Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Polisen utreder hot mot AIK-medarbetare: "Sett det i flera år"

Foto: Bildbyrån

Polisens Fredrik Gårdare.

AIK skriver under fredagen på sin hemsida att anonyma hot och trakasserier är ett "problem som ökar" i klubben.
Nu bekräftar polisen att man jobbar på några fall av otillåten påverkan mot anställda inom AIK.
- Vi har sett det här i flera år, säger polisen Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

Tidigare under fredagen lade AIK:s styrelse ut en text på klubbens hemsida, med rubriken: "AIK Fotboll är en öppen förening". I texten skriver styrelsen bland annat att "AIK Fotbolls framgång är helt beroende av att AIK är en förening som är attraktiv att arbeta med och för" och vidare:

"Vi i AIK Fotboll välkomnar en öppen och kritisk debatt och ser gärna att det vi gör granskas och diskuteras utan krusiduller. Oftast fungerar detta väldigt bra, men vi måste alla vara överens om att anonyma hot och trakasserier inte är OK. Det är ett problem som ökar på många håll i samhället och tyvärr även i AIK. Det är något som varken är förenligt med AIK:s grundläggande värderingar eller gör AIK bättre. Tvärtom skapar det i längden en ohållbar arbetssituation för såväl anställda som förtroendevalda".

Klubben konkretiserar inte vad som ligger bakom texten eller vad de åsyftar med det man skriver, men nu bekräftar polisen för Fotbollskanalen att man är insatt i den situation som beskrivs på hemsidan.

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten, kommenterar:

- Vi är engagerade när det gäller några fall av otillåten påverkan mot anställda inom AIK.

Vad menar du med otillåten påverkan?
- Vi går inte ut med mer information av ärenden av otillåten påverkan. Saker som är inom ramen av otillåten påverkan gäller hot av alla slag. Ofredande, trakasserier, mutbrott med mera.

- Men vi är engagerade och ser väldigt allvarligt på det här. Det är ett hot mot föreningsdemokratin och en jobbig situation för några anställda. Vi har sett det här i flera år att flera personer i AIK har drabbats av allvarliga hot och annat. Vi hanterar just nu ett eller flera ärenden. Vi har haft problemet i flera år och vi ser allvarligt på det för det drabbar de utsatta och deras familjer väldigt hårt.

Gårdare fortsätter:

- AIK har vänt sig till oss och det har även utsatta gjort. Under flera års tid.

Hur ser ni på AIK:s uttalande?
- Jag måste sätta mig in i det lite mer. Men från vår sida på polisen kommer det att komma ett uttalande om det här.

Hur stort problem är det med hot mot klubbledare?
- Ett omfattande problem. Som yrkeskategori är idrotten de som är verksamma betydligt mer utsatta än andra yrken. Därför prioriterar polisen detta och agerar direkt.

Fotbollskanalen har sökt AIK:s ordförande Per Bystedt, utan framgång.

Publicerad 2017-10-27 kl 15:12
Annons
Annons
Annons