Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Oro i fotbolls-Sverige kring Friends-krisen: ”Så är kan det inte fortsätta”

Foto: Scanpix

Friends Arena

Friends Arena åsamkar Svenska fotbollförbundet stora minus.

Oron är stor i fotbolls-Sverige.

- Så här kan det inte fortsätta, säger Johan Johqvist, ordförande i Hallands FF, till fotbollskanalen.se.

Svenska fotbollsförbundet har det tufft med Friends Arena och det är enligt både Ekot och Idrottens Affärer oklart om man verkligen sålde en tredjedel av sitt ägande i Nationalarenan till Folksam.

Affären är inte helt lätt att hänga med i där Förbundet sålde en del i arenan till Folksam - som i sin tur sålde den till ett bolag där Folksam är minoritetsägare och SvFF är största ägaren.

Dessutom går arenas driftsbolag med flera hundra miljoner i förlust.

- Det är en journalistisk bild att det är tyst om det här i fotbolls-Sverige, sedan var det så att alla applåderade när man byggde arena men inte alla har sett baksidan. Det är verkligen tudelat för det är en fantastisk anläggning med många möjligheter men med en ekonomisk verklighet, säger Johan Johqvist.

Orolig för förbundets ekonomi?

- Det är klart, jag sitter som distriktsordförande och jag har pratat med Karl-Erik (Nilsson) om det här och så kan det inte fortsätta. Det är bra för fotbollen att anläggningen finns men vi måste se över hur vi ska lämna ägandet hur det nu ska gå till.

Vad betyder det att de som tog besluten inte är kvar längre?

- Det är en svår fråga, men jag ska inte kritisera något som varit utan vi får leva med det och göra vad vi kan av det. Jag har inga synpunkter på vilka beslut som togs, bara suttit i tre år och inte läst in mig tillräckligt. Vi är tre partners i driftsbolaget och nu handlar det om att lösa det.

Annika Åberg Darell som är ordförande i Bohuslän tror att tystnaden kring Friends har en rätt enkel förklaring:

- Jag upplever att det är många som inte varit med så länge och inte är insatta i frågan. Det är samma med mig att jag inte satt mig in och tänkt igenom den.

Känner du nån oro för SvFF:s ekonomi?

- Det gör jag, absolut. Det finns all anledning för att förbund att känna så när man har stora skulder.

Vad betyder det att många av dem som tog beslutet är borta?

- Så är det alltid i en organisation som bygger på ideellt arbete men det är klart att man tappat en hel del fakta på vägen.

Hur ska du hantera det hela?

- Jag kommer göra allt för att sätta mig in i det så mycket som möjligt och sedan har vi årsmöte i helgen och då träffas vi.

Lars-Christer Olsson är styrelseordförande i Sef och deltiog även han i mötet på söndagen. Olsson vill dock tona ner dramatiken i SvFF:s affärer med Folksam vad gäller ägandet i Friends Arena.

- Jag har inget speciellt att tillägga. Där har förbundet gett information i den mån man har känt att man har kunnat i och med att det är baserat på ett avtal med Folksam, säger han.

- Att Friends Arena är en belastning på förbundet vet ju alla och det visste man redan när man gick in i affären. Man gör nu en överrenskommelse med Folksam som gör att man får hjälp med likviditeten, vilket det här handlar om i praktiken. Den affären hade jag också gjort med samma förutsättningar, fortsätter Lars-Christer Olsson.

Publicerad 2014-03-17 kl 14:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons