POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Peking-supportrar kritiska till egna klubben - kände sig hotade under guldmatchen: "Du och din son borde flytta på er"

Foto: Bildbyrån.

Djurgården vann SM-guld på Östgötaporten.
Efter matchen har Peking Fanz och supportrar vittnat om tråkiga scener under matchen och riktar kritik mot egna klubben. 
- En person kom fram och sa: "Du och din son borde nog flytta på er för det här kan jag inte garantera kommer sluta väl", säger en IFK-supporter, som inte vill framträda med sitt namn, till Fotbollskanalen.
- Det är oacceptabelt att folk på våra läktare ska känna sig hotade, säger Sebastian Bengtsson, styrelseledamot Peking Fanz.

2-2 mot IFK Norrköping räckte för att Djurgården skulle ta SM-guld på Östgötaporten. Omkring 7 000 bortasupportrar befann sig på arenan under lördagens match och många av supportrarna stormade planen vid slutsignalen för att fira guldet.

Enligt Norrköpings Tidningar omhändertogs 29 personer utanför Östgötaporten i förebyggande syfte för "störande av allmän ordning". Dessutom ska en polis, en ordningsvakt och två åskådare ha skadats lindrigt under matchen.

Säkerheten kring matchen har ifrågasatts och för Fotbollskanalen vittnar nu en IFK-supporter, som vill vara anonym, om sin upplevelse från Östgötaporten. Personen har årskort och satt med sin tioåriga son på en sektion som är i närheten av bortasektionen. 

- Det var lugnt i början, men sedan märkte man att publikvärdarna och polisen inte riktigt hade koll på alla djurgårdare, då det var de som provocerade IFK-klacken att springa fram innan hörnan. Det var en indikation på det och när IFK gjorde första målet firade min son som är tio år, då han följer IFK och tycker jättemycket om IFK. Han blev glad när det blev mål, men i och med att det var typ 90 procent djurgårdare runt omkring började de titta snett, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det kom sedan en djurgårdssupporter, som jag kände var påverkad av någonting, då han flimrade med ögonen och hade sig. Han ställde sig framför oss och började skrika och hojta kring matchen. Då kom hans kompis, som jag tror det var, fram till mig och sa: "Du och din son borde nog flytta på er för det här kan inte jag garantera slutar väl". Då började jag haja till att det kunde spåra ur. Mina stolsgrannar var också IFK:are och pensionärer, vilket gjorde att de inte orkade stå hela matchen och sa sedan till dem: "Kan ni flytta på er, så att vi kan få se i varje fall. Ni får gärna stå, men inte precis framför oss".

IFK-supportern fortsätter:

- Då började den här påverkade killen att tjoa och heja ännu mer framför dem, bara av ren provokation. Då sa hans kompis en gång till så här till mig: "Kom ihåg vad jag sa förut, ni vet vad det är som gäller". Jag kände då att vi ändå är här för att titta på fotboll och ska försöka ha kul. Då sa den här pensionären en gång till: "Men kan ni flytta lite på er, så att vi kan se matchen. Jag orkar inte stå hela matchen". Då var det flera Djurgården-supportrar som kom fram och ställde sig precis framför henne och sa: "Nu är det Djurgården som gäller på den här sidan. Om ni vill se får ni flytta på er". Då gjorde IFK också 2-0-målet. Då sa jag till min son att lugna ner sig när han började heja och ropa när IFK gjorde mål. Då var det också någon som kom och ställde sig framför honom, så han såg ingenting. Då sa jag till min son att vi skulle lämna i halvtid. Jag sa att det skulle kunna spåra ur, speciellt eftersom att IFK ledde med 2-0 och att det kunde leda till kaos om Djurgården skulle förlora.

På vägen ut berättade IFK-supportern för två publikvärdar om vad som hade hänt - men utan att få något gehör. 

- Jag sa att vi hade blivit i princip hotade två gånger under matchen och att det kan bli kaos. Då sa båda publikvärdarna : "Ja, men det är tråkigt och vi vet att det är otryggt där borta". Men om ni vet det, gör något åt saken. Sedan gick jag ut och då stod det två poliser i trappan ut. Då sa jag att jag för deras skull hoppas att Djurgården vinner. Annars skulle det kunna bli ohållbart. Då nickade de samtidigt. Det kändes inte som att de hade koll överhuvudtaget, säger han och tillägger:

- Djurgården ska självklart få komma, då det är en viktig match och jag unnar dem att så många kunde komma. Jag känner inget direkt agg mot supportrarna, utan mer mot kansliet och kring hur de skötte hela arrangemanget.

Sebastian Bengtsson, styrelseledamot i IFK Norrköpings officiella supportergrupp Peking Fanz, kommer att ha ett möte med IFK Norrköping om två veckor för att gå igenom vad som hände under arrangemanget. 

- Folk är upprörda och besvikna. Vi har fått redogörelser från sociala medier, pensionärer har fått skrik rätt upp i ansiktet och andra supportrar har sagt att det finns folk som har blivit både fysiskt och verbalt attackerade. Många på vår östra läktare, sittplatsläktare, har känt sig utsatta, säger Bengtsson och fortsätter:

- Man kan konstatera att det inte har fungerat. Vad som har brustit vet nog inte IFK själva än, de jobbar nog med att reda ut det. Men det är oacceptabelt att det finns folk på våra läktare som ska känna sig hotade eller osäkra. Den åsikten tror jag IFK delar med oss i Peking Fanz. Det finns ganska gott om IFK:are där ute, eller som påstår sig vara IFK:are, som har sålt årskort eller biljetter och de borde ta sig en ordentlig titt i spegeln tycker jag.

Vad kunde klubben gjort annorlunda kring biljettförsäljningen?
- Det är ett rimligt antagande att IFK inte kan kontrollera vart sålda biljetter tar vägen på andrahandsmarknaden. Där vet jag att IFK jobbade med att spärra det som faktiskt blev offentligt. Men vad man ska göra har jag inget färdigt svar på.

Vad är din syn på säkerheten i stort?
- Jag står mitt på Curva Nordahl och där upplevde jag att det var säkert och bra precis som vanligt. Men folk på Curva Nyman, ungdoms- och familjesektion precis bredvid oss, där var det fullt med djurgårdare. Även långt fram på alla långsidor. Min känsla är att man lite grann hade resignerat inför uppgiften, säkerhetsmässigt. Men vi får se vad IFK kommer fram till när vi haft möte.

- Vi är väldigt, väldigt besvikna över att det blev som det blev. Ingen IFK:are ska köpa årskort på Parken och veta att de inte får ha sina platser. Man ska kunna köpa platser på Parken och veta att man ska få se matchen utan att känna sig rädd eller osäker.

IFK Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson delgav under måndagen sina tankar om arrangemanget i en artikel på klubbens hemsida. I den skrev han bland annat att matchen blev "långt ifrån den positiva upplevelsen" som föreningen hade hoppats på. 

Senare berättade han även mer för Fotbollskanalen om sin bild av säkerhetsarrangemanget och bemötte även då kritiken från supportrar till klubben. 

- Jag kan väl säga att det var en extraordinär match på många sätt som ställde extrema krav på säkerhetsorganisationen. Ett stort problem som vi hade var en omfattande andrahandsförsäljning som medförde att en hel del publik från Stockholm hamnade på sektioner där de inte skulle vara, vilket försvårade vårt arbete avsevärt. Vi hade tillsammans med Djurgården, som vi har haft en väldigt bra dialog med hela tiden, förbund och olika myndigheter förberett oss i flera veckor inför den här matchen. Trots att det var många utmaningar var det ändå mycket som fungerade bra, säger Magnusson bland annat till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Sedan har jag, precis som ni, haft kontakt med många som både i dag och i går berättat om sina upplevelser och det är i sig ett misslyckande såklart och något som man måste komma tillrätta med. Vår publik ska känna sig trygg på sin hemmaplan, det är jätteviktigt.

Publicerad 2019-11-04 kl 16:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå