Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Petade MFF-talangen om Hareide: ”Snackade inget med mig"

DUBAI. Supertalangen Erik Andersson, 18, valde Malmö FF, men det tog det stopp – och Åge Hareides råd uteblev:
- Snackade egentligen inget med honom, säger mittfältaren till Fotbollskanalen.

För ett drygt år sedan var Erik Andersson eftertraktad av både svenska och utländska klubbar. Den då 17-årige mittfältaren hade då avverkat två säsonger i Superettan med Landskrona Bois efter att han fått debutera som 15-åring hösten 2012.
Det blev Malmö FF som köpte loss talangen – och gav honom ett fyraårskontrakt.

Fast första året i klubben blev ingen höjdare, speltiden blev ytterst begränsad:
- Jag fick hoppa in tio minuter i en cupmatch när vi ledde med 5-0. Sedan satt jag väl på bänken i kanske tio matcher men när man inte ens får hoppa in mot Åtvidaberg när vi leder med 3-0, ja, det är tufft, säger Erik Andersson sist ut från Dubai Sports City efter ännu ett träningspass när MFF laddar upp inför 2016.

-  Jag visste givetvis att jag inte skulle ta en startplats men trodde att jag skulle få spela lite. Det var tufft. Jag kom ändå hit och trodde jag skulle få lite speltid, men nu blev det som det blev.  

Tillsammans med Mattias Svanberg och Teddy Bergqvist har Andersson fått stanna kvar med Olof Persson och Daniel Andersson för att gnugga extra under onsdagens pass. Ett par olika avslutningsövningar gäller när de andra spelarna satt sig på bussen tillbaka på spelarhotellet.
Erik Andersson är fast besluten på att 2016 ska bli ett bättre år och är redo att ligga i för att ta klivet. 

- Jag sa till Allan (Kuhn) att jag vill spela i MFF och ta en plats i laget. Det han vill att jag ska träna på och bli bättre på vill jag att han säger till mig så jag kan jobba stenhårt på det.

Fick du aldrig sådana instruktioner av Åge Hareide?
- Nej, det fick jag inte. Snackade egentligen inget med honom. 

Erik Andersson berättar att Hareide under försäsongens början sa att det såg bra ut och att han skulle få chansen, men att det aldrig hände och att tränaren var tyst och sällan kom med några råd eller instruktioner om hur han skulle jobba eller vad han skulle slipa på. 

- Förvånande? Det var Åge som tog ut laget och det är bara att acceptera det och jobba hårt. Nu får jag hoppas att den nya tränaren tycker att jag räcker till. 

När Andersson och jag tågar ut pratar vi om tillfälligheter och att det kan vända snabbt, som för Franz Brorsson som var långt från spel men där skador gav en möjlighet och mittbacken visade klass och ordnade ett A-lagskontrakt.
Så det kan gå snabbare än man tror: 

- Det är det kan göra, det gäller att ha lite tur och vara bra när man väl får chansen. 

Vad säger sportchefen Daniel Andersson?
- Danne säger att Malmö tror stenhårt på mig och att man vill ha kvar mig i laget. Jag vill inget annat heller så det är perfekt. 

Så att gå på lån har inte varit aktuellt?
- Nej, jag vill vara kvar här och försöka ta en plats i laget. Det har inte alls varit snack om det, i fjol var det bättre att stanna i Malmö och träna med spelarna här och få en bättre utveckling än att springa runt i Superettan. 

Vad var svårast under ditt första år?
- I början var det att anpassa sig till tempot. Det var rätt mycket högre och bättre spelare, men efter ett tag kom man in i det och jag tycker jag utvecklats. Hoppas verkligen få chansen.  

Blev det för mycket hausse kring dig?
- Det var inte svårt att hantera, har alltid försökt strunta i skriverier och fokusera på mitt och träna hårt och extra hela tiden. Förr eller senare kommer utdelningen. 

Som innermittfältare har Erik Andersson en hel del tuffa tävlande om att få starta:
- Det är väldigt hög konkurrens, det är sex, sju spelare på innermittfältet och man får försöka ligga i hårt för att få spela. Om jag hoppas någon ska bli såld? Nej, det gör jag inte, det är bra spelare att spela med och det är bra att ha dem i laget.

Publicerad 2016-02-04 kl 20:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons