Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Polisen förklarar flaggförbudet - svarar om utfallet: "Det är olyckligt"

Allsvenskan

42 pyrotekniska pjäser brann trots flaggförbud på Studenternas. 
Nu medger polisen att begräsningen inte gav önskvärd effekt - och framöver är det oklart om det blir ett liknande förbud igen. 
- Jag förstår protesterna från supportrarna, säger Magnus Almerfors, operativ samordnare på polisen, till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

IK Sirius gick i veckan ut med att polisen tagit beslut om att inte tillåta banderoller, OH-flaggor och liknande föremål (i form av tygstycken eller annat material) på läktarplats under mötet med IFK Norrköping (2-4) i onsdags på Studenternas i Uppsala. 

Polisen förklarade under onsdagen den nya "begränsningen" av banderoller, OH-flaggor och liknande föremål med att de används för att "dölja hantering av pyroteknik". 

Sirius var inför matchen kritiskt till polisens besked och kallade begränsningen för "kollektiv bestraffning". Klubbdirektören Christer Abrahamsson sa, till Uppsala Nya Tidning, att "kollektiva inskränkningar" inte tagits emot väl tidigare, och under torsdagens match brann, enligt UNT, 42 pyrotekniska pjäser på Studenternas.

Annons

Nu väljer Magnus Almerfors, operativ samordnare på lokalpolisområde Uppsala/Knivsta, att uttala sig om begränsningen. Han berättar att rättsavdelningen fattade beslut om villkoret och att anledningen är att pyroteknik använts på hemma- och bortasektioner tidigare på Studenternas.

Almerfors förklarar även varför polisen valde att begränsa just flaggor. 

- Det finns lite olika ingångsvärden i det här, där man har tittat på lite olika parametrar kring vilken förväntad effekt man kan få mot konkret åtgärd. Det är i syfte att försöka få bort de pyrotekniska varor som varit på en arena. Det är olagligt, i vissa sammanhang finns det risk för skador och de är icke-hälsosamma, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Grunden är att man sett i det här att man maskerar sig under vissa föremål och man försvårar för myndigheter att kunna utreda, ingripa eller lagföra för de här brotten i ett senare skede. Man har diskuterat olika åtgärder och landade inför den här matchen i just den här åtgärden, där vi från polisregionen och rättsavdelningen ansåg att det var i den här matchen mest lämpligt. 

Annons

Almerfors är samtidigt tydlig med att det inte är givet att begränsningen gällande OH-flaggor gäller framöver för Uppsala-laget. Det var enbart inför matchen Sirius-Norrköping. 

- Vi ska understryka att det handlar om den här matchen. Vi har inte tagit beslut om att det rör sig om fler matcher, utan det handlar om den här specifika matchen utifrån tidigare lägesbilder från matchuppföljningar som varit.

Vilka resultat har ni sett att den här begränsningen gett tidigare i form av att man kunnat lagföra personer som använt pyroteknik alternativt att det använts mindre pyroteknik?
- I samband med att man satte det här villkoret fanns det en förhoppning om att man inte skulle elda eller att det skulle vara en försvårande del att maskera sig och vara ovillig att elda eller att bränna på en läktare. Det blev tyvärr inte effekten och utfallet vi hoppades på. Visst, det fanns kanske en viss bedömning i det här som gjorde att farhågan var att det skulle komma någon form av missnöjesyttring i form av bränningar och så vidare. Det var väldigt överensstämmande med sanningen under gårdagen, men i de ingångsvärdena vi hade och de förutsättningarna som föredrogs, där rättsavdelningen till slut fattade ett beslut om den här begränsningen i villkoret, så var det där och då en bedömning vi gjorde. Det kommer nu utvärderas och följas upp. Vi tittar på det här, dels i samråd och samverkan internt, men också med klubben kring hur det här ska jobbas vidare med. Syftet är att få bort pyrotekniska varor, som är olagliga. Det är en del i den linjen man jobbar efter.

Annons

I går brann 42 pyrotekniska pjäser under matchen. Innebär det att det är troligt att det blir en liknande begränsning gällande OH-banderoller och banderoller på Studenternas i framtiden?
- Jag kan inte svara på den frågan. Det är rättsavdelningen som fattar de här besluten i slutändan, även om det sker i dialog och samverkan med regionerna. Vi kommer att utvärdera och titta på det här kring om det finns alternativa lösningar eller om det kommer andra konkreta åtgärder och förslag för hur det här ska minska eller upphöra. Det är alldeles för tidigt att säga vilka typer av begränsningar och villkor som kommer att leda till kommande matcher. Vi, från polisens sida, fokuserade på den här matchen och sedan får man helt enkelt se vad man fattar för beslut och gör för bedömningar inför framtiden och andra matcher. Jag kan bara svara för vad vi har för samverkan och dialog inom polisregionen och med rättsavdelningen som beslutsfattande myndighet.

Annons

Även om Almerfors inte kan svara på om det blir en ny begränsning gällande flaggor för Sirius del i framtiden, så medger han att begränsningen i går ledde till mer pyroteknik. 

- Vi kan konstatera att det var en kraftigare bränning än vad vi har haft tidigare och jag förstår att det är en missnöjesyttring från supportrarna utifrån det här villkoret. Vi kommer att ta med oss det här och utvärdera det här. Det kommer föras en dialog och konversation. Om man ser till kommande matcher får jag bara hänvisa till de som är ansvariga för den delen och dialogen som sker. Vi kommer att sträva efter en god dialog, för det har vi fortfarande med aktörerna  och det är ledorden fortfarande. Samverkan och dialog kommer vara en högprioriterad del, men man ska också ha klart för sig att vi är en myndighet och ibland har myndighetsutövning ett företräde. Så länge vissa saker är brottsliga måste vi jobba med den delen i arrangörsperspektivet och det är i grund och botten ett arrangörsansvar i det här.

Annons

Hur ser du på att den här begränsningen kan ses som kontraproduktiv?
- Jag tycker att det är olyckligt. Det är tråkigt för arrangemanget och det blir tråkigt för arrangören. Vi ser att det är en utmaning med pyrotekniska varor på arenorna. Vi måste dock, som myndighet, förhålla oss till att vi har ett uppdrag att motverka det som är brottsligt på arenorna. Jag förstår protesterna från supportrarna. Jag har verkligen en förståelse för att man kan tycka att det är en inskränkning i deras verksamhet, men där står vi lite skilda åt i bedömningen från de polisiära leden och myndighetsutövningen. Så länge något är brottsligt måste det jobbas med. Tyvärr blev inte utfallet som vi hade hoppats på, men det får vi ta med oss, följa upp och utvärdera i efterhand.  

Han fortsätter:

- Den här dialogen sker i samverkan med regionerna och rättsavdelningen och rättsavdelningen är den beslutsfattande myndigheten i den här frågan, som har ansvar för att sätta de här villkoren inför matcherna, men det görs i dialog med regioner och myndigheten. Man måste ta lärdom av alla erfarenheter och jobba vidare för bästa utfall.

Annons

Sirius menade att begränsningen av OH-flaggor är en kollektiv bestraffning. Hur Almerfors ser på det? Han menar att det ständigt förs en dialog med rättsavdelningen kring ämnet. 

- Jag kan inte sätta mig in i den situationen på samma sätt som han (Christer Abrahamsson) kanske gör. Jag förhåller mig till att vi vinklar och vrider på alla tänkbara scenarion och tittar på ett effektfullt villkor, där vi har en förväntning om att villkoren och begränsningarna efterlevs. Jag läste också det (Abrahamssons uttalande i UNT) och det är något vi diskuterar och tar till oss kring hur man kan föra den dialogen och kommunikationen.

- När en sådan här rättstillämpning görs och rättsavdelningen utfärdar ett tillstånd vrider man och vänder på alla tänkbara scenarion. Man stämmer av. I det här fallet stämde man av det här villkoret, inte bara på regional nivå, utan det har även lyfts upp för dialog med flera instanser inom myndigheten för att det ska bedömas, att det varit skäligt och tillräckligt. Vi tar lärdom av utvecklingen som var från gårdagen och vi kommer jobba med det. Det här blir en dialog på många håll. 

Annons

Vid fler pyroteknik-fall, kan det bli reducerad publik framöver?
- Det är alldeles för tidigt att säga. Vi har inte avslutat ärendet kopplat till den här matchen i nuläget, men man diskuterar olika typer av villkorsbegränsningar och väger dem för och emot vad som förväntas eller tros ha bäst effekt för att stävja en viss typ av aktivitet som inte är laglig. Det är det man hela tiden jobbar med och det är rättsavdelningens bord att svara på det mer ingående. Vi är en dialogpart med rättsavdelningen och klubbarna. Vi är självklart med i den processen som myndighet, men det pågår diskussioner om alla möjliga tänkbara scenarion.

Han fortsätter:

- Framför allt är det viktigt att säga att en del i att sådana här villkorsbegränsningar kommer till är för att klubbarna i vissa fall inte kan presentera tillräckligt konkreta åtgärder för att förebygga eller motverka de här delarna. Då kan det komma en diskussion om att man gör en begräsning eller tar till ett villkor till följd av att det inte kommer tillräckligt konkreta åtgärder från arrangörerna. Det är i grund och botten ett arrangörsansvar att säkerställa ordning och trygghet på arenorna. 

Annons

Samtidigt menar Almerfors att klubbarna gör ett bra arbete i frågan i dag.

- Det är många som gör ett fantastiskt jobb och det är inte lätt att styra alla händelser som sker runt omkring. Det är en bråkdel av supportrarna, som är föremål för det här, men det skapar en ganska stor oreda när det blir sådana här stora och omfattande bränningar och ordningsstörningar. Klubbarna jobbar hela tiden aktivt, men ibland behövs det mer konkreta åtgärder och det är rättsavdelningens bord att bedöma den delen. 

Publicerad 2021-09-23 kl 18:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto