POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

Östersund kan straffas för eventuellt regelbrott: "Kände inte till det"

Foto: Bildbyrån.

ÖFK hade bara åtta hemmafostrade spelare i sin matchtrupp mot ÖSK, uppger ÖP.
Klubben kan därför ha brutit mot regeln om hemmafostrade spelare och riskerar straff, rapporterar tidningen.

I allsvenskan måste hälften av alla spelare i en matchtrupp vara hemmafostrade, allt som oftast nio, om man inte tar ut färre än det maximala antalet 18. När Östersunds FK förlorade mot Örebro SK med 3-1 hade Jämtlandslaget bara åtta spelare som var hemmafostrade, uppger ÖP, och således kan klubben straffas av SvFF. Än så länge har inte någon anmälan mot klubben inkommit till Svenska Fotbollförbundet, men om det skulle upprättas en sådan kan klubben straffas.

- Om antalet hemmafostrade spelare anses vara för få, så ska föreningen Östersunds FK ha deltagit med obehöriga spelare och då är huvudregeln att man ska dömas som förlorande lag med resultatet 0–3, säger SvFF:s tävlingschef Tobias Tibell till Östersunds-Posten.

Vid en eventuell anmälan ska Östersund bevisa att hälften av de som deltog var hemmafostrade. Örebros tränare Axel Kjäll var inte medveten om ÖFK:s situation vid matchtillfället.

- Det är nyheter för mig. Vi brukar aldrig dubbelkolla det. Vi har inte som rutin att gå in och granska motståndarlagets trupper. Vi förutsätter klubbarna i allsvenskan följer regelverket. Jag får reflektera över det med vår ledning, säger han till ÖP.

ÖFK-tränaren Ian Burchnall kände inte till att laget möjligen hade för få hemmafostrade spelare i truppen.

- Jag visste inte om det här på matchdagen. Några av spelarna är födda i Sverige men har spelat utomlands och tvärtom. Det handlar inte om du är född i Sverige eller inte.

Fotnot: För att anses vara hemmafostrad i Sverige måste spelaren, enligt SvFF:s regelverk, spelat i Sverige i minst tre år mellan åldern 12 och 21 år.

Publicerad 2019-05-22 kl 14:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå