Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Pehrssons planer för MFF 2018: "Ska mer tydligt ha två eller tre system"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se MFF:s firande i omklädningsrummet i spelaren ovan.

NORRKÖPING. Magnus Pehrsson tycker att Malmö FF har spelat sin bästa fotboll i år med 3-5-2, men öppnar upp för att ha ett par-tre inövade spelsystem att välja mellan under nästa år.

Efter att ha bärgat SM-guldet under måndagen avslöjade Malmö FF:s tränare Magnus Pehrsson för Fotbollskanalen att han redan har börjat fundera på möjliga förändringar till 2018. Han vill vänta med definitiva besked fram tills truppbygget har stakats ut, men det lutar på att det blir fler inövade taktiska system.

- Vi gick från asymmetrisk 4-4-2 som blev ett 3-4-3 och som på slutet, när vi varit som bäst, har blivit ett 3-5-2. Erdal (Rakips) roll har blivit lite lägre och ”AC” (Anders Christiansen) har blivit lite högre. 

- I 3-5-2 har vi väldigt mycket nyanser med de spelartyperna vi har idag, så det är huvudspåret. Tittar jag framåt så ska vi fortsätta att vara flexibla, men kanske mer tydligt ha två eller tre system. I år började vi utifrån en grund som vi sen flyttade spelare i. Nu känner jag att vi har lärt oss så mycket och jag räknar med att behålla många spelare, att vi kanske ska vara ännu snabbare att ”nu spelar vi i det systemet”, ”nu spelar vi i det”, och sedan kanske i ett tredje. 

Av allt att döma verkar också Pehrsson bli kvar som huvudtränare nästa år. 

- Jag hoppas och tror på det, och ser fram emot att fortsätta. 

Efter hur ditt avslut blev i Djurgården och din återkomst till svensk fotboll, känns det här som en revansch?
- Nej, jag tycker inte det. Jag fick de frågorna inför säsongen också och jag tycker inte att jag har drivits av det. Jag har drivits av att ta mig an det bästa jobbet i Sverige, det som är mest press på, och försöker leverera någonting där jag gör mitt uppdrag, det vill säga att göra laget bättre så att vi också vinner. 

Pehrsson kan se tillbaka på ett 2017 där laget fick en utveckling under året. Efter förrförra landslagsuppehållet har MFF tagit segrar som 4-0 mot Hammarby, 6-0 mot Elfsborg, och 3-1 borta mot IFK Norrköping. 

- Den sista månaden tycker jag att vi är bättre än i våras. Vi har en bättre helhet. I våras var vi väldigt bra i försvarsspelet, men under hösten har vi lagt på nya dimensioner i anfallsspelet som har tagit oss framåt, men vi har en del kvar. 

- Vi har förbättrat fasta situationer. Idag är det avgörande. Vi har förbättrat vårt försvarsspel, vårt anfallsspel. Det har tagit tid att få ihop allting. Det har varit stabilt från första stund, men nu tycker jag att vi har mer. 

En av de sakerna han är mest nöjd med är att han har tagit svåra beslut, och sedan haft kvar dem så länge han har ansett att det har varit de rätta besluten. 

- Jag har följt mina idéer slaviskt. Såklart har vi korrigerat småsaker, men jag har inte tummat på det jag tror på. Det är väl det man är glad över nu. 

- Det är en utmaning. Vinner vi inte har vi inte gjort det bra och då blir jag ifrågasatt. Det har jag vetat om och ställt in mig på att det är så. Där är jag glad över att jag inte har varit rädd för att ta obekväma beslut. Det är nyckeln om man ska överleva det här året och framåt också. Då behöver man nog våga att inte göra det som alla andra tycker, utan tro på det som jag och tränarteamet tycker är det rätta. 

Ett av de kanske svåraste besluten var att ta bort Magnus Wolff Eikrem från startelvan. Vid en match mot IFK Göteborg fick norrmannen inte ens plats i matchtruppen, men han har tagit sig tillbaka och hoppade in i guldmatchen mot IFK Norrköping istället för Carlos Strandberg. 

- Även om det utifrån kan ses som att jag inte skulle gilla honom... Det kan jag förstå eftersom han var så framgångsrik förra året, men jag har mer försökt se det vi vill ha ut av de olika rollerna. 

- I det här fallet har han varit väldigt, väldigt bra den här veckan och kom perfekt in i det, och då är det klart han ska spela. Det är väldigt kul det han gjorde. Han var väldigt bra. Han gjorde exakt det vi defensivt ville, och de gångerna han fick tag i bollen var han lugn och fin.

Publicerad 2017-10-17 kl 07:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons