POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

ÖSK accepterar straffet: "Vi har ingen plan att överklaga"

Foto: ÖSK/Bildbyrån.

Örebro SK ska betala 50 000 kronor i böter, efter spyorna inför mötet med Sirius.
Ett straff som klubben accepterar.
- Vi har ingen plan att överklaga, säger Simon Åström, vd, till Fotbollskanalen.

Inför mötet med Sirius den 5 juli mådde ett par spelare i Örebro SK, och vissa av dem spydde. Men klubben kontaktade inte matchläkaren, Sirius Jakob Johansson i det här fallet, och först efter matchen berättade tränaren Axel Kjäll om sjukdomsfallen.

Det ledde till en anmälan till Svensk Elitfotbolls disciplinutskott för möjligt regelbrott mot covid-19-protokollen, som togs fram inför säsongen. I den instansen riskerade klubben en erinran, varning eller böter. I dag beslutade disciplinutskottet i frågan och ÖSK ska betala böter på 50 000 kronor.

Örebro förlikar sig med straffet och vd Simon Åström berättar att klubben inte kommer att överklaga påföljden.

- Från dag ett har vi tagit vårt fulla ansvar för att vi har begått ett misstag kopplat till de medicinska protokoll som är framtagna. Vi har begått ett misstag och det tar vi vårt fulla ansvar för. Vi har varit lika tydliga med att det inte har funnits något uppsåt bakom vår handling utan det är ett rent misstag som har hänt. Vi har sagt att vi kommer att acceptera straffet som disciplinutskottet tilldelar oss. Vi kommer acceptera straffet och vi har ingen plan att överklaga, säger Åström till Fotbollskanalen.

Vad har ni tagit för lärdom?
- Vi har gjort väldigt grundliga utredningar om händelseförloppet och tittat på varför det har kunnat bli på det här sättet. Det vi kommer fram till är att det inte har brustit för att det har funnits en för dålig kunskap om rutinerna, utan det är den mänskliga faktorn. Det har varit ett snabbt händelseförlopp ganska tätt inpå matchstart och då har man gjort en medicinsk koppling att några spelare har ätit dålig mat som de känt att de har behövt spy upp före match. Då har man gjort bedömningen att det är en så tydlig koppling och bedömt att spelarna är uttagningsbara från vårt medicinska te, säger Åström och fortsätter:

- I efterhand grämer sig vårt medicinska team något enormt. De har både vetat, och vi har haft rutiner, som skulle säkerställt att vi borde ha tagit det här till matchläkaren. Men även om det har varit den mänskliga faktorn är det självklart att vi har sett över och förtydligat våra rutiner, vem som är ansvarig för vilken rutin och vi har också inför ytterligare kontrollstationer i de checklistor som vi har för att minimera risken för att någon liknande ska kunna inträffa igen. All vår personal har återigen fått genomgå utbildningar i detalj för hur protokollen är utformade, vilket vi har gjort vid flera tillfällen tidigare också, men det känns angeläget att göra det i ett sådant här läge.

När händelsen uppdagades berättade ÖSK-tränaren Axel Kjäll att den medicinska bedömningen var att spelarna blivit matförgiftade. Det är också den bedömningen som har gjorts i efterhand.

- Kopplingen som har gjorts är tydlig i och med att spelarna har ätit mat som de upplevt som dålig, haft en känsla efter det och känt att de har behövt spy upp den maten innan match. De spelarna det handlade om hade ätit exakt samma rätt och hade inte haft några symtom i övrigt. Det gör att den kopplingen blev ganska självklar. Vi har också konsulterat medicinsk expertis i efterhand och just kräkningar är ett ganska ovanligt symtom på covid-19, speciellt som ensamt symtom. Att exakt fyra-fem spelare i samma grupp skulle få det symtomet samtidigt, och det skulle varit corona, har de vi pratat med bedömt som helt osannolikt, säger Åström och fortsätter:

- Det var väl bedömningen som gjordes på plats och sedan har vi väl fått den bedömningen styrkt i efterhand. Alla spelare har egentligen mått bra både innan och efter matchen, bortsett från det (spyorna) då. Men det fråntar inte vårt ansvar att vi har missat den delen i rutinen som innebär att vi skulle kontaktat matchläkaren. Det är fortfarande någonting som vi är djupt besvikna på oss själva över att vi har lyckats missa, men som även sätter fotbollen i en situation där de blir ett ifrågasättande .om man tar de här protokollen på allvar eller kan ta det här ansvaret. Vad som vi väldigt noga betona är, som vissa valde formulera det ganska tidigt, att det funnits någon form av uppsåt bakom det här - jag kan lova att de personer som har varit inblandade i det här har mått väldigt dåligt över att de här misstagen har skett.

Publicerad 2020-07-17 kl 13:43
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto