Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Pehrsson om Malmö FF 2017 och 2018: ”Förbättrat mer eller mindre alla punkter"

Foto: Bildbyrån

MALMÖ. Malmö FF har gjort klart utvärderingen av 2017. I en lång intervju med Fotbollskanalen berättar tränaren Magnus Pehrsson bland annat om vilka två saker som kunde gjorts bättre i Champions League-kvalet, och vad det kommer fokuseras mer på 2018.

Det är drygt ett år sedan som Magnus Pehrsson tog över Malmö FF. Det blev SM-guld på ungefär lika många poäng, gjorda mål, och insläppta mål som 2016, men med uppmuntrande underliggande siffror.

Bland annat gick laget från stora skadeproblem 2016 till att ha en av allsvenskans lägsta skadefrekvenser, med den lägsta siffran sedan MFF själva började föra egen skadehistorik. Även siffrorna i spelet – exempelvis avslut för och emot – såg klart bättre ut.

- Jag tycker att det finns massa att förbättra i vårt arbetssätt, hur vi tränar, hur vi jobbar, hur vi är på plan. Det är långt ifrån fulländat, men det är väldigt härligt när man får en objektiv statistik på hela året när man summerar det. Man ser att vi har förbättrat mer eller mindre alla punkter, och vi är bäst på mer eller mindre alla punkter jämfört med våra konkurrenter.

2017 inleddes annars med att Pehrsson etablerade ett nytt spelsätt, baserat på spelares positionering. Om bollen är i en viss yta vill han att spelarna ska agera och positionera sig på ett visst sätt. Om bollen är i en annan yta, så är det annorlunda positioner och rörelser.

Till detta la MFF ett allt större fokus på att läsa på och förändra delar i spelet beroende på hur motståndarna såg ut.

- 2017 var första året där jag la mitt fokus på att titta på motståndarna. Sedan lät jag Olof (Persson, assisterande tränare) ha huvudansvaret att titta på oss själva. Det fungerade väldigt bra, det gjorde mig snabbare i beslutsfattningen.

- Då kunde jag ha fokus på vad motståndarna försökte göra, så graden av vad vi behövde förändra handlade om graden av vad motståndarna hittade på eller vilka möjligheter som fanns.

Trots ett SM-guld som säkrades tidigt var det en match under året som blev en stor plump: bortamatchen mot Vardar i Champions League-kvalet. Där får Pehrsson ner det till två delar som han själv tycker behövde förbättras: träningen under sommaruppehållet samt hans val av startelva.

- Vi fick inte den identiteten på laget som vi ville. Det är ju mitt ansvar. Det är tufft, men jag skickade ut fel startelva på planen. Då stod jag för det beslutet där och då, men det var ett lag som över 90 minuter inte kunde genomföra vår matchplan.

- Det var något vi i tränarteamet var överens om och vi började sen ställa ännu fler kontrollfrågor. Det hade vi gjort innan också, men i och med en dålig händelse gör man det ännu mer.

Efter sommaruppehållet hade MFF en segstartad period i allsvenskan, men framför drog laget på sig tre skador på Markus Rosenberg, Alexander Jeremejeff, och Behrang Safari. Därav Pehrssons besvikelse över sommaruppehållets träningsupplägg.

- Vi kan säga att det är tillfälligheter på allting, men när vi har ett år där vi knappt har skador och sedan får tre skador som händer inom två veckor, så var det någonting under den korta miniförsäsongen som vi inte gjorde rätt. Det är en sak om vi hade haft skador hela året, då hade vi gjort något fel hela året, men i och med att vi låg enormt lågt på skadefrekvensen och sedan var det högre där...

- Jag tror i vår vilja den försäsongen att förbereda laget för tuffare matcher i de här kvalen, att vi jobbade med vårt försvarsspel och sen kanske hade ett eller två pass mer än vad vi har i vår normala periodisering av träning. Det kan vara så små saker som gjorde att spelare fick lite trötthet som gjorde att skadorna kom. Den där försäsongen var inte optimal.

Trots förlusten mot Vardar gav spelarnas utvärdering efter säsongen en positiv vinkel: de gillade förändringarna.

- Ska man summera allt så sakerna de fick mer av 2017, vill de ha mer av 2018.

- Det som har kommit ut i vår utvärdering och spelarnas utvärdering, en massa bra saker, är att vi tog steg i video, individuell återkoppling, och individuell träning. Där vi höjde många procent jämfört med tidigare, men det är fortfarande där jag tror vi har störst vinning att få ut ännu mer.

- Vi tog steg 2017, men det är helt klart där vi både på och utanför planen ska ta ännu större steg 2018.

Som det ser ut nu kommer det annars inte att bli stora förändringar i själva spelsättet. Pehrsson har tidigare sagt att MFF ska jobba utifrån två-tre system som de enkelt kan skifta mellan, men där har han tänkt om.

- De stora dragen är ändå att vi ska fortsätta med de rollerna och de grundpositioneringarna vi hade 2017. Utgå från det och fortsätta vara flexibla utifrån det.

- Jag har nog mer svängt åt att vi ska inte röra så mycket i vår grundpositionering. Med det sagt finns det flexibilitet utifrån motstånd och vilka spelare du använder, men mer jobba med varje spelares roll i det. Hur vi kan samarbeta med olika rörelser och så. Att vi hamnar mer på individuellt fokus.

- Där tror jag på att komma närmare spelarna. Jag vet exakt vad jag skulle vilja i olika situationer, olika rörelser, olika samarbeten. Att jobba mer med det snarare än att jobba med olika typer av positionering.

Publicerad 2017-12-16 kl 10:51
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons