POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Polisen kan inte identifiera bengalkastare i Borås

Foto: TT/Nyhetsbyrån

Polisens förundersökning kring bengalincidenterna som ägde rum under matchen mellan Elfsborg och Malmö FF är i princip klar.
- Vad gäller bengalkastningen blir det oerhört svårt att hitta någon gärningsman, säger kommissarie Lennart Widerfelt i Borås.

Polisens förundersökning om bengalincidenterna som ägde rum före och under matchen mellan IF Elfsborg och Malmö FF på Borås Arena den 11 maj är på sluttampen.

Polisen fick in anmälningar om brott mot ordningslagen mot både Elfsborgs och Malmös klacksektion som bägge brände av flertalet bengaler under matchen.

Därtill finns även en anmälan mot Malmöklacken om försök till våld mot tjänsteman efter att det kastats bengaler i riktning mot ordningsvakter.

Efter att ha analyserat videoinspelningarna från arenan har polisen fastslagit att det kastades tre till fyra bengaler i riktning mot platsen där en brandman och några ordningsvakter stod.

Dock kan polisen inte fastslå exakt vart bengalerna landande eller vem det var som kastade.

- Vi har identifierat en kille som bränner, men vad gäller bengalkastningen blir det oerhört svårt att hitta någon gärningsman. På videoinspelningerna ser vi att det frisbeekastades tre till fyra bengaler, men eftersom de som kastade var maskerade kan vi inte identifiera vem det var, säger kommissarie Lennart Widerfelt i Borås.

Vidare ställer sig kommissarie Widerfelt tveksam till om de kommer att komma så mycket längre i arbetet med att identifiera bengalkastarna.

- Vi ska se filmerna en sista gång men att vi ska kunna identifiera vem det var som kastade ställer jag mig tveksam till. Att folk maskerar sig på matcherna är ett dilemma vi har tillsammans med klubbarna. Det är förbjudet att vara maskerad och att det efterföljs är ett ansvar som ligger på klubbarna som arrangör. Dock är det svårt att förhindra det när publiken exempelvis utvecklar en flagga över sig, säger Widerfelt.

Hur känns det att inte kunna identifiera de som kastat?
- Det är ju tråkigt naturligvis, men så länge supportrarna tar på sig masker så är det oerhört svårt för oss att bevisa vem som gjort vad. Man ser ju också klart och tydligt att de drar upp en stor flagga och under flaggan drar de på sig masker och byter kläder med varandra. Det syns tydligt, sen vilka det är som är under skynket det ser du inte. Att det är folk som tar sig dit och att de byter jackor gör det svårt för oss. Sedan går de tillbaka under skynket och tar på sig en annan jacka och tar av sig masken.

Förutom att ha identifierat en person i Malmö-klacken som bränt av bengaler stoppades en Malmö-supporter och en Elfsborg-supporter utanför arenan när de försökte smuggla in bengaler på arenan.

- För den personen i Malmö-klacken som vi identifierat väntar troligtvis ett strafföreläggande i form av böter samt ett tillträdesförbud på tre till sex månader.

Filmerna polisen har att tillgå som förundersökningsmaterial blir per automatik offentliga om åtal väcks efter att förundersökningen är klar. Däremot finns det inget krav från polisen att offentliggöra video-material om det inte blir något åtal. Lena Matthijs, polisområdeschef för Älvsborg, menar dock att bevismaterialet lär släppas oavsett om det blir ett åtal eller inte.

- Blir det inget åtal får vi göra en bedömning om det finns skäl att hemlighetshålla materialet eller om någon kan lida skada av det. Jag tror inte det kommer vara så i det här fallet eftersom det inte är något känsligt bildmaterial, säger polisområdeschefen Lena Matthijs.

Widerfelt förutspår att ärendet kring incidenterna på Borås Arena förväntas vara avslutat någon gång kring midsommar.

Publicerad 2015-05-26 kl 14:58
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto