Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Östersund hbtq-certifieras: "Väldigt viktigt för oss"

Foto: Scanpix

Östersunds FK vill stå för alla människors lika värde och lyfta fram mångfald som något positivt. Nu ska ÖFK som första allsvenska klubb hbtq-certifieras via RFSL.
- Med alla våra medel vill vi bekämpa ondskan bakom ojämlikheten i samhället, säger ordföranden Daniel Kindberg till Fotbollskanalen. 

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, kommer framöver hbtq-certifiera allsvenska nykomlingen Östersunds FK. Klubbens ordförande Daniel Kindberg beskriver att ÖFK tror på styrka genom mångfald och att en hbtq-certifiering är ett naturligt nästa steg att ta för klubben i dess arbete med samhällsfrågor.

- Det här handlar mycket om den helhetsbild vi arbetar med för att göra att vi vinner fotbollsmatcher. Det här är en utbildning som ska ge större kunskap till organisationen och när individerna får det så får de också en bättre tolerans för sin omvärld. Genom det vill vi ge vår organisation och vår klubb det för att vi ska bli bättre på fotbollsplan, på marknad och i alla steg vi går. Jämställdhetsdiskussionen, den feministiska diskussionen och även diskussionen i samhället om olikheter och alla människors lika värde är centrala i vår värdegrund. Då vill vi helt enkelt utbilda oss och väldigt mycket handlar om respekt för varandra och varandras gemensamma lika värde, så det är en väldigt viktig utbildning för oss. Vid vägs ände gör vi det för att kvalitetssäkra för att vi ska vinna fler fotbollsmatcher. Vi ska bli mästare på vårt sätt, säger Kindberg.

Ordföranden förklarar att samtliga spelare och nyckelpersoner på nyckelbefattningar i klubben kommer att gå utbildningen.

- Det är en konstig värld vi lever i med alla olika ingredienser där vi framför allt upplever att brotten mot människans lika värde är stora och många. Det är lätt att förledas att tro att det bara sker på andra platser, i samband med krig och oroligheter, men det sker varje dag i vårt samhälle. Vi menar att när man behandlar människor orättfärdigt och ojämlikt så sänker man respekten för olika människors lika värde, och det är ofta ondska som ligger bakom det. Vi vill med alla till buds stående medel för oss vara med och bekämpa den ondskan som finns.

Önskar du att hbtq-frågor lyfts upp mer inom fotbollen än vad det gör i dag?
- Ja, så är det. Lite styvmoderligt så hävdar vi att vi är öppna och toleranta, och jag är inte bättre än någon annan, men jag tycker att vi ledare inom idrottsrörelsen har ett ansvar att göra någonting. Det är väldigt viktigt att vi tar det ansvaret så att vi kan bilda föredömen för framför allt våra barn och ungdomar. 

Kindberg beskriver fotbollskulturen som "superstängd" för hbtq-personer.

- Ju öppnare, mer toleranta, ju mer förståelse och kunskap vi har, desto större möjligheter ger vi utövarna att bli bättre, och då menar jag även de som jobbar med marknad eller event. Man fokuserar ofta bara på spelarna, och det är klart att de också blir bättre på planen av det här. Vi bygger ett starkt helhetsperspektiv kring utvecklingen av människan och vår struktur och organisation. Det är en stor investering för oss, rent ekonomiskt, och vi tycker att den är värd varenda krona. Vi tror att vi kommer att få en enorm avkastning för den här investeringen.

På RFSL:s hemsida beskrivs en hbtq-certifiering på följande sätt:

"Att genomföra en hbtq-certifiering är ett strukturerat och målmedvetet sätt att förbättra såväl arbetsmiljö som bemötande".

 "Ledorden för RFSL:s certifiering är hållbarhet och långsiktighet. Genom att hbtq-certifiera er verksamhet får ni verktyg för att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter. Fokus för hbtq-certifieringen är hbtq-personers livsvillkor, normer kopplade till kön och sexualitet, samt vad ett hbtq-kompetent bemötande innebär. Utbildningen berör alla diskrimineringsgrunder och undersöker hur flera olika normer samverkar. Ett historiskt perspektiv ges också över hur lagar och rättigheter förändrats över tid i Sverige".

En certifieringsutbildning tar ungefär fem månader att genomföra, enligt RFSL:s hemsida, och ÖFK kommer att påbörja första delen den 15-18 november.

Sofia B Karlsson från RFSL, som kommer att leda certifieringen, säger följande i ett pressmeddelande:

- Idrottsrörelsen har en roll att spela i en positiv samhällsutveckling där vi står upp för varandra. Jag ser fram emot att arbeta med ÖFK.

Publicerad 2016-11-02 kl 12:59

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER