Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån/khl.ru

Osannolikt "drama" på Arlanda för Dif-förvärv: "Glada att vi tog rätt målvakt"

2v

Aleksandr Vasiutin stötte på problem på väg in i Sverige.
När han väl kom in i landet gjorde han det tillsammans med en annan målvakt - med samma namn.
- Vi är väldigt glada över att vi tog rätt målvakt, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

I tisdagskväll landade Aleksandr Vasiutin i Stockholm, efter att länge varit aktuell för en flytt till Djurgården. Affären drog ut på tiden eftersom Zenit, som lånar ut målvakten i ett år, ville ha kvar 25-åringen i sin verksamhet ett tag till på grund av covidfall bland sina målvakter.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är tydlig med att Vasiutin varit klubbens förstaval i jakten på en ny målvakt och att man därför egentligen inte kollat på några andra alternativ än ryssen. Han kunde helt enkelt andas ut när nyförvärvet väl landat på Arlanda flygplats. Trodde han. Men ett hinder till uppstod.

ANNONS

När Vasiutin klev av planet och in på flygplatsen för att ta sig in i Sverige på riktigt stötte han på problem på grund av coronapandemin och de reserestriktioner som finns. Han behövde förklara för gränspolisen vad han skulle göra här.

Alla Zenit-spelare har Schengen-visum eftersom de ofta spelar i antingen Champions League eller Europa League och Djurgården hade även ordnat med annat pappersarbete inför Vasiutins resa.

- Vi kände oss väldigt trygga. Vi hade arbets- och uppehållstillstånd, EU-visum och vi hade skrivit ett infobrev där vi förklarade att vi var tillgängliga för frågor och så vidare, säger sportchefen Bosse Andersson.

- Men det är ganska svårt att komma in över gränsen. Vi hade ju skrivit ett kontrakt och tyckte att vi hade alla papper på plats.

Bosse Andersson, som åkte till Arlanda för att hämta upp Vasiutin, fick vänta länge på sin målvakt. 

- Som ni vet så är det inte så många flyg som landar på Arlanda just nu och han fick flyga via Istanbul upp till Stockholm. Vi såg på displayen att sista bagagebandet hade stängt. Då fick vi kontakt med gränspolisen, jag och en till person som också var där och ringde. Vi var ensamma i ankomsthallen.

ANNONS

- Sen ställdes det lite frågor och så fick ”Alex” komma in i landet. Och det roliga var att det var två personer som kom in i landet tillsammans med varandra. Det var två ryska målvakter, i två olika sporter. Den ena skulle till Oskarshamn och den andra var Aleksandr, så vi är väldigt glada över att vi tog rätt målvakt.

Ja, den andra personen i ankomsthallen var en representant för SHL-laget Oskarshamns IK, som nyligen värvat in målvakten Aleksandr Sudnitsin från KHL.

- Vi sa det till varandra: ”Bara vi tar rätt keeprar nu”, säger Bosse Andersson.

Om turerna för att få in Vasiutin i landet säger Djurgårdens sportchef:

- Jag har själv varit gammal polis och suttit vid gränsen, så jag kände mig ganska trygg.

Du var aldrig stressad?
- Man blir alltid stressad när bagagebandet slocknar ner och stängs.

Men allt slutade gott och nu berättar Aleksandr Vasiutin att han fått en ny bekantskap i sin landsman och namne i Oskarshamn.

- Jag träffade honom i Turkiet, när vi bytte flyg där. Han hade också flugit från Ryssland dit för att resa vidare till Stockholm, säger Vasiutin.

ANNONS

- Han berättade att han var hockeymålvakt och också hette Aleksandr. Det var kul. Nu ska vi hålla kontakt via Instagram och jag ska följa hans lag.

Den 25-årige keepern har tidigare varit utlånad till finska Lahti och norska Sarpsborg. Nu ser han fram emot att få spela i Sverige framöver.

- Jag har haft några snack med Bosse och tränarna, och direkt efter första samtalet sa jag att det skulle vara väldigt intressant för mig att komma hit.

- Djurgården har jobbat väldigt hårt med det här, för det har inte varit en särskilt enkel situation. Vi har haft lite skador och covid-fall i Zenit så jag var tvungen att resa med på ett träningsläger i Dubai. Vi jobbade för att jag skulle komma hit tidigare, men nu blev det så här.

Han berättar vidare: 

- När jag hörde om Djurgårdens intresse började jag kolla upp deras resultat de senaste åren och lite grejer på Wikipedia och så vidare. Jag blev väldigt nöjd med vad jag såg. Det är en stor klubb med en fin historia och de har haft framgångar de senaste åren. Staden, arenan, faciliteterna… allt är fint. 

ANNONS

Vasiutin är också imponerad av de blårandiga supportrarna, som han kollat upp via klipp på bland annat klubbens egen hemsida. Han fascineras av den delen av fotbollen.

- När jag var ung och bodde i St. Petersburg var jag en aktiv supporter, för Zenit. Jag var en supporter under flera år, men när jag blev en del av ungdomslaget där och därav blev mer upptagen så var det inte lika lätt att gå på matcher. 

Så du gillar supporterkulturen?
- Ja, verkligen. Jag känner till den från insidan.

Om sitt mål med vistelsen i Sverige säger han:

- Jag vill bara göra mitt bästa och bidra till laget.

Vad är du för typ av målvakt? 
- Det vore lätt för mig att säga vad som helst till dig nu, men det är bara matcherna som kommer visa vem jag är. Så du får titta på matcherna och skapa dig din egen uppfattning.

Nu ska han konkurrera med framför allt Tommi Vaiho om platsen mellan Djurgårdens stolpar. Och han hoppas bli det självklara förstavalet.

- Jag kommer göra mitt bästa för att få spela, och jag är säker på att de andra målvakterna kommer göra det också. Sen ligger beslutet hos tränarna.

ANNONS
Publicerad 2021-02-19 kl 07:00

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto