POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Özcan Melkemichel i lång intervju - om hur han konfronterade huliganerna: ”De kom till Kaknäs och var förbannade"

Foto: Bildbyrån

Özcan Melkemichel förde Djurgården till bästa säsongen sedan 2007.
Till Fotbollskanalen berättar han om samtalen med huliganer, orättvisan i att det är tränaren som tvingas lämna när man inte får vara med och värva spelare - och om tjafset mellan Kim Källström och Jonas Olsson.
- Om jag inte tar till mig deras erfarenheter då är man dum i huvudet, säger han.

Förra året tog Özcan Melkemichel över Djurgården, och efter framgångar i mindre klubbar som Syrianska och AFC var det ett större steg för tränaren. Då gjorde klubben sin bästa säsong sedan 2007.

Nu har laget tappat Kim Källström, Magnus Eriksson, Elliot Käck, Othman El Kabir och Gustav Engvall och det är 29 mål och 26 assist, så hur ska Melkemichel klara av att leda ett lag till ännu en bra säsong? 

Fotbollskanalen träffade Djurgårdens 50-åriga tränare som berättar att han utvecklades mycket under förra året, om perioden då han blev ifrågasatt, varför alla spelarförlusterna inte kommer att betyda så mycket, att AIK och Malmö FF kan få problem efter att ha värvat in spelare som har varit bänkade ute i Europa, att Djurgården inte har någon som kan göra 15 mål, att det inte är rättvist att det är tränarens huvud som rullar först när man inte får vara med och värva spelare, hur han själv jinxade bort derbysegrar och samtalen med huliganer.

Du har varit i Djurgården i ett år - hur har det varit?
- Lärorikt. Bra på många sätt. Framför allt att det är mitt första uppdrag i en större klubb med allt vad det innebär. Det är speciellt men det har känts bra. Det har varit perioder där det har varit lite tuffare men så ska det ju vara, så är det i alla klubbar. Framför allt när det går lite mindre bra, då kommer de här frågorna som alltid dyker upp, men som ledare gäller det att vara stadig, tro på det man gör och förmedla ett lugn utåt och till spelarna. Då kommer man till slut på rätt spår och då går det bara framåt.

Vad är det som har varit speciellt?
- För det första är det ju pressen med media och allt det här. Det är mycket mer media. Det är också fler uppdrag som inte har med fotbollen att göra utan runt om med att prata inför matcherna och andra sponsorgrejer, det är något som inte finns i mindre klubbar. Sedan är det ju en annan organisation runt laget med allt från sjukgymnaster till fysio. Förut har jag haft en målvaktstränare och sedan har det varit jag och Ivan (Ristic, assisterande). Men nu är det så mycket större ledarstab och där gäller det också att hitta ett samarbete och att få alla involverade. 

- Det är lärorikt att vara i en större klubb och att hitta det här samarbetet så att det fungerar fullt ut på alla håll och kanter. Tidigare har jag också varit van vid att värva spelare och att scouta spelare och ibland har man till och med haft hand om fyspassen. Men nu har jag en apparat där saker ska funka utifrån mitt sätt att tänka och leda. Jag tycker att det har fungerat riktigt bra, framför allt nu i år när vi har lärt känna varandra och jobbat ihop i ett år.

Ni slutade trea i allsvenskan och det var klubbens bästa placering sedan 2007 - hur ser du på det och varför blev det så bra?
- Vi hade bra fotbollsspelare även om många kom sent. Sedan tar det tid innan man sätter en spelidé, hur vi vill ha det i anfallsspel och hur vi vill ha det i försvarsspel. Med tiden blev saker och ting bättre och jag tycker att vi gjorde en väldigt bra säsong, utifrån en dålig vårsäsong, ganska knakig start på allsvenskan och sedan någonstans därefter hittade vi ett riktigt bra spel, vann många matcher och kunde vara med där uppe. Vi hade även en liten svacka i somras, vi hade Sirius, Jönköping, Häcken. Vi hade andraplatsen men sedan gick AIK ikapp oss och andra kom också närmare så vi var tvungna att vinna över Kalmar FF borta.

- Så från att ha haft ett bra grepp om en plats till Europa så kunde det ha blivit nada, och där känner jag att det var lärorikt, men i slutändan tog spelarna och alla vi ett ansvar och gick ut till den svåra och tuffa bortamatchen mot Kalmar och visade en styrka när pressen var som tyngst på oss. Då klarade vi av att prestera. Så det är klart att det känns jättebra att vi fick ett bra avslut på det året och att alla var nöjda och glada.

Det var ditt första år i Djurgården och i en större klubb och ni tog den bästa placeringen på flera år - blir du stolt över dig själv?
- Efteråt kan man känna det. Inte direkt. Då känner man inte det. Man var stolt över att vi kom trea och kom ut i Europa. Det var både en lättnad och en stolthet. Men sedan när man är hemma och det har gått några dagar och man analyserar, då kan man känna en stolthet. 

När du tog över Djurgården sa du att om man jämför ditt sätt med hur det har varit i klubben så är det stor skillnad och att ni ska förändra och att det kommer att ta tid - hur har det blivit på ett år?
- Jag tycker att man kunde se förändringarna redan i fjol. Innan jag kom var det ett Djurgården som hade ett strikt försvarsspel, spelade zoon, låg lågt och väntade på motståndarnas misstag. Vi blev mycket aggressivare högre upp på planen, ville försvara högre upp och i återerövringen när vi tappade bollen så var vi där direkt. Ett lite annorlunda försvarsspel även i boxen för när jag och Ivan tittade på Djurgården och analyserade hur man släppte in alla målen så var det väldigt många med inlägg, där man hade tre backar men så kom ändå en motståndare emellan och tackade och tog emot. 

- Det är också en sak vi har förändrat, vi vill ha mer närmarkering vid inläggssituationer på deras anfallare. Vi tänker lite annorlunda hur vi ska jobba i försvarsspelet sista tredjedelen, vår första press och så vidare. Där har vi ändrat och det trycker jag syntes. I anfallsspelet vill vi bygga från backlinjen, via mittfältet och vidare. Ha en variation i vårt anfallsspel men också kunna slå de lite längre bollarna in bakom backlinjen för att vi inte ska vara lättlästa och för att hela tiden ställa frågor till motståndarna.

När ni hade det tungt i cupen förra året sa du att ni hade problem i båda straffområdena - är du förvånad över att det gick så fort att få ordning på båda sakerna?
- Vi har några anledningar till det. I början av säsongen hade vi knappt någon forward, och vi hade även lite problem i försvarsspelet. Men sedan fick vi in Gustav Engvall, Jonas Olsson, Felix Beijmo och Kim Källström. Alla kom in sent. Då fick vi spets framåt och bakåt och framför allt en konkurrens som också ökade kvaliteten i truppen.

Nu har ni tappat Kim Källström, Magnus Eriksson, Elliot Käck, Othman El Kabir och Gustav Engvall och det är 29 mål och 26 assist - hur ersätter man det?
- Så har jag också räknat. Tro mig. Helt ärligt så var jag lite så att jag tänkte: fan, vi har tappat mycket kvalitet och poängspelare. Källström med sin fantastiska vänsterfot som kunde luckra upp vilka försvar som helst, den foten finns inte i allsvenskan. Men nu har vi tappat den foten. Vad har vi för annat nu då?

- Då får man kolla på det som har kommit in och det var viktigt att vi fick behålla Kerim Mrabti. För det är en oerhört viktig spelare. Tino Kadewere har fått en bra försäsong vilket han inte fick förra året. Aliou Badji har varit här i ett år nu och är mycket längre fram än vad han var när han kom. Dzenis Kozica som ändå har spelat i allsvenskan och gjort poäng i ett lag som inte har legat i toppen. Jonathan Ring vet vi är en duktig spelare. Det är ganska lika spelare egentligen om man tittar till vad vi har tappat. Så jag tror inte att vi behöver förändra så mycket utan vi ska använda deras spetsegenskaper som vi använde deras som har lämnat. Jag tror inte att tappen betyder så mycket nu när jag har sett spelarna på träningarna. Våra spelare som har kommit kommer att vara minst lika bra, det är jag övertygad om.

Vad ska man förvänta sig av Djurgården i år?
- Hittills känns det som att vi är mycket längre fram än vad vi var vid samma tidpunkt förra året. Inte bara känslan utan det ser vi på träningarna. Vi är mer samspelta, vi vet vad vi ska göra och det syns även när vi spelar matcher. Det är svårt för motståndarna att skapa något på oss, vi släpper inte till de här kontringarna som vi hade i början av förra året. Nu är vi mer noggranna och värderar bättre. Det är en fördel att folk tycker att vi på pappret kanske är lite sämre i år. Det kanske vi är och det är inte konstigt att man tänker så. 29 mål och 26 assist är ju fantastiskt mycket. Men som jag sa så har vi tappat lite spets men jag tror att vi har tjänat in andra kvaliteter som kollektivet tjänar på. 

Har ni en bättre eller sämre trupp i år?
- Jag tycker att det är ganska jämnt. Förra årets trupp var det ganska mycket spets i och den här truppen finns det också spets i men här är kollektivet starkare. 

Saknar du något för att kunna utmana AIK och MFF som är tippade att slåss om guldet?
- Det både AIK och Malmö har värvat är ju fantastiskt och vad jag har förstått så har vi inte den möjligheten att vara med och utmana de här med massa kvalitetsspelare som kostar mycket pengar. Det är ett race som båda lagen har valt att köra. Vi måste bli bättre på många andra saker. Vi måste vara bra organiserade, vi måste kunna läsa av motståndarna taktiskt, vi måste påverka sådant som vi kan påverka och göra det så bra som möjligt. Vi måste få ut max av att vara ett starkt kollektiv samtidigt som vi också har spets på vissa håll. Kan vi hålla en jämn nivå och inte ha dippar så tror jag att vi i slutändan kommer att vara med, men hur långt det räcker får man se. 

Finns det någon chans att utmana Malmö och AIK?
- Då ska vi ha en perfekt säsong, undvika skador, kunna klara av att hantera att gå långt i cuperna. Det kommer att ställas många frågor till oss i år. Om vi kan klara av att hantera frågorna någorlunda tror jag att vi kan vara med och skapa oreda.

Blir du avundsjuk när du ser hur AIK rustar?
- Nej man kan inte tänka så som tränare. Helt ärligt så har jag slutat drömma så. Jag har jobbat med lag ingen har trott på. Som AFC när vi kom upp i allsvenskan, som Syrianska när ingen kände till oss. Det finns fantastiskt bra spelare som inte är kända för allmänheten men där det finns kvalitet. Då gäller det att få det här i kollektivet och att vi låter de spelarna växa till att bli stjärnor. Titta på Östersund vad som har hänt. Vem visste vem Ghoddos var? Han var här i Djurgården och i alla klubbar i Stockholm men ingen nappade. Sotirios Papagianopolous. Jag kan nämna tjugo sådana spelare. Det finns många bra spelare men det gäller att scouta. 

- Det finns sådana här spelare som kan bli nya Kim Källström eller nya Jonas Olsson. Jag är inte orolig. Det kan vara en fördel att ha de här hungriga spelarna som jag har. Om vi kollar på AIK och Malmö så är det jättebra spelare, men det kan också bli en konkurrenssituation som är problematisk. Det är spelare som kommer från bänkar i Europa och vem ska sitta på bänken i AIK och Malmö och vem ska starta? Det är jobbiga frågor. Som tränare vill du självklart ha en så bra trupp som möjligt men det ställer också stora krav på dig som ledare. Inte som tränare utan då är det en ledarskapsfråga och om problemen finns gäller det att hantera allt som finns. Gör du det så får du ut mycket. Gör du inte det så får du inte ut mycket.

Hur tänker du kring positionen som vänsterback, ni har ingen som konkurrerar med Jonathan Augustinsson, en spelare som knappt spelade en minut förra säsongen?
- Där är faktiskt en position som jag har sagt att vi vill värva in en ny. Jonathan Augustinsson sa jag från dag ett att han kanske är den största talangen. Helt ärligt. Han har en fantastisk talang. En jättefin vänsterfot, orkar springa, fin teknik, bra blick och jättefina inlägg. Han har alla ingredienser för att bli en riktigt bra ytterback. Det som saknades tidigare var kanske att ta konkurrensen på allvar. Alltså att visa lite mer att han verkligen vill åt den där platsen. Vi upplevde det så, men det gjorde nog inte han.

- Elliot Käck gjorde en ganska bra säsong men Augustinsson var mycket närmare startplatsen varje gång vi skulle ta ut elvan än vad han själv trodde. Jag tror att det var det som saknades. Att han skulle ta det där sista steget och visa oss på träningarna. Några gånger sa vi det till honom men jag tror inte att han riktigt trodde på det vi sa. Han fattade inte. Varje gång vi skulle ta ut en elva så var han jättenära. I år har han fått det här förtroendet att vi har visat att vi tror på honom och han har än så länge gjort det jättebra. Det finns detaljer som definitivt kan bli bättre men han har alla förutsättningar för att bli en riktigt bra ytterback. Jag är jättenöjd med honom men problemet är vad som händer om han blir avstängd eller råkar ut för något? Då kanske vi har problem?

Hur ser du på anfallssidan - vem kommer att vara er spets som gör många mål?
- Det är en bra fråga. Jag tror inte att vi har någon som kan göra femton-tjugo mål. Jag tror inte att vi har den forwarden i laget. Men jag tror att vi har många som kan ligga på omkring åtta-tio-tolv mål. Det kommer att överväga. Jag tror att många kommer att göra många mål så att vi sammanlagt kommer att komma upp i en målproduktion som kan leda oss till att slåss om platserna till Europa.

Många lag spelar med tre backar men du kör klassiska 4-4-2 - är du sugen på att ändra?
- Jag känner lite att folk bara gör det för att andra har gjort det. Det beror på hur du jobbar i ditt arbetssätt. Det kan bli en trebackslinje om du bara flyttar upp en ytterback högt och kommer in med en yttermittfältare, som IFK Norrköping har gjort i många år med Janne Andersson och så kör han även i landslaget. Då är man en trebackslinje. Det är hur du vill jobba med anfall och försvar som är det viktiga och inte uppställningen 4-4-2 eller vad det kan vara. Senaste åren har jag tänkt hur jag ska få ut max och då har 4-4-2 passat bäst och det har varit ganska bra, så varför ska man ändra på något där man känner att det är rätt? 

Hur ser du på dina nyförvärv - om vi börjar med Fredrik Ulvestad?
- Bra kille. Väldigt seriös och professionell. Ganska bolltrygg. Blir bara bättre och bättre. Vi ska också komma ihåg att han kommer från en bänk och det tar lite tid innan man får tillbaka självförtroendet. När han kom hit ville vi slussa in honom försiktigt. Han blir bättre och bättre och är en stark konkurrent till Kevin Walker och Jesper Karlström. 

Dzenis Kozica?
- Jag har känt och följt honom sedan han var i Värnamo så jag vet att han är teknisk, bra en mot en och är en ganska klok spelare i offensiven. Finurlig och lätt att samarbeta med. Jag känner dock att han kan bli lite bättre på att gå snabbare på avslut i stället för att göra en dragning för mycket. Då skulle han göra fler mål. Defensivt har jag känt att det inte är en kille som jobbar stenhårt i defensiven och för att vi ska vara starka i kollektivet så ställer vi krav på att man också ska jobba hårt defensivt och nu tycker jag att han har tagit det på rätt sätt och jobbar bra. Det är en bra spelare och han kommer att växa här i Djurgården. Han älskar att spela inför publik. Det är också viktigt att ha sådana spelare som älskar att spela viktiga matcher inför publik. Hade vi inte tappat Othman så hade jag set honom mer som en anfallare än en ytter. 

Jonathan Ring?
- Irrationell. Finurlig. Mycket rörlig anfallsspelare. Extremt vänsterfotad. En kille som har spetsegenskap i att utmana men också är bra på att passa och söka sig till en ny yta. Så rörligheten i anfallsspelet med honom blir bra. Sedan har han varit mycket skadad på försäsongen och det är först nu man ser att han har kommit ikapp rent konditionsmässigt och då ser man hans kvaliteter. 

Johan Andersson?
- Har inte fått så mycket speltid. Väldigt fin offensiv. Bra högerfot. Också en ytterback som kommer hela tiden. Behöver jobba med positionsspelet. En ung kille med bra potential. Det känns bra med honom. Så småningom tror jag att han på allvar kan konkurrera på den positionen. 

Marcus Danielsson?
- En väldigt duktig mittback. Klok, väldigt bollsäker, ganska stark i huvudspelet och fysisk. Framför allt gillar jag hans lugn och passningsfot. Han stressar inte upp sig. Vi vill utvecka det spelet här i Djurgården och då passar Danielsson i det spelet. Vi har det riktigt bra ställt på mittbacksplatserna. 

Hampus Finndell?
- Det är en fantastisk talang. Hans spelförståelse är lite utöver det vanliga. Han ser passningar som inte många andra ser. Han har en fantastisk blick och ser öppnande passningar. Han har ett mod i sitt passningsspel och är väldigt mogen för att vara så ung. Det han behöver förbättra är att han ibland kan göra lite enkla misstag, lite som en junior. Men han är stark i kroppen och jag tror jättemycket på honom. Inom en snar framtid. Han har en enorm potential. 

Edward Chilufya?
- Tiger. Spetsegenskaperna är framför allt snabbheten. Han är oerhört snabb. Från acceleration och upp till hundra meter är han så snabb. Vissa kan vara så snabba i accelerationen men sedan går det lite saktare, andra har lite sämre start men växlar sedan upp. Men den här killen från start till hundra meter, det är samma. Det är imponerande. Sedan har han ganska fin teknik och helt okej avslut. Också en kille jag tror mycket på i framtiden. Han kan bli riktigt bra.

Du kom in och var dig själv kändes det som - du sa bland annat: Jag svär jag byter ut er direkt, ni är som zombies, fega spelare vinner inte derbyn, snälla killar får inte kyssa snyggaste tjejerna - hur togs det emot?
- Jag ville vara mig själv. Det är alltid viktigt att vara sig själv. Det kanske är ett lite annorlunda ledarskap än vad spelarna var vana vid så det är klart att man kanske undrade vad fan är det här. På gott och ont. Jag tror att många tyckte att det var bra, någon kanske tyckte att det var konstigt. Men i slutändan måste man vara sig själv. Det är den jag är och jag tror att det någonstans blev köpt.

- Jag ställer så klart höga krav, sedan måste man tänka på om det är rätt i alla lägen att vara på ett visst sätt, som man var i andra klubbar. Så det är klart att man själv har förändrats och att man i olika sammanhang använder ett annat ledarskap. Det är ju utvecklande. Jag utvecklas hela tiden. Jag måste vara som en kameleont i de olika miljöerna, men utan att tappa att vara mig själv så måste jag ändå kunna anpassa mig till spelarna. Om man tittar till social bakgrund, varifrån spelarna kommer i från, hur ska man tala till alla. Allt det här har varit en läroskola för mig i de tidigare klubbarna och sedan kommer jag hit där nästan 80 procent är infödda svenskar med allt vad det innebär. Då måste man också ta hänsyn till det och tänka på hur jag ska agera i vissa situationer, hur jag ska prata med någon för att det inte ska bli fel och så vidare. Det har varit utvecklande för mig.

Har det varit svårt?
- Jag tror inte att det har varit svårt men annorlunda. Det gäller ju inte bara spelarna utan alla runt omkring, allt från materialare, sjukgymnast, till personerna som lagar maten och så vidare. Det gäller att se sig omkring, lyssna, lära och utan att förändra dig själv men ändå anpassa dig. 

Hur var det att komma in som tränare samtidigt som Kim Källström och Jonas Olsson värvades, framför allt Kim med den erfarenheten och statusen i klubben - blev det utmaningar i ledarskapet?
- Ja, det blev det. För det är ju enormt kunniga killar. Båda kommer med ett enormt bagage av erfarenhet, har varit i stora klubbar och miljöer och har spelat allt som går att spela. Det är klart att det ställde höga krav på mig. Men jag tror att om du är rädd för det så kommer du att bli synad. Det är inte bra. Men jag tycker att de här killarna kom med en ödmjukhet som var och är fantastisk.

- Om jag som tränare och ledare inte tar till mig deras erfarenheter då är man dum i huvudet. Vi som tränare får aldrig ha massa prestige. Har man prestige blir det ofta fel. Utan tro på det du gör, vara den du är gentemot de här spelarna. Jag är alltid sådan att jag vill möta alla människor med respekt och jag tror att om du bemöter människor med respekt så får du respekten tillbaka. Ärlighet och öppenhet är väldigt viktigt. Det är klart att när sådana killar kommer ska man sitta ner och prata och diskutera saker och ting. Där tycker jag att båda har varit väldigt bra. Jag har nästan inget sådant att det här var problem… eller visst, man kunde kanske någon gång tänka lite olika men i slutändan så var det för oss allas bästa och jag hade inga problem med någon av Jonas eller Kim.

Något exempel på när ni tyckte olika?
- Nej, men att tänka olika ibland förekommer nu också, men sedan kan man ju alltid lyssna. Jag gillar att lyssna. Okej vad är det han säger? Ja han kanske säger något som är väldigt smart och då måste jag ju kunna ta åt mig av det för det är ju för vårt bästa och för klubbens bästa och kanske även för mitt bästa. Eller om någon har en idé och jag kommer med en annan idé, okej det kanske är så, men när du inte enas då är det tränaren som bestämmer. Det är inget snack om saken. Jag tror inte att vi hade så många sådana diskussioner. .

Det är spelare mer stor erfarenhet och otroliga vinnarskallar - Kevin Walker berättade i Olof Lundhs podd att det var tjafs på träningar och framför allt Kim och Jonas som inte höll med varandra - berätta om det?
- Det var framför allt lite i början. Jag kommer ihåg en situation som visade deras enorma vinnarskallar. Men jag blev ju väldigt glad för det. Som tränare myser jag när jag ser den typen av vinnarskallar. Jag tror att vi spelade fem mot fem och det var en boll som kanske var över linjen, eller kanske inte var över linjen. Då diskuterades det mellan Jonas och Kim och det var en bra diskussion. Egentligen om ingenting men som blev en stor diskussion. För mig är det tecken på att båda verkligen vill något och inte är här för att ta det lugnt. Och sedan efter träningen är man bästa vänner.

För nästan ett år sedan sa du att du ville ha mer inflytande, framför allt i spelarna som värvas - du sa att sportchefen Bosse Andersson hade sista ordet och att du får acceptera det i år men nästa år ville du bli mer engagerad - nu har det gått ett år, hur har det blivit?
- Frågan är befogad men jag vill inte gå in så mycket på det. Det är lugnast så.

- Men det är klart att vi för diskussioner och så. Bosse är sportchef och har sista ordet. Det är ju så. Men vi stannar där.

Har ni hittat varandra?
- Ja, det tycker jag nog.

Är det klurigt det där, å ena sidan är det sportchefens ansvar, å andra sidan är det du som tränare som kanske har bäst koll på vad du behöver för att få ut max av din idé, system och filosofi?
- Om du frågar mig, det här är min personliga åsikt, så tycker jag att även om man har en sportchef eller manager, att om tränaren är ansvarig för matcherna så tycker jag att tränaren ska ha ett stort, stort ansvar i att värva in spelare. Vilka som ska in sett till spelmodell, filosofi, position, spetsegenskaper och att du verkligen tar in det man vill ha eftersom det är tränaren som ska bygga laget. Jag har alltid tyckt så.

- Kolla vilka som har lyckats bäst med små resurser. Ta Östersund. Jag tror att Daniel Kindberg skiter i vem han värvar. Det är tränarstaben som har scoutat och tagit in spelarna utifrån en spelfilosofi och ett spelsätt. Du kan se det i många andra klubbar också med små resurser som har lyckats. Vi i Syrianska var en, AFC en annan, Östersund är kanske det största beviset på det här. Dalkurds har en spelfilosofi och hämtar spelare utifrån den, och även tränare som står för den typen av fotboll.

- Så jag tror att det skulle vara enklare och bättre om klubben bestämmer sig för vilken fotboll man vill spela. Att stå för en spelfilosofi. Så här vill vi spela och det här är vår framtid. Då är det enklare att skaffa tränare som har den spelfilosofin. Det är enklare då att också hämta spelare utan att tränaren är så jätteinvolverad. Då blir det enklare för sportchefen, då vet han vilka spetsegenskaper vi kräver på den och den positionen utifrån en spelfilosofi som vi har. Då skulle allt bli enklare. I stället för att nu är jag här och nästa gång kommer en annan tränare som har en helt annan spelfilosofi och då får du ärva spelarna som jag har hämtat som kanske blir fel för honom för att han behöver andra typer. Sådana saker är jätteviktiga. Därför är är det viktigt att klubben verkligen bestämmer sig för vad man vill och enligt mig är det alltid en tränares huvud som först rullar när det går dåligt, och ibland är det inte alltid rättvist. Men om det är så, okej. Det är mitt ansvar. Jag tar in det, då är det hundra procent rätt att hugga av huvudet på den som har det största ansvaret.

Du menar att om tränaren inte är involverad i att värva spelare men ändå ryker så blir det orättvist?
- Så är det. Jag säger inte att vi inte har ett ansvar. Vi har ett ansvar för det är ändå jag som ska motivera spelarna och det är jag som ska bygga upp det och det är jag som ska se till att det blir bra. Det finns en perfekt värld och så finns det en värld där du försöker att göra det så perfekt du kan utifrån det du har. Men, som sagt, det är inte så att vi inte har diskussioner. Det har blivit bättre och jag tror någonstans att Bosse tittar på oss och vi har ju pratat väldigt mycket och han vet vad det är för typer av spelare och jag tror också att det är enklare för honom att söka den typen av spelare, som Dzenis Kozica, Jonathan Ring, han vet vad vi vill och hur vi tänker.

Utifrån känns det fortfarande som att det är Bosse som är värvningsbossen?
- Det är han som bestämmer i slutändan.

Men du känner att du vill vara mer delaktig?
- Nej, nu har jag släppt det. Om du frågar mig så är det klart att jag vill, men någonstans måste du acceptera att det är så det fungerar i den här klubben och thats it. Jag har absolut inga problem, men Bosse och andra vet också om hur jag tänker för vi har en dialog.

Hur såg du på perioden under sommaren där du blev ifrågasatt och där folk tyckte att det var för slappt och löst i kanterna kring spelidé - det var en hel del fans som ifrågasatte ditt fotbollskunnande?
- Kan man ifrågasätta fotbollskunnande utifrån någon match eller en liten kort period, då är personerna som ifrågasätter professorer. För man måste alltid titta på vad fan har den här killen gjort innan och att ifrågasätta ens fotbollskunskaper baserat på en lite mindre bra period… nej, jag vet vad jag kan och jag står inte och blir nervös eller ifrågasätter mig själv på något sätt om det är någon som tycker något. Absolut inte. Jag vet vad jag kan. Jag vet vad jag har presterat och i slutändan bevisar jag alltid det. 

- Men det är ganska naturligt för jag kommer från mindre miljöer och så klart undrar folk hur ska han klara av att hantera en stor klubb som Djurgården. Jag tror att förväntningarna under förra året var skyhöga bara för att vi fick in några spelare ganska sent på säsongen och supportrar förstår inte alltid att det tar tid innan man får ihop saker och ting. Sedan kan det se ut så som jag själv var kritisk till, att vissa saker i vårt spel inte var bra i början. Då kan ju folk undra vad som händer för att det inte ser bra ut. Men det har ändå aldrig varit något problem för mig. Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig känt så. Sedan vet jag att många snackar om den där Östersundsmatchen, det var där det blev ett ifrågasättande. Men vänta, hallå, var låg vi inför den matchen och vad gjorde vi innan den matchen?

- Sedan åker vi till Östersund och det är det jag menar, folk fattar inte hur bra Östersunds spelare är. Folk fattar verkligen inte det. Jag kan Östersund jättebra. Jag har spelat mot Östersund i så många år. Jag är en stor beundrare av Östersund, deras arbetsmodell hur man gör och Potter och hans ledarteam. Jag verkligen unnar Östersund all framgång. Östersund har gjort det fantastiskt men det är många som inte förstår att även den killen som sitter på bänken där är en jävligt bra spelare i det sättet som det laget spelar. Jag visste att det skulle vara en tuff match även om det var ett lite b-betonat lag vi mötte, men tittar du till matchen så var det inte så att Östersund på något sätt körde över oss utan det var en ganska jämn match men där folk tänkte att bara för att det var b-laget så skulle vi vinna, men så enkel är inte fotbollen. Så klart att vi inte gjorde en fantastisk match för vi gjorde en dålig match och det var lite där vi var på väg att komma upp till topp fyra, men en förlorad match och så var du i mitten igen och då blir det så här. Men jag var beredd på det, att någon gång under året så kommer en dipp och folk kommer att ifrågasätta. Så är det för alla. Men det gäller att vara stadig och sedan matchen efter vann vi över Östersund med 3-0 och då var alla glada. Då var det plötsligt en taktisk triumf för Özcan. Men vänta, hade jag blivit så mycket bättre på en vecka?

Som du säger så fick du en hel del kritik från en del supportrar efter 1-2-förlusten borta mot Östersund, sedan vann ni med 3-0 och på presskonferensen efter matchen försvarade Graham Potter dig väldigt mycket och sa att han var glad för din skull, för att han hörde något nonsens innan om att du var pressad efter en förlust borta mot Östersund, och att det visar hur galen världen har blivit. Han sa också att du är en fantastisk kille och att han har stor respekt för dig - hur såg du på det?
- Det är som jag sa innan: jag är en stor beundrare av honom. Helt ärligt. Från dag ett som jag träffade Potter så har jag beundrat honom som människa. Han är en fantastisk människa på alla sätt och vis, och väldigt ödmjuk och på fotbollsplan har han gjort ett fantastiskt jobb. Att få höra det från en så ärlig människa, och jag är säker på att han var ärlig för han skulle aldrig säga så bara för att trösta, så för mig var det ett stort godkännande. Men som jag sa så är det normalt att vi ifrågasätts under vissa perioder. Arsene Wenger ifrågasätts, Antonio Conte ifrågasätts, vem har inte blivit ifrågasatt? Alla har någon gång ifrågasatts och i princip varje år under någon period. Det gäller att vara stadig för i slutändan vet du själv vad du gör.

Kände du press eller stress någon gång?
- Helt ärligt, nej. Ingenting. Den tiden är förlängesedan förbi. Hade jag däremot varit ny i det här och inte hade gått igenom så mycket som jag ändå har gjort så kanske jag hade känt mig stressad, men nu var det ingenting.

Nu har du varit här i ett år, får man feedback av styrelse eller sportchef?
- Så klart att man får det emellanåt, men det är inte så att man går och dunkar på ryggen för det tycker jag inte om. Alla människor mår bra av positiv feedback men jag har inte behov av det. Det viktigaste är att man ser att spelarna mår bra, att vi kan prestera, att vi vinner matcher. Det är för mig det bästa betyget över att vi gör något bra. 

Hur känner du att förtroendet är från klubben nu om du jämför med när du kom?
- Jag har aldrig känt från styrelsen eller Bosse och Henrik Berggren som är mig närmast att det har varit stress eller press därifrån. Det har jag faktiskt aldrig känt. Under någon period då det var mycket snack så kom man till mig och gav mig mycket uppmuntran och det ska man ha en stor eloge för.

Hur har du utvecklats under det här året?
- Det ställer högre krav på dig som tränare, inte bara som tränare utan även i ditt ledarskap, med att det är en större apparat. Det är många fler att ta hänsyn till. Det ställer stora krav. Sedan andra bitar som kom med Kim och Jonas och det är också en typ av ledarskap som man kanske inte har blivit prövad på tidigare. Det har också varit utvecklande. Att vara i den här miljön där kraven alltid är höga.

- Sedan den här perioden där man blev ifrågasatt av supportrar och det är också en erfarenhet som är nyttig och framför allt när man har klarat av det på ett bra sätt. Sådana saker är nyttiga. Utmaningen också att ta sig an den sportsliga utmaningen. Oavsett vad du har för lag tror jag att det sätts stora krav här och det älskar jag. Helt ärligt, jag älskar det. Oavsett vad jag har för lag tycker jag också att vi alltid ska sikta på att vinna varje match oavsett vilken motståndare vi har. Jag vill gärna tro att vi kan slå alla oavsett vilket lag vi ställer ut på planen. Det är så det är i Djurgården och därför är det skönt att vara i en större klubb där kraven är så höga oavsett vilket lag och material du har och det är en utmaning.

Någon tränare du tycker om, som inspirerar dig?
- Jag kan beundra organisationen och försvarsspelet som Atletico Madrid med Diego Simeone hade när man var som bäst. Aggressiva och alla gjorde allt för varandra. Ett kollektiv som var enormt där alla offrade allt för varandra. Att få spelarna att jobba på det sättet är beundransvärt. Sedan gillar jag anfallsspelet som Liverpool har med Klopp och att han även hade det i Dortmund med fart i anfallsspelet. Så hittar man en kombination av båda sakerna så har man kommit långt.

Någon på närmare håll i allsvenskan?
- Jag tycker att allsvenska tränarna har blivit duktigare på det sättet att man är modigare och vågar mycket mer än tränarna som har varit innan. Tidigare har det nästan alltid varit samma tränare som har rullat runt i alla lagen och utan att det egentligen har hänt något nytt. Men nu plötsligt kommer det många unga tränare som vågar stå för spelfilosofi och spelsätt som man tror på. Graham Potter, Siriusgrabbarna med Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand, Jimmy Thelin. Det är intressant. 

Vilket lag vinner SM-guld?
- Kan jag säga något annat än Djurgården? Men det är klart att Malmö och AIK borde vara ganska självklara favoriter. Med sina trupper och resurser ska båda vara två av lagen där. Sedan tror jag också på Östersund i och med att man har behållit Ken Sema, Saman Ghoddos och några till som man trodde skulle säljas. Så Östersund har också ett väldigt starkt lag. Sedan är det ett koppel av lag som kommer att vara där. Djurgården, Häcken, kanske IFK Göteborg och det är säkert många som vill vara där. Vi ska jävlas med alla.

Svårt att inte nämna derbyna - du lovade derbyseger i fjol men så blev det inte - kan du konkret ge något om hur ni ska hantera derbyna i år?
- Jag tror inte på att förändra rutinerna så mycket. Nu valde vi ändå att göra det inför ett derby då vi tog in på hotell. Men om man tittar på matcherna vi spelade så var det fan inte långt ifrån att vi vann ett derby. Det är små marginaler. Visst lovade jag och jag står för det. Jag måste ju tro hela tiden, vad fan ska jag säga annars? Jag kan ju inte säga att vi inte ska vinna. Vi kommer att vinna derby.

Lovar du det?
- Nej, nu ska jag inte jinxa. Jag ska inte göra det den här gången. Jag tror att det var det största problemet. Vi jinxade bort en derbyseger. 

I somras var jag på Kaknäs, tror att ni hade förlorat mot Hammarby veckan innan och Jesper Karlström hade varit negativ i media om brist på speltid. Då var två stycken från huliganfalangen DFG där och pratade med dig och Karlström - hur ser du på den biten?
- Nej. Den specifika saken var mer att jag alltid brukar hälsa på folk som kommer till Kaknäs. Jag visste att personerna tillhörde DFG. Men det var inget om derbyt utan mer hur mår ni. Sedan när Karlström kom så var det en diskussion om att man gnäller lite för mycket utåt och håll det inom klubben. Att jag var där var mer för att stötta och vara där. Men det var ett jättebra samtal och inget hotfullt. Väldigt lugnt.

- Sedan var det efter det första derbyt mot AIK, då kom det också några DFG-killar till Kaknäs. Då var vi inne och käkade frukost. Jag visste inte ens om det och då snackades det om att fan det är några killar som är där. Okej, vilka är det. Det är DFG. Okej, vad vill personerna. Man är missnöjda. Okej, men varför går vi inte och pratar då? Nej för fan Özcan, personerna är arga. Men det blir ju bara värre. Jag är van vid att kommunicera och är inte rädd för någon. Så jag tog min cigarett och gick ut och rökte.

- Tjena, tjena grabbar. Hej, hej, hälsade alla tillbaka. Vad händer grabbar, varför river ni era säsongskort?, jag såg någon som rev. Varför gör du det, nu kommer du inte in på matcherna. Han bara, fan det räcker med derbyförlusterna.

- Grabbarna var förbannade för att vi förlorade och jag sa att jag förstår dig. Jag förstår er känsla till hundra procent, vi är minst lika förbannade, men tänk om vi går och gör massa grejer nu och tappar huvudena och inte kan fokusera på nästa match. Så lugn, vi vet att ni är förbannade. Vi gör vårt bästa. Mer kan vi inte göra. Vi kan förbereda oss ännu bättre nästa gång. Så vi hade ett bra snack och plötsligt började man krama varandra och säga lycka till nästa match. Då sa jag, vad fan har du inte ångrat dig nu att du rev sönder ditt säsongskort och han bara, jo fan, jag ångrar mig. Men vad hade hänt om vi inte hade varit där, då blir man bara surare om ingen vill gå ut och prata. Men man får ju känna på stämningen och hantera den. Men jag har inga problem med den här biten.

Hur ser du på att Karlström var negativ mot dig i media?
- Jag tycker inte om det. Folk behöver inte veta sådana grejer. Kom och klaga hos mig i stället om du inte kan hantera en konkurrenssituation. 

Vad har ni för målsättning i år?
- Vi har pratat om målsättning. Klubben och spelarna vill gärna vara med och slåss om en plats till Europa igen och då pratar vi omkring fyra-femma men helst en plats i Europa.

Du prisades av domarkåren för att du visat bra respekt - vad betyder det?
- Just sådana priser i hur man är mot domare är hedrande för någonstans kunde jag i början av min karriär tjafsa med domare och tycka annorlunda, men någonstans tänkte jag om. Domare är också människor. Man gör, precis som jag och spelarna, fel ibland. Alla gör vi fel. I domarnas fall blir det så uppenbart att man får mycket skit i media, sociala medier och så. Det kan vara hot och annat och jag tycker ingen ska få hot. Jag träffade en domare på ett hotell en gång och då berättade han att han gjort ett fel och sedan fått ett hot hem till sin familj. Då tänkte jag att vad fan. Om jag säger något i tidningarna att den domaren var skit och vi borde ha fått straff så ger jag fans och andra något, då har jag startat något som inte är bra. Därför är det vår skyldighet att ibland skydda domarna. Och om man visar respekt så får du tillbaka den.

När Källström slutade gjorde du Jonas Olsson till kapten - var det ett svårt val?
- Egentligen inte ett svårt val. Redan när Jonas kom i fjol så tänkte jag att det här är ju en kapten. Med sitt sätt att vara på träningar, han pushar hela tiden. Sedan kan det vara lite hett ibland och han är väldigt het. I stridens hetta kan det bli fel ord ibland men det finns inget ont i honom. En ledare på och utanför planen. En bra förebild.

Ni hade flera spelare som blev uttagna i landslagets januaritrupp men en som inte kom med trots en bra säsong var Felix Beijmo - förtjänade han att vara med där?
- Med tanke på det som fanns där så ja. Jag tycker det. Men jag förstår också förbundskaptenen som tog ut truppen för Felix sista del av säsongen var inte lika bra som början. Hade han behållit samma form hela tiden är jag övertygad om att han hade varit med. Så både ja och nej. 

I helgen avgörs det om ni går vidare till slutspel i Svenska cupen och det kan bli första gången sedan 2013 som ni går vidare från gruppen - vad skulle det betyda?
- Det är klart att det skulle betyda mycket för helt ärligt så ställde den cupen till det för oss förra året. Det är en sådan svag start som gör att folk börjar ifrågasätta. Klart att vi vill ha revansch och bevisa att vi kan gå vidare. Vi vill gärna gå vidare. Otroligt viktigt för det ger en bra och skön start inför serien i stället för att börja dåligt.

Vem får genombrott i år?
- Ett genombrott får Jonathan Augustinsson.

Vem eller vilka som redan har etablerat sig sticker ut i år?
- Jag tror Jacob Une Larsson. Han har utvecklats väldigt mycket och det finns mer utvecklingspotential. Sedan Tino Kadewere som har många fina saker men jag vill att han ska bli lite starkare att få fast bollen och göra mer mål. Han kommer till lägena men måste göra målen. 

Publicerad 2018-03-02 kl 10:45
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto