POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Pekalski njuter av att kunna spela fotboll – inte knäckt av smällarna

Foto: Bildbyrån.

Ivo Pekalski under träning med Halmstad.

SALOU. Ivo Pekalski, 26, hoppas hjälpa Halmstads BK att etablera sig i Allsvenskan. De egna drömmarna har han tonat ner – efter några tuffa år:
- Nu är jag glad för varje dag jag får vara på fotbollsplanen, säger han till Fotbollskanalen.

För dryga fem år sedan talade Zlatan Ibrahimovic om att han ville locka Ivo Pekalski till Milan. Den då 20-årige mittfältaren hade blivit utsedd till Årets nykomling i Allsvenskan, vunnit SM-guld med Malmö och blivit uttagen till landslaget.

Framgångarna väntades fortsätta – men det tog stopp med skador och problem. Istället håller Ivo Pekalski på att bygga upp sig i spanska Salou med Halmstads BK och med målet att hjälpa den allsvenska nykomlingen att hänga kvar:

- För ett år sedan hade jag precis släppt kryckorna, så det är helt annorlunda nu. Jag har varit på många sådana här läger men det är kul att få jobba på planen, det har jag inte fått göra så ofta på försäsongerna, säger Ivo Pekalski efter ett av flera pass i spanska Salou.

- Jag kom tillbaka under förra säsongen fem, sex månader efter en korsbandsskada och det är många som är borta ett år. Så jag var snabbt tillbaka men det är en fas att komma tillbaka i match. Jag tycker att jag blev bättre och bättre fysiskt och sista matcherna mot Helsingborg i kvalet kände jag att jag började få en grundform. Då önskade jag att det var 30 matcher till men det var nog bra att jag fick vila. Jag körde hårt hela året.

Det såg lovande ut i träningsmatchen mot Elfsborg häromdagen, hur känns det?
- Kul att höra, men jag känner mig trubbig. Det är väl typisk försäsongskänsla men det var klart positivt.

Vad tror du om HBK 2017?
- Klubben har potential att på lång sikt växa sig stor och etablera sig i Allsvenskan. Som du ser är det många unga spelare i truppen och kan de och vi andra i truppen förvalta det här och bygga vidare på det vi gjorde i kvalet så bådar det gott. Det är en bra grupp med många bra spelare och kan vi etablera oss detta första år kan vi växa som klubb. Ibland är det junior- och fritidsgård rent åldersmässigt, det är tio-elva som är under 20, men det bådar väldigt gott.

Under 2013 skar det sig mellan Ivo Pekalski och Rikard Norling på grund av mittfältarens skadeproblem vilket leder till att Pekalski bara spelar en match. Inför 2014 byter han till Häcken, men när tvåårskontraktet är på upphällningen 2015 så går korsbandet.

Några dagar efter det är Häckens sportchef Sonny Karlsson pardonlös – han ber Pekalski söka en ny klubb:

- Jag känner ingen revansch, mest glad över att jag kan spela fotboll. Den största revanschen för mig var när jag kom tillbaka efter året jag hade 2013, både på och utanför planen. Att jag tagit mig tillbaka från det, då jag var både fysiskt och mentalt djupt nere, och nu är jag glad för varje dag jag får vara på fotbollsplanen.

Var det inte tungt när Häcken släppte dig och du var korsbandsskadad?
- Jag var ganska trygg i det, faktiskt. 2013 är fortfarandet det värsta året i karriären, lärt mig mycket av det året. Jag fokuserade på att rehabilitera mig fysiskt och jag hade redan tidigare kontakt med Simon Bakkioui i Halmstad och det är tack vare honom är jag här i dag.

- Ska jag vara ärlig hade jag inte väntat mig något annat från sportchefens sida i Häcken. Det var ganska införstått att det skulle landa där. Sedan kan man lägga en egen värdering i det, hur man själv hade gjort, men jag fokuserar bara på vad som var bäst för mig som spelare. Då var jag trygg i mina erfarenheter, men hade jag varit fem år yngre hade jag kanske varit knäckt.

Ivo Pekalski slog igenom som underbarn i Landskrona Bois även om han är från Lund. När han efter några säsonger i Superettan växlade upp till Malmö FF var siktet på utlandet och A-landslaget. Annat läge i dag för 26-åringen som är inne på sin elfte säsong som senior.

- Då visste jag exakt hur de närmaste fem åren skulle se ut, och jag hade utstakade planer och målsättningar. Jag har fortfarande målsättningar men de är mer kortsiktiga. Det handlar om att göra det bäst för dagen och sedan ta det därefter.  För mig har det alltid handlat om fysiken efter skadorna och när den sitter vet jag vad jag kan.

Hur är fysiken?
- Bättre än vad den var för ett år sedan, men det tar längre tid att komma i gång innan en träning och det tar längre tid att återhämta sig. De bitarna försöker jag sköta så jag kan prestera hundraprocentigt när det väl är dags. Jag är fortfarande i en utvecklingsfas fysiskt och får hela tiden kvitton att jag hela tiden går framåt. Var det landar får jag se. Det handlar om att acceptera läget och göra det bästa utifrån det läge man har. Det funkar bra, det lär man sig med åren och med mentalt arbete.

Hur är relationen med Malmö FF, som också är i Salou, med tanke hur det slutade senast?
- Den är väldigt bra, det som skedde 2013 har inte mycket att göra med Malmö som klubb med folk runt om kring och fans utan det var en mindre skara personer som gjorde att det inte funkade men de är inte där i dag. Jag känner mig uppskattad i Malmö och känner likadant, att jag uppskattar klubben och de runt om kring.

Ivo Pekalski försöker föra över sina erfarenheter och sin rutin till de unga talangerna i HBK:

- Det är en speciell bransch och den är ännu mer businessinriktad än tidigare och det är viktigt att veta hur allt fungerar runt om kring. Det är erfarenheter som är svåra att läsa sig till men som man måste gå igenom; allt från kraven när man kommer upp i ett A-lag till hur det är att spela inför stor publik som skriker saker på en. Jag har varit med om ganska mycket och ju äldre du blir ju mer måste du ta ansvar för dig själv och dina egna handlingar. I dagens värld är unga spelare mer utsatta i och med sociala medier. Då är det ännu viktigare att ta rätt beslut.

- Det florerar mer pengar i dag och det är större pengar och det är mer fokus på det. Då blir det också fler intressen och ur ett ungt spelarperspektiv är det inte alltid att alla värnar om dina intressen och vad som är bäst för dig som spelare. Ju tidigare man förstår det ju bättre är det. Svårt att vara hundraprocentig med någon rådgivare.

Ivo Pekalski skrev ett tvåårskontrakt med Halmstad och går in på sista året 2017, men är inte särskilt oroad:

- Det funkar bra, så länge man har en öppen dialog och stämmer av så er jag bara det som positivt.

Har du helt lagt planerna på en sväng utomlands åt sidan?
- Jag fokuserar på att ta fysiska steg dag för dag och det är det enda jag kan påverka. Har varit med om att svänger snabbt inom fotbollen, vem vet: kanske en vacker dag? Klart jag inte släppt de tankarna men det är inget jag fokuserar på nu.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-02-05 kl 18:19
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå