Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
10å

Popuär Baxter hyllar Sjölund

Seger mot Azerbajdzjan och 3-3 mot världsmästaren Tyskland. Stuart Baxter har fått en perfekt start i VM-kvalet som förbundskapten för Finland.
-Det har växt fram en vinnarkultur i landslaget, säger Baxter till TT.

På onsdag väntar Ryssland borta i grupp 4. Sensationslaget från EM i somras, som spelade ut Sverige och gick till semifinal.

-Alla vet vad hur svårt det är att åka till Moskva och spela mot ett så starkt lag. Vi kommer att få försvara oss under stora delar av matchen och jag får bara hoppas att vi gör det bra. Oavgjort vore ett bra resultat, säger Baxter som redan är mycket omtyckt av
finländarna.

Elva länder

Finland ärt Baxters elfte land som för fotbollstränare. I hans cv finns länder som Portugal, Japan, England, Sydafrika och så Sverige förstås. Senaste uppdraget var i Helsingborg men han bröt kontraktet efter drygt en säsong. Baxter gillade inte hur HIF, och framför allt ordföranden Sten-Inge Fredin, skötte klubben.

Baxter, 53, tog några månader i Japan igen för att hjälpa sin gamla klubb Vissel Kobe. Men trivdes inte särskilt bra och när Finlands fotbollsförbund hörde av sig i förra vintern krävdes inte särskilt lång betänketid.

-Det var en stor ära att bli tillfrågad. Att vara förbundskapten för Finland är stort, det är ett fint land med starka idrottstraditioner men där fotbollen inte har legat i topp. Men det är en positiv förändring på väg och det är viktigt att landslaget lyckas.
Fortsätter Hodgsons arbete

Britten Baxter tog över jobbet efter landsmannen Roy Hodgson. Han var mycket nära att föra laget till EM-slutspelet i somras, Finland åkte dit på sämre målskillnad mot Portugal.

-Roy införde lite nytänkande i landslaget och jag försöker föra hans arbete vidare med lite egen touch. Tidigare har man nog inte haft den rätta viljan att vinna utan man har bara deltagit i EM- och VM-kval. Det är annorlunda nu, hävdar Baxter.

Så var det i första matchen i Helsingfors mot Tyskland. Ett fullsatt Olympiastadion fick se hemmalaget ta ledningen tre gånger, men skyttekungen Miroslav Klose kvitterade en tredje gång i 83:e minuten.

-Det hade varit en enorm känsla om vi hade vunnit, vi var väldigt besvikna direkt efteråt eftersom vi släppte in tre rätt så enkla mål. Men efter ett par dagar vände det och vi var nöjda, säger Baxter.

Hur ser du på framtiden för finsk fotboll?

-Toppspelare som Sami Hyyppiä (35 år), Jari Litmanen (37), Jussi Jäskäläinen (33), Hannu Tihinen (32) och Joonas Kolkka (34) räcker ännu väldigt bra men vi är inne i en generationsväxling. Men det ser bra ut, Daniel Sjölund (Djurgården) har gjort stora framsteg och Roman Eremenko är redan mycket bra. U21-landslaget är med i play off till EM i Sverige nästa år. Där finns flera som knackar på porten till A-landslaget. Fotbollen är på klar frammarsch.

Publicerad 2008-10-14 kl 17:46
Annons
Annons
Annons