POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Pehrssons dröm: "Vi vill tillbaka till Järnkamin-andan"

Möt Djurgårdens manager Magnus Pehrsson i en lång intervju i två delar. Han berättar om uppbyggnaden, sitt ”manus” och hur Dif ska bli ett storlag igen.
– Vi vill hitta tillbaka till någon "Järnkamin-anda", säger MP.

Magnus Pehrsson är mannen som hela Djurgårdens IF kretsar kring. Han är manager och tränare. Alla journalister samtal går till honom. Han är den som uttalar sig och han är den som bygger ”det nya Djurgården”. Sedan gulden 2002, 03, 05 har Djurgården varit i ett fritt fall. Dyra spelarvärvningar har underpresterat, resultaten har uteblivit och ekonomin är ansträngd. 2009 fick laget kvala sig kvar i allsvenskan.

Magnus Pehrsson kontrakterades innan förra säsongen och tanken var att han skulle ta över laget först 2012. Istället klev han in när Lennart Wass fick sparken när Djurgården efter sex matcher låg på nedflyttningsplats. Pehrsson räddade kvar dem i allsvenskan och redan då var han långt fram i planerna på hur han skulle bygga laget.

– Ganska långt fram i alla fall. På ett sätt var det väldigt mycket fokus på vad man skulle göra just där och då. Men jag känner mig säker i hur jag vill spela och vilka typer jag vill ha. Jag hade ju lång tid på mig mellan jobbet i Ålborg och Djurgården att bestämma mig för sådana saker, säger Pehrsson till Fotbolldirekt.se.

– Det har inte varit svårt, utan arbetet har varit att hitta alternativ. Men det stora primära fokuset var ju att hålla oss kvar i allsvenskan och vi blev ju inte klara med det förrän i näst sista omgången. Så vi kunde inte gå in i förhandlingar eller ta beslut eftersom vi inte visste hur ekonomin skulle se ut. Det gjorde att mitt fokus och mina möjligheter att agera tidigt inte var så stora, säger Pehrsson.

Men när det stod klart att ni var klara för allsvenskan även i år, då hade du listan med vad du ville göra klar?
– Ja. Jag och Khaled (chefsscouten Khaled El-Ahmad) har haft det. Sen har vi träffat ett antal spelare som vi och bedömt vilka typer av personer det är, om de varit sugna på Djurgården och hur det känts när vi träffat dem. Med vissa har det ju också varit ekonomiska förhandlingar där vi haft som utgångsspunkt att allt ska matcha varandra.

– Det ska handla om rätt spelare, men det är alltid en magkänsla som också ska till. Även förväntningarna på spelarna ska passa oss, både i matchning och ekonomiskt. Vi har en bild och spelaren har en bild, är inte de ekonomiska förväntningarna samma då har vi valt att inte fortsätta.

Ni har visat intresse för bland andra Sebastian Andersson, Johan Andersson, Kristoffer Nordfeldt och Erdin Demir. Alla valde andra klubbar än Djurgården. Känns det jobbigt att du inte fått dessa spelare?
– Jag ska väl säga att det är en spelare där vi förlorade dragkampen och det var Sebastian Andersson, då mot Kalmar. Varför kan bara han svara på. De andra spelarna har det funnits intresse för men jag känner att det varit bra spelare men förväntningarna vi haft har inte varit de rätta. Ibland har vi dragit oss ur och ibland spelaren. Men det känns inte som en förlust, då det inte varit en spelare som varit klar utan en spelare som varit ett av våra alternativ. Så nej, jobbigt har det inte känts.

Ditt lagbygge nu, vad har du letat efter och vad ville du förändra gentemot förra årets lag?
– Jag har utgått ifrån hur jag vill spela, det är nummer ett. Det har varit många olika lagbyggen genom åren, vissa har haft tränare som ansvariga och andra har haft sportchefer som varit ansvariga. Det har skiftat mycket, vilket innebär att jag har hittat många spelare i den här truppen som jag har velat bygga vidare på. Spelarna som jag satsade på förra året och vill fortsätta satsa på i år. Och sen är det klart att det ibland blir spelare som jag känner inte passar mig riktigt, eller det jag vill göra eller hur Djurgården ska se ut framöver. Då har man fått titta efter andra spelartyper.

– Det viktigaste har varit ”hur ska vi spela fotboll?” och sen hitta spelare som kan göra det på det sättet. Precis som när man får ett manus och är en regissör. Man ska sätta ihop de bästa skådespelarna som ska göra det. Vi kan inte ha en komisk roll utan någon som är rolig. Så ser jag det, i alla fall. Det kan aldrig bli rätt om inte den som är ansvarig kan använda rätt profiler till hur man ska spela.

Hur ser ditt fotbollsmanus ut då?
– Det är långt. Det viktigaste för mig är att jag vill ha ett lag som vill ha bollen, och när vi har den ska vi kunna ta hand om den. När vi inte har den ska vi kunna ta tillbaka den. Jag vill att vi ska förbättra vårt passningsspel, att det ska gå snabbare och snabbare. Jag tycker det är intressant att ha ett lag som vet att målet står på kortsidorna av planen, att man vill framåt på plan.

– Och kontentan blir att jag hoppas att vi ska se ett Djurgården nästa år som har ett bättre djupledsspel och viljan att ta sig in bakom motståndarens backlinje. Och sen så lägger jag stor vikt i att ha spelare som kan klara en-mot-en-situationer. Offensivt för att jag tror att så bra som lagen i allsvenskan och även internationellt är organiserade så ser man det att offensivt måste man ha spelare med individuell skicklighet. Den kan vara på massa olika sätt. I snabbhet eller styrka eller i huvudspel. Olika sätt där man kan slå sina motståndare.

– Men defensivt också så ser jag ett spel där vi utgår ifrån ett positionsförsvar. Det finns ganska mycket markeringsinslag i det sätt jag vill spela försvarsspel, och då måste vi ha spelare som framförallt i vissa positioner klarar mer markeringsinslag. Det är grundfilosofin.

– Det kanske är det mer taktiskt tekniska, sen är ju identiteten på Djurgården att försöka hitta tillbaka till någon Järnkamin-anda, inte med stora, buffliga spelare utan spelare som spelar med hjärta och spelar med en passion i spelet, i kombination med att vi fysiskt kan vara väldigt bra. Explosiva, löpvilliga och rörliga.

Tycker du att den passionen saknades förra året?
– Nej. När jag kom in tycker jag att det fanns en osäkerhet och det är inte så konstigt när det började väldigt dåligt. Då tror jag alla lag drabbas av en osäkerhet, men det var väl det jag tog fast i mest, att hitta vår identitet. Oavsett hur spelet såg ut så skulle vi kunna stå för den här passionen och hjärtat.

– Det var väl det som var mitt huvudbudskap i kombination med att vara i nuet förra året. Det kommer vara huvudbudskapet 2012 också. Men sen är det klart att de andra sakerna beskriver spelet och nu har vi en lång försäsong att jobba med det på.

Handlade förra säsongen när du kom in om att säkra allsvenskt spel och att det är först nu du kan börja jobba på ditt ”manus”?
– Ja, enbart skulle jag vilja säga. Vi var ju väldigt uträknade, med all rätt. Det var ett svårt läge att klara, med en sådan riktigt dålig start som det var. Men fast de var kortsiktiga mål så finns det ingenting som jag introducerade till spelarna förra året som vi inte har med oss nu. Däremot var det väldigt begränsat, bara några få saker som var det viktiga. Sen är tanken att i lagom takt bygga på det och inte tro att vi är i ett totalt annat läge inför
2012. Det är fortfarande så att vi slutade 11:a, och det är där vi är nu. Att på något sätt ta rätt och små steg. Det är så jag ser det 2012.

Är det så du ser det, att ni slutade 11:a 2011 och det är där ni börjar nu? Vilken målsättning är i sådana fall rimlig att ha i år?
– Vi har inte satt någon målsättning än och först ska vi ha truppen klar. Det finns ingen anledning med en sportslig resultatmålsättning innan vi ser hur vi fått ihop det, och hur det ser ut i andra klubbar. Sen ska vi komma med något sånt också. Men för mig är det klart att det är intressant att ha målsättningar och det är viktigt att ha dem. Men de går att sätta på olika sätt. Ambitionen för mig och spelarna är solklar: att bli bättre än 2011. Men om det var en underprestation vet jag inte. Det blev ju de poängen det blev. Den delen jag kan ta ansvar för fick vi en åttondeplats från.

– Men jag tycker det är för tidigt att börja prata placeringar och poäng. Det viktiga är att vi ska bli bättre. Men jag är väldigt ödmjuk inför att vi har en stor omsättning spelare som alltid tar tid. Jag hoppas ju att det går väldigt bra och då kommer det ju också att visa sig i tabellen och på poängen att vi blir klart bättre. Det är mina förhoppningar och då också min tro. Det är ju långt ifrån att säga att vi har ett krav på oss att vi ska sluta fyra nästa år. Det kan vi inte prata om än.

FotbollDirekt.se

Publicerad 2012-02-04 kl 16:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto