Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Polisen utbildas för att använda tårgas – kan användas på fotboll redan till hösten

Allsvenskan

Polisen ska utbildas för att använda tårgas vid risk för kravaller.
Det kan börja ske redan 2020 och kan komma att användas vid fotbollsmatcher.
- Utan att ha satt mig in i det särskilt mycket nu så är det här en sorglig utveckling, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Expressen.

Foto: Bildbyrån

Polismyndigheten och supportergrupperingar har under 2019 varit i konflikt. Polismyndigheten har arbetat mer aktivt än tidigare, utifrån den så kallade ”villkorstrappan”, för att stävja brott och bland annat få bort pyroteknik från fotbollsläktare, vilket under året har mötts av protester på flera arenor. Samtidigt har även en del klubbar varit kritiska till några av Polismyndighetens villkor i tillstånden för att få arrangera matcher i exempelvis allsvenskan och svenska cupen.

Sedan ett par år tillbaka har polisen haft rätt att använda sig utav tårgas för att se till att folksamlingar skingras vid risk för kravaller. Men polisen har inte använt sig utav det, då den faktiska förmågan att göra det inte har funnits eftersom vapen, ammunition och skyttar inte funnits i tillräckligt stor utsträckning. Enligt Polistidningen ska det nu ändras genom inköp av vapen och bättra utbildning, vilket kan få en påverkan på fotbollsmatcher.

Annons

- Vid både demonstrationer och fotbollsmatcher är det fullt tänkbart att ta ut den här resursen. Det kommer givetvis vara en kommenderingschef som beslutar att ta ut förmågan beroende på hot- och riskanalys. Innan man anlägger tårgas kommer det att föregås av en skingringsbefallning så att man får skälig tid att lämna platsen. Det är i någon mån valfritt att vara kvar, säger Jesper Molander, verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken (SPT), till GP.

Enligt Molander ska förmågan hos polisen att använda tårgas finnas till hösten 2020, något som möts av kritik från supporterled. Sofia Bohlin, ordförande vid Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU), är oroad över utvecklingen och menar att den här förändringen skulle innebära ytterligare ett steg i en distansering mellan polis och fotbollssupportrar.

Annons

- Här bygger man verkligen i så fall distans och tar sig ifrån relationsskapandet med stor risk att skada en större massa människor. Utan att ha någon större expertis i tårgas så känns det som att det är lätt att pricka väldigt många i stället för den enskilda individen som man vill komma åt. Bara på studs nu så väcker det stor oro över hur fel det här kan gå. Vi har sett flera fall där användning av batong har gått väldigt illa på den större skaran hemma och här på en ännu längre avstånd kunna skada och orsaka panik och oro vilket i sig kan skada ännu fler människor. Det känns verkligen inte bra. Vi har sett tårgas i fotbollen tidigare där stora mängder, helt oskyldiga människor, blivit drabbade. Jag själv varit med om det och det var långt ifrån en trevlig upplevelse, säger hon till Expressen och fortsätter:

Annons

- Det här kommer snarare skapa ökad osäkerhet och ökad oro och misstro gentemot myndigheten och detta baserat utifrån utvecklingen med villkorstrappan 2019. Det här bygger inte ett ökat förtroende. Utan att ha satt mig in i det särskilt mycket nu så är det här en sorglig utveckling.

Publicerad 2020-02-13 kl 18:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto