Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Pengarna styr allsvenskan - Nanne Bergstrand: "Sorgligt"

Foto: Scanpix

"Man får den tabellplacering man betalar för", menar revisionsbyrån Deloitte.
- Klyftan i allsvenskan har ökat. Det låter sorgligt, säger Hammarbys tränare Nanne Bergstrand.

I förra veckan presenterade revisionsbyrån Deloitte sin rapport över ekonomin i de allsvenska klubbarna 2014, som de har arbetat fram på uppdrag av intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan - Svensk Elitfotboll.

I rapporten kan man se att pengarna styr resultaten i allsvenskan, i alla fall till stor del. De klubbar som lägger mest pengar på lönekostnader (personalkostnader utöver spelarlöner inräknat), de slåss också i toppen av tabellen.

- Det är väldigt tydligt att man får den placering man betalar för, i stor utsträckning, säger Andreas Frountzos, senior manager på Deloitte.

Små undantag fanns dock 2014.

- Åtvidaberg betalade för en 15-16:e-plats, men kom åtta. Det var väldigt starkt jobbat.

Deloitte skriver följande i sin rapport:

"Under en kortare period, till exempel under en eller ett fåtal säsonger, kan man se klubbar med lägre lönekostnader frångå ovan relation. Men över en längre period synes utfallet vara att de klubbar som betalar mest för sin spelartrupp också är de som presterar bäst på plan".

Och fortsätter sedan:

"Om vi ser enbart den till första förutsättningen kommer de klubbar som ligger högst i Penningligan även framöver ha de starkaste trupperna och således också hamna överst i de allsvenska tabellerna de kommande åren. Detta kan ses som lite motsägelsefullt i en liga där det historiskt ofta varit olika mästare mellan åren. Då skillnad i lönekostnader mellan de fem till sex största klubbarna är relativt liten skapas ändå en konkurrens där flera klubbar kan vinna ligan. En möjlighet för en klubb längre ner i Penningligan att slå sig in som en möjlig mästarkandidat är således antingen att öka sina intäkter för att ha råd med en dyrare trupp eller att få fram en generation med egna talanger som innan de börjar kosta för mycket i omförhandlade löner kan generera positiva resultat på fotbollsplanen."

Dagen före derbyt mot Djurgården nyligen träffade Fotbollskanalen Hammarbys tränare Nanne Bergstrand. Han resonerade då kring hur allsvenskan förändrats de senaste åren. Han tycker att lagen i serien blivit tempostarkare, men också att skillnaderna mellan klubbarna blivit större.

- Klyftan har ökat, mellan toppen och botten, sa Bergstrand.

Är det bra eller dåligt?
- Jag vet inte. Det har nog med ekonomi att göra, mer än något annat. Det är dyrt att driva elitfotbollsverksamhet i dag. Men det tar bort lite av känslan att vi kommer få se överraskande seriesegrar i framtiden. Det är mer ekonomins makt som bestämmer det.

Det låter sorgligt.
- Ja, visst låter det sorgligt. Men det är inget svenskt problem. Tittar du var som helst så hittar du det. TV-pengarna drar i väg i England och gör de klubbarna rika. Det är klart att det får en effekt kring var spelarna dras till, vilka marknader. Det är definitivt inte bra. Det är det inte, sa Nanne Bergstrand.

Publicerad 2015-08-31 kl 13:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons