POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Podden fick Kindberg att avsluta sitt ägande: "Har hjälpt mig i min reflektion"

Foto: Bildbyrån.

Daniel Kindberg har satsat 16,5 miljoner i Östersund - och investerat i hela spelartruppen. Dagen innan poddavsnittet i podcasten "Lundh" släpps avslutar han hela sitt ägande.
- Jag vill i sammanhanget tacka Olof Lundh för de uppriktiga och direkta samtal vi haft både under intervjuer och på sidan av intervjuerna, säger han i ett pressmeddelande.

Under måndagen släpps poddavsnittet i podcasten ”Lundh” med Östersunds ordförande Daniel Kindberg, både som vanlig podd, men också som tv-avsnitt i Sportkanalen klockan 21.15.

I avsnittet frågas Kindberg ut om de många stolar han suttit på vid sidan av sitt engagemang i klubben.

Kindberg är vd i det kommunala bostadsbolaget Östersundshem och han har dessutom satsat stora summor privata pengar i klubben. I podden avslöjade han den exakta summan: 16,5 miljoner.

Kindberg har dessutom skrivit ett tio år långt tredjepartsavtal med samtliga spelare i truppen.

- Ja, det har jag. Jag investerade i hela spelartruppen innan den fulla fair play-tredjepartsägande-delarna kom in. Jag skrev då ett avtal med klubben för det fallet som vi var i då, för att säkerställa att vi skulle ha en positiv utveckling, förklarade Kindberg i podden.

Hur stor andel han har rätt till vid en spelarförsäljning ville han inte gå in på. Han såg heller inga problem med avtalet, trots att liknande upplägg i dag är förbjudet av Fifa.

- Nej, eftersom jag är helt öppen och transparent med det. Då kan alla kontrollera och se om det blir gjort eller inte. I det här fallet går det att titta tillbaka tiden. Alla vet att vi hade bud på Ghoddos, och jag hade kunnat få tillbaka mina pengar om vi hade sålt Ghoddos i höstas. Men det gjorde vi inte. Det är inte alls säkert att någon säljs i januarifönstret heller. Om det hade varit min drivkraft att tjäna pengar, vilket jag ändå inte gör, så skulle det vara att tjäna pengar på det sättet. Men det gör jag inte. Jag har satt in de här pengarna för att jag i det läget som vi var i då ville hjälpa klubben på den resan.

Dagen innan avsnittet släpps föregår Kindberg podden och via ett pressmeddelande låter ÖFK hälsa att Kindberg avslutat allt sitt tredjepartsägande. Elva miljoner av det som kvarstod har betalats tillbaka till Kindberg.

- Jag tycker det är skönt att vi får ett avslut på mitt tredjepartsägande i klubben. Nu när reglerna har ändrats och för att undvika spekulationer i kommande transferfönster så känns detta jättebra, säger han.

- Det ska inte kunna få föreligga några dubier om att jag alltid sätter ÖFK:s intresse i första rummet. Ingen ska få eller kunna misstänka att jag beslutar om försäljningar av spelare för egen vinning. Jag är glad och stolt över de investeringar jag gjort men nu är det skönt att vi som förening rensar ut tredjepartsägandet.

Han säger också att det var på grund av podden som han valt att avsluta sitt ägande.

- Jag vill i sammanhanget tacka Olof Lundh för de uppriktiga och direkta samtal vi haft både under intervjuer och på sidan av intervjuerna, det har hjälpt mig i min reflektion och gör mig till en bättre ledare, säger han.

När Fotbollskanalen en stund efter att pressmeddelande gått ut ringer upp Kindberg berättar han att beslutet togs i torsdags, dagen efter att podden spelats in.

- Jag har inget problem med det och det var det jag sa till Olof också. Men det är klart att vi har en omvärld också och den måste man ju ta hänsyn till. Det hade jag inte reflekterat tillräckligt över, hur andra människor tänker kring det, säger han.

Var det enbart ditt initiativ eller fanns det röster inom klubben som lyft det här nu eller tidigare?
- Nej, inte tidigare utan det var mitt initiativ att lyfta diskussionen och sedan har vi resonerat kring det och varit väldigt samstämmiga. Det var en tydlig bild av vad som var bra både på kort och lång sikt för klubben.

När du gick in i det här upplägget med att investera i spelartruppen. Fanns några avsikter att du skulle tjäna pengar på det?
- Nej, det har det inte varit. Att jag skulle få igen mina slantar, det är väl helt solklart. Men det har handlat om att hjälpa klubben i lite olika omgångar. Det var min ambition att vara med och hjälpa till.

Kindberg säger samtidigt att han inte har några planer på att avsluta sitt åtagande i det kommunala bostadsbolaget Östersundshem (just nu är Kindberg vd), som är en sponsor till klubben.

- Nej, det har ingenting med saken att göra. I sammanhanget sett till vår omsättning på 50 miljoner så sponsrar Östersundshem med 350 000 och av dem är 150 000 öronmärkt till A-lagsverksamheten, det andra är till kulturakademin och ungdomarna. Det är väldigt, väldigt små summor i sammanhanget. Det har jag absolut inget problem med. Det vore skamligt om ett bolag som Östersundshem inte satsade på en förening som Östersunds Fotbollsförening.

Så ordförande och till viss del sponsor kommer du fortsatt att vara?
- Ja, absolut.

Podcasten kommer ut som vanligt på måndag morgon och visas dessutom i tv-format på Sportkanalen 21.15.

Publicerad 2017-10-22 kl 13:18
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto