Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Örebros Kamara-dilemma – äger bara en femtedel av spelaren

Foto: SCANPIX

Malmö FF vill köpa "Crespo” Kamara, men ÖSK kräver över tio miljoner för anfallaren.
Skälet: riskkapital äger 80 procent.
- Jag vill inte kommentera det, säger Curt Gruvaeus, ordförande i Örebro Spelarinvest. 

I början av januari avslöjade Fotbollskanalen att Malmö FF ville värva Alhassan "Crespo" Kamara. Anfallaren har ett år kvar på kontraktet men ännu har inte MFF och Örebro SK kommit överens. Skälet är att klubben sålt ut stora delar av anfallarens värde till investerare.

Enligt vad Fotbollskanalen erfar har ÖSK bara rätt till runt 20 procent av köpesumman – och har därför krävt en bra bit över tio miljoner kronor.

Det är Örebro Spelarinvest som äger 80 procent av spelaren. Bolaget håller nu på att avveckla sin verksamhet då Fifa förbjudit tredjepartsägande. Något som gör situationen extra delikat då  "Crespo” Kamara är en av tre spelare man har kvar ägande i och just anfallaren har bara ett år kvar på kontraktet med klubben och därmed med investerarna.

- Nu har vi några spelare kvar som vi har satsat i och som vi är intresserade av att klubben för i hamn och en av dem är Kamara. Vi har givetvis ett intresse att det blir en bra lösning både för ÖSK och för oss, säger Curt Gruvaeus, ordförande i bolaget, och han vill inte uppge vilka de andra två spelarna är. 

Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att ni äger fyra femtedelar – hur påverkar det?
- Jag vill inte kommentera det och vi har fullt förtroende för att ÖSK gör det som är bäst för alla.

I dagsläget är man på väg att stänga ner Örebro Spelarinvest och hoppas kunna återbetala pengar till aktieägarna inom några månader och sedan finns en möjlighet för investerarna att via en nyemission i ÖSK Elitfotboll AB kunna sätta pengarna där istället. 

Givetvis blir det lättare att motivera en investering i klubben om man går plus via en försäljning av "Crespo” Kamara som skulle klirra till rejält för riskkapitalbolaget.

- I det här läget vore det kul om de spelare vi satsat i blev en bra affär, säger Curt Gruvaeus.

Ligger ni på klubben?
- Nej, det gör vi inte och vi har fullt förtroende för att man hanterar detta på bästa sätt. ÖSK informerar självklart oss efter hand men det är klubben som styr det här-

Björn Åqvist är ordförande i både ÖSK Elitfotboll AB samt Örebro SK och han är försiktig kring affärerna:

- Jag uttalar mig bara generellt om det här och det är rätt att vi har en del spelare som delvis är finansierade. Fast jag är inte inblandad i förhandlingar kring spelare utan det är klubbens VD Simon Åström och Magnus Sköldmark som har hand om det.

Hur resonerar ni som klubb – där man har sålt delar av rätten till spelare?
- Vi diskuterar en helhet, det är allt från vad man kan få betalt, vad en spelare kan prestera och hur det ska gå för klubben 2016 och framåt. Man måste väga in allt i en helhet.

Inte sällan kan man uppleva att klubbar ena stunden tar in kapital och sedan är besvikna att dela med sig, hur ser du på det?

- Det är klart att man har den typen av resonemang men man får alltid gå tillbaka till starten och fråga sig: ”hade vi kunnat värva den spelaren utan den hjälpen?"

Hur mycket påverkar det vid ett bud om det finns intressen som deläger en stor del av en spelare? 

- Det är en av flera faktorer att ta hänsyn till.

Örebro Spelarinvest har inte fått så mycket tillbaka på sina satsade pengar – känner ni tryck från dem? 
- Vi kan inte ha externa ägare som har synpunkter på hur vi ska göra och inte göra. Däremot handlar det om att en ytterligare faktor är att man vill ha bra relationer med olika partners som jobbar med klubben.

- Sedan hänger det på vilka grunder bolaget finns för; är det avkastning eller att skapa förutsättningar för det lokala laget att lyckas?

Vad gäller kring Örebro Spelarinvest?
- Det är nog en kombination, det är många individer som är med och alla ser det inte på samma sätt.

Björn Åqvist är tydlig med att Örebro Spelarinvest varit klubben behjälplig.

- Det har betytt väldigt mycket för oss. Man bildades när klubben var hotad av tvångsdegradering för att förhindra det och trygga klubbens långsiktiga fortlevnad. Sedan visade det sig att förbundet ändrat hur man räknade så man blev tvångsdegraderad men den långsiktiga fortlevnaden har vi fått hjälp med.

Publicerad 2016-01-22 kl 10:50

SÅ SER DU FÖRSÄSONGEN OCH SVENSKA CUPEN

Allsvenska uppladningen på C More

Se allt från den allsvenska uppladdningen - skaffa C Mores sportpaket här! Alla matcher i storsatsningen hittar du HÄR!

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER