stadionområdet innan den går sönder helt. Det är synd att Zlatan tog en så provokativ inställning när han blev delägare i ett annat lag som vill putta ner Malmö från tronen, säger han till tidningen.

Publicerad 2020-01-06 kl 09:27
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå