POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
1v

Polisen tycker inte nya reglerna var kränkande: "Debatten har blivit väldigt förenklad"

Foto: Bildbyrån

Riksidrottsförbundet införde nya direktiv på allsvenska matcher, men tog ner instruktionsvideon efter kritik.
- Jag tycker det är beklagligt att RF tog ner filmen, säger Mats Karlsson vid polisregion Syd till SVT Nyheter.
- Jag tror att det är bra att det finns en gemensam visitationsgrund, men då ska vi vara överens om den också, säger Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Inför årets säsong införde Riksidrottsförbundet nya direktiv för visitering vid fotbollsevenemang. De nya riktlinjerna innebär bland annat en mer intimare visitering för att undvika att åskådare tar in förbjuda föremål som pyroteknik på arenorna.

Inom kort riktades starkt kritik mot de nya riktlinjerna, främst från supporterhåll men även från flera klubbar och Svensk Elitfotboll, Sef. Det slutade i att Sef har valt att återgå till de gamla riktlinjerna och RF har tagit bort instruktionsvideon från sin hemsida.

Enligt Mats Karlsson, polisens ansvarig för det strategiska fotbollsarbetet i region Syd, är det beslutet av RF olyckligt.

- Jag tycker att debatten har blivit väldigt förenklad. Det jag saknar från alla inblandade är vad de är villiga att göra, istället för att som det är nu bara vad de inte vill göra, säger Karlsson till SVT Nyheter.

Polisen menar att de inte hade tagit fram de nya direktiven om de tyckte att visitationen var kränkande. Han menar samtidigt att klubbarna tar säkerhetsansvaret på allvar och att det är därför han är förvånad att frågan förenklas.

- Visitationerna är bara en del av säkerhetsarbetet, men den är viktig. Faktum kvarstår: pyroteknik används och det är farligt. Vi kommer arbeta vidare och hoppas på en bra dialog med klubbarna.

Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, menar att de blev tagna på sängen med de nya direktiven och att de aldrig var med och tog fram filmen som RF lade upp på sin hemsida.

- Det är bra att det kommer fram någon sorts visitationsstandard men den här innehöll moment som vi definitivt kände att vi behöver se över. Vi har kommit överens mellan RF, förbundet och Sef är att vi ska titta över den här filmen och pausa det hela innan vi känner oss trygga med det. Vi ska även diskutera med supportrarna om det. Det gick lite fort helt enkelt, säger Enquist till Fotbollskanalen.

- Jag tror att det är bra att det finns en gemensam visitationsgrund, men då ska vi vara överens om den också. Fotbollen är förmodligen den största verksamheten som finns i Sverige som berörs av den här frågan.

Enquist menar att när den svenska modellen, där alla parterna gemensamt diskuterar och kommer fram till beslut, är riktigt bra när den fungerar.

- Att det kommer saker farande på det här viset är inte bra för någon part. Det är inte bra för oss, inte för evenemanget, inte för supportrarna och inte bra för polisen heller. Jag tror att vi ska försöka trycka på att få en starkare dialog och samsyn vad vi gör för åtgärder, annars kan det riskera att bli precis så här.

Publicerad 2019-04-13 kl 12:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå