Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

Polisen framför Elfsborgsklacken.

Polisen pepparsprejade klack i cupfinalen: "Helt oproportionerligt"

Cupfinalen fick ett våldsamt slut.

Polisen använde pepparsprej mot Elfsborgssupportrar som försökte ta sig in på planen och fira.

– Det var helt opropertionerligt, menar Anders Hultin, ordförande i supporterföreningen Guliganerna.

Knappt tre tusen på plats och lugna , ändå blev det ett olyckligt slut på finalen i svenska cupen. Efter domarens slutsignal reste sig de tillresta Elfsborgssupportrarna i ett vilt glädjejubel och flera försökte då att storma planen, och fortsätta firandet med spelarna.

Det försökte finalvärdarna att stoppa - och till slut använde polisen pepparsprej, som klassas som ett vapen, mot boråsarna.

– Det var glädje och lycka i klacken och en del av våra supportrar ville fira med spelarna, som brukligt efter en stor seger eller titel. Det var inte ordningsmakten inställd på helt enkelt och då sprejade de folk, säger Guliganernas ordförande Anders Hultin till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hur upplevde du det?

– Det var helt oproportionerligt vid sådan här stor glädje. Helkonstigt och väldigt olyckligt. Det var många som fick pepparsprej i ansiktet: unga, gamla, tjejer och pojkar.

– Självklart tar det bort lite av glädjen. Jag kan inte reglerna för när och hur man får använda pepparsprej, jag känner bara att det inte var hotfullt i situationen. Det måste ha varit en väldigt lugn tillställning ordningsmässigt, jag tycker verkligen det var oproportionerligt. Jag kan inte förstå det oavsett om det är förbjudet att storma planen.

När Fotbollskanalen hör av sig till polisen så redogör de för en annan situation och menar att det var "ganska mycket ordningsstörningar trots den lilla publikmängden".

– Det var anmärkningsvärt mycket, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid polisen i västerort.

ANNONS

Planstormningar sker hyfsat ofta, men pepparsprej används sällan. Varför den här gången?

– Det var arrangörerna som bad om hjälp för att förhindra det. Jag vet inte anledningen till varför det var viktigare än annars, men det var en ganska orolig match med mycket risksupportrar både i och runt arenan.

Finns det inte andra sätt att sköta en sådan här situation på?

– Vi försöker med alla medel. Vi har olika typer av poliser. De som kom först på plats lyckades inte stoppa supportrarna, då kom andra poliser. Det är en slags våldstrappa. När publiken inte hörsammar vår begäran att stoppa blir vi tvingade att ta till sådana här medel.

Guliganerna upplevde det som "helt oproportionerligt". Kan ni förstå det? Att ni var lite heta på det?

– Det är inte vår uppfattning. Arrangör har haft både publikvärd och ordnignsvakt på plats - och de lyckas inte stoppa. Vi försöker ha dialog och lyckas inte med det, då tvingas vi tillgripa lite hårdare medel.

ANNONS

Klart är att två har gripits i samband med matchen, men inte på arenan, för våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Enligt Guliganerna rör det sig då inte om några elfsborgare. Förra årets final slutade i än värre scener då IFK Göteborgs supportrar stormade planen och tog sig fram till Djurgårdens klacksektion.
Publicerad 2014-05-19 kl 11:52
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto