Örebro till cupfinal efter säker seger

ÖSK är i final i svenska cupen för första gången på 27 år.
Nu har de chansen att knipa klubbens första historiska titel.

Örebro är en anrik fotbollsförening med 46 allsvenska säsonger under bältet. Ändå har ÖSK, trots att de grundades 1908, aldrig vunnit en stor titel.

Nu har de chansen. Örebro övertygade hemma på Behrn Arena och slog tillbaka favorittippade Elfsborg med 2-0 i svenska cupens semifinal. Därmed ställs de mot IFK Göteborg i finalen den 17 maj. Under måndagen lottas det vilket lag som får spela på hemmaplan.

Daniel Gustavsson och Kalle Holmberg blev stora matchhjältar för Örebro. Gustavsson gav ÖSK ledningen redan i den 13:e minuten. Efter kalabalik i Elfsborgs straffområde högg mittfältaren och dundrade upp bollen i krysset.

"Fantastisk träff"
- Klipper bara till och försöker få den i bortre. Det var en fantastisk träff och jag kände knappt bollen. Snyggt, säger Gustavsson till SVT.

Det var Örebros första ordentliga anfall i matchen. Ett bollförande Elfsborg dominerade, men hade svårt att lirka sig igenom ett fysiskt taggat hemmalag.

I den andra halvleken hade Viktor Claesson chansen att kvittera. Helt fri med Örebromålvakten Oscar Jansson lyckades Claesson få bollen mot mål, men backen Eidur Sigurbjörnsson hann emellan och räddade upp situationen.

I den 73:e minuten rullade Örebro upp Elfsborg efter noter. Yttern Ahmed Yasin fick bollen ute på högerkanten, rullade in en vass bredsida i straffområdet och Kalle Holmberg kunde skicka upp 2-0 i nättaket.

- Hela laget gör en bra match, och det är det viktiga. Sen att vi går till final: det är perfekt, säger Ahmed Yasin.

Fåtalig publik
Bortalagets mittback Sebastian Holmén var gruvligt besviken.

- Jag tycker vi kontrollerar matchen. Vi skapar väldigt mycket men vi sätter inte dit våra lägen, säger han.

Hans tränare, Magnus Haglund, tyckte det var tungt.

- Spelmässigt har vi ett klart övertag från första sekund i matchen. Örebro har tre chanser och gör två fantastiska avslut, till skillnad från oss.

Efter segern sprang Örebros målskytt Kalle Holmberg upp på läktaren och firade med publiken. Ett välkommet tillskott, då det var tämligen glest på Behrn Arena. Blott 1 851 hade letat sig till semifinalen som tog Örebro till föreningens första cupfinal sedan 1988.

Publicerad 2015-03-22 kl 16:50