POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Özcan vill fortfarande vara mer delaktig i värvningar: "Orättvist ibland när tränarens huvud rullar först"

Foto: Bildbyrån

Özcan Melkemichel anser att laget inte har en anfallare som kan göra 15 mål.
Tränaren vill vara mer delaktig i värvningar.
- Det är alltid en tränares huvud som först rullar när det går dåligt, och ibland är det inte alltid rättvist, säger han.

Djurgården har blivit av med spelare som sammanlagt gjorde 29 mål och 26 assist. Det blir givetvis svårt att ersätta och nu menar tränaren Özcan Melkemichel att laget i stället måste ha starkt kollektiv eftersom man har blivit av med spets. Tränaren menar att han i dagsläget inte har någon spelare i truppen som kan göra 15 mål.

Jag tror inte att vi har den forwarden i laget. Jag tror inte att vi har någon som kan göra femton-tjugo mål. Men jag tror att vi har många som kan ligga på omkring åtta-tio-tolv mål. Det kommer att överväga. Jag tror att många kommer att göra många mål så att vi sammanlagt kommer att komma upp i en målproduktion som kan leda oss till att slåss om platserna till Europa.

För nästan ett år sedan sa du att du ville ha mer inflytande, framför allt i spelarna som värvas - du sa att sportchefen Bosse Andersson hade sista ordet och att du får acceptera det i år men nästa år ville du bli mer engagerad - nu har det gått ett år, hur har det blivit?
- Frågan är befogad men jag vill inte gå in så mycket på det. Det är lugnast så.

- Men det är klart att vi för diskussioner och så. Bosse är sportchef och har sista ordet. Det är ju så. Men vi stannar där.

Har ni hittat varandra?
- Ja, det tycker jag nog. 

Är det klurigt det där, å ena sidan är det sportchefens ansvar, å andra sidan är det du som tränare som kanske har bäst koll på vad du behöver för att få ut max av din idé, system och filosofi?
- Om du frågar mig, det här är min personliga åsikt, så tycker jag att även om man har en sportchef eller manager, att om tränaren är ansvarig för matcherna så tycker jag att tränaren ska ha ett stort, stort ansvar i att värva in spelare. Vilka som ska in sett till spelmodell, filosofi, position, spetsegenskaper och att du verkligen tar in det man vill ha eftersom det är tränaren som ska bygga laget. Jag har alltid tyckt så.

- Kolla vilka som har lyckats bäst med små resurser. Ta Östersund. Jag tror att Daniel Kindberg skiter i vem han värvar. Det är tränarstaben som har scoutat och tagit in spelarna utifrån en spelfilosofi och ett spelsätt. Du kan se det i många andra klubbar också med små resurser som har lyckats. Vi i Syrianska var en, AFC en annan, Östersund är kanske det största beviset på det här. Dalkurds har en spelfilosofi och hämtar spelare utifrån den, och även tränare som står för den typen av fotboll.

- Så jag tror att det skulle vara enklare och bättre om klubben bestämmer sig för vilken fotboll man vill spela. Att stå för en spelfilosofi. Så här vill vi spela och det här är vår framtid. Då är det enklare att skaffa tränare som har den spelfilosofin. Det är enklare då att också hämta spelare utan att tränaren är så jätteinvolverad. Då blir det enklare för sportchefen, då vet han vilka spetsegenskaper vi kräver på den och den positionen utifrån en spelfilosofi som vi har. Då skulle allt bli enklare. I stället för att nu är jag här och nästa gång kommer en annan tränare som har en helt annan spelfilosofi och då får du ärva spelarna som jag har hämtat som kanske blir fel för honom för att han behöver andra typer. Sådana saker är jätteviktiga. Därför är är det viktigt att klubben verkligen bestämmer sig för vad man vill och enligt mig är det alltid en tränares huvud som först rullar när det går dåligt, och ibland är det inte alltid rättvist. Men om det är så, okej. Det är mitt ansvar. Jag tar in det, då är det hundra procent rätt att hugga av huvudet på den som har det största ansvaret.

Du menar att om tränaren inte är involverad i att värva spelare men ändå ryker så blir det orättvist?
- Så är det. Jag säger inte att vi inte har ett ansvar. Vi har ett ansvar för det är ändå jag som ska motivera spelarna och det är jag som ska bygga upp det och det är jag som ska se till att det blir bra. Det finns en perfekt värld och så finns det en värld där du försöker att göra det så perfekt du kan utifrån det du har. Men, som sagt, det är inte så att vi inte har diskussioner. Det har blivit bättre och jag tror någonstans att Bosse tittar på oss och vi har ju pratat väldigt mycket och han vet vad det är för typer av spelare och jag tror också att det är enklare för honom att söka den typen av spelare, som Dzenis Kozica, Jonathan Ring, han vet vad vi vill och hur vi tänker.

Utifrån känns det fortfarande som att det är Bosse som är värvningsbossen?
- Det är han som bestämmer i slutändan.

Men du känner att du vill vara mer delaktig?
- Nej, nu har jag släppt det. Om du frågar mig så är det klart att jag vill, men någonstans måste du acceptera att det är så det fungerar i den här klubben och thats it. Jag har absolut inga problem, men Bosse och andra vet också om hur jag tänker för vi har en dialog. 

Hur tänker du kring positionen som vänsterback, ni har ingen som konkurrerar med Jonathan Augustinsson, en spelare som knappt spelade en minut förra säsongen?
- Där är faktiskt en position som jag har sagt att vi vill värva in en ny. Jonathan Augustinsson sa jag från dag ett att han kanske är den största talangen. Helt ärligt. Han har en fantastisk talang. En jättefin vänsterfot, orkar springa, fin teknik, bra blick och jättefina inlägg. Han har alla ingredienser för att bli en riktigt bra ytterback. Det som saknades tidigare var kanske att ta konkurrensen på allvar. Alltså att visa lite mer att han verkligen vill åt den där platsen. Vi upplevde det så, men det gjorde nog inte han. 

- Elliot Käck gjorde en ganska bra säsong men Augustinsson var mycket närmare startplatsen varje gång vi skulle ta ut elvan än vad han själv trodde. Jag tror att det var det som saknades. Att han skulle ta det där sista steget och visa oss på träningarna. Några gånger sa vi det till honom men jag tror inte att han riktigt trodde på det vi sa. Han fattade inte. Varje gång vi skulle ta ut en elva så var han jättenära. I år har han fått det här förtroendet att vi har visat att vi tror på honom och han har än så länge gjort det jättebra. Det finns detaljer som definitivt kan bli bättre men han har alla förutsättningar för att bli en riktigt bra ytterback. Jag är jättenöjd med honom men problemet är vad som händer om han blir avstängd eller råkar ut för något? Då kanske vi har problem?

Läs hela den långa intervjun med Özcan Melkemichel här!

Publicerad 2018-03-02 kl 10:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto