Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Pandemin pressar svensk fotboll - Sef tar fram "coronadokument" till allsvenskan

43v

Coronapandemin är inte över - men den 14 juni ska allsvenskan börja.
Just nu håller Sef på att ta fram ett dokument för hur man ska agera om någon spelare blir sjuk.
 - Vi håller på att titta på det nu, säger sportchefen Svante Samuelsson till Fotbollskanalen.

Coronautbrottet har inneburit att klubbarna behöver anpassa sin verksamhet efter de riktlinjer och förhållningsregler som finns. För att veta vad som gäller kring träningar har därför Svensk Elitftoboll, klubbarna i allsvenskans och superettans intresseorganisation, tagit fram riktlinjer till klubbarna utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Spelare ska bland annat inte vistas på sina träningsanläggningar vid minsta symtom.

- Känner man minsta symtom ska man inte åka till träningen. Sedan ska man dels ska ta kontakt med sin klubbläkare och ha en dialog med honom, dels ska man vara kvar hemma två dagar efter att du slutat känna symtom. Skulle du känna symtom när du är på träningsanläggningen åker du hem direkt. I grunden handlar det om att verkligen tänka efter om man har något tecken symtom innan man åker till träningsanläggningen. Har man det stannar man hemma, säger Svante Samuelsson, sportchef på Sef, till Fotbollskanalen.

ANNONS

Däremot är det ännu klubbat vad ett misstänkt coronafall ska ”klassas” som, det vill säga om det rör sig om en vanlig sjukdom eller "specialfall".

- Så länge vi inte spelar några matcher är inte den frågan så aktuell. Då är man hemma och man återvänder inte till gruppen innan man känner sig helt frisk. När vi någonstans på vägen ska börja spela matcher, förmodligen utan publik i första skedet, måste vi komma överens om hur vi ska se på den.

När det kommer till matchmiljöer finns det i nuläget inga rekommendationer för klubbarna. Det ska det bli ändring på. Sef arbetar med att ta fram protokoll kring det.

- Vi håller på och tittar på protokoll gällande det här. Dels handlar det om att ta fram ett protokoll för träningsmiljön, dels ett för kommande matchmiljöer. Gällande matchmiljöerna får vi väva in den typen av frågor (vad ett misstänkt coronafall ska ”klassas” som).  

Hur går det i det arbetet?
- Det går framåt. Det är några personer som jobbar med det internt på här på Sef. I nästa skede ska vi ta en diskussion med samtliga klubbar för att fastställa de två protokollen.

ANNONS

Hur mycket dialog har ni med klubbarna kring matcherna?
- Vi försöker hålla våra Sef-klubbar informerade med det arbetet vi gör. De är väl medvetna om att vi försöker ta fram de här protokollen baserade på andra europeiska länder och hur deras protokoll ser ut. Vi har anpassat dem till svenska omständigheter. I nästa skede måste vi komma överens om exakt utformningen av de här protokollen.

Allsvenskan är planerad är dra igång den 14 juni. Vad gäller svenska cupen är kvartsfinalerna planerade att spelas den 1 juni.

Publicerad 2020-04-30 kl 11:59

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto