Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Polisens förslag: Förbjud burka på arenor

I sitt remissvar till regeringens förslag om maskeringsförbud föreslår polisen att det ska förbjudas att bära burka på idrottsarrangemang i Sverige, rapporterar SVT. 

Regeringen vill införa ett generellt maskeringsförbud vid idrottsarrangemang, men undantag ska göras för religionsfrihet och för vissa befogade situationer.

En av instanserna som fått svara på förslaget är polisen, som är positiva till lagförslaget men inte vill se ett undantag av religiösa skäl.

- Vi tycker att det blir förvirrande för åskådarna att veta vart den straffbara gränsen går, de blir också onödigt svårt för poliserna på plats att avgöra när en maskering är en yttring av en religiös tro eller om personen talar osanning,  säger Lars Tonneman, Polismästare och chef vid Polisens förvaltningsrättsenhet, till SVT.

ANNONS

Polisen vill att det blir förbjudet att bära burka eller niqab.

- Förbud mot till exempel burka blir en konsekvens men å andra sidan ser man sällan kvinnor i burka på idrottsanläggningar så den inskränkningen torde inte bli alltför kännbar.

På frågan om alla inte bör ha rättigheten att gå på idrott i Sverige, svarar Lars Tonneman följande för SVT:

- Problemet ur polisiär synvinkel är att undantaget av religiösa skäl kan användas som en osann invändning från såna som inte är religiösa utan att kunna motbevisas. Men utöver detta är vi också av uppfattningen att religioners yttringar, när det uppstår intressekonflikter, inte bör få begränsa de straffsanktionerade förbud som behövs för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet i samhället.

Regeringen vill också se undantag gällande förbudet vid hälsoskäl eller svåra väderförhållanden. Polisen anser att det skulle vara möjligt att göra en någorlunda bedömning vid de fallen, enligt SVT. 

ANNONS

Maskeringsförbudet föreslås träda i kraft den 1 mars 2017.

Publicerad 2016-08-18 kl 16:44

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto