Örebro upp på säker mark

Inte en förlust sedan 0-1 mot Hammarby på Söderstadion den 20 juli.
Örebro SK:s hysteriska höstform håller i sig och 2-1 (2-0) mot Halmstad på Örjans vall var lagets åttonde raka utan förlust i allsvenskan, samtidigt som det efter sju raka förluster och 4-20 i målskillnad mot Halmstad var ett trendbrott.

-Därför var det en riktig skön revansch, säger ÖSK:s finske tränare Sixten Boström som skapat en effektiv lagmaskin som nu från bottenstrid har klättrat upp på säker mark.
Det var en match snarlik den på Behrn Arena i Örebro i våras.
Med den skillnaden att då var det Halmstad som genom Anselmo tog ledningen redan efter tre minuter och Örebro som sedan trots kraftigt spelövertag förgäves jagade kvittering.

Den här gången hade Halmstad 65-35 i bollinnehav och 11-8 i avslut.
Men på resultattavlan stod det 1-2.
-Det hade vi i åtanke när vi reste ner, medger Boström.

Nytt mål av Olsen
Halmstad - som på sistone spelmässigt har övertygat - inledde märkbart slarvigt och okoncentrerat och på ÖSK:s tredje hörna kunde Magnus Wikström nicka in 0-1 (23).

När sedan Roni Porokara snurrade upp sin bevakning innan han med en läcker höger utsida hittade in till Kim Olsen som precisionsnickade in 0-2 (28) hade Örebro fått matchen dit man ville.

-En riktig skitinledning från vår sida, tamt och segt. Att hamna i 0-2-underläge mot ett lag som inte har förlorat på sju matcher och som är kompakt är att försätta sig i problem, muttrar Halmstads tränare Janne Andersson.
Därför höll han inte igen med orden i pausen samtidigt som han med två spelarbyten och fem positionsförändringar i halvlek försökte väcka laget.
Det hjälpte. Men ändå inte.

För även om Halmstads spelövertag var massivt hade laget svårt att skapa de riktigt heta chanserna mot ett smart spelande Örebro där Magnus Kilhberg nästan ensam raderade ut Halmstads på sistone omtalade "smurfliga" med Michael Görlitz, Anel Raskaj och Marcus Olsson.

Stolpträff
-Med 2-0 i paus var det viktigt för oss att hålla tätt i början av andra halvlek för att inte släppa in Halmstad i matchen. Och det lyckades vi med där killarna jobbade hårt i 93 minuter, säger Sixten Boström.
Första gången det riktigt brände till hos John Alvbåge var när Anselmo på halvvolley prickade stolpen (57), men riktigt nära var laget sedan aldrig innan inhopparen Emir Kujovic tryckte in 1-2 (87).

-Vi hade behövt 1-2 redan vid Anselmos stolpskott. Nu kom målet för sent, säger Andersson som på stopptid fick höra sina spelare ropa efter straff för hands sedan Anel Raskajs skott täckts av en ÖSK-are.

Men domaren Åke Andreasson vinkade avvärjande och i stället kunde Örebro inteckna säsongens åttonde raka match utan förlust där såväl Kalmar (2-2) på Fredriksskans) som Elfsborg (0-2 på Behrn Arena) har fått känna på närkingarnas höstform.