Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Prahl hoppas bli historisk - som allsvensk pensionär

Tom Prahl är allsvenskans äldste. Den 62-årige Trelleborgs-profilen närmar sig en 40-årig tränarbana. Nu hoppas han lyckas med vad ingen allsvensk tränarkollega gjort tidigare.

- Om jag når pensionsåldern så har jag verkligen lyckats med något ingen annan allsvensk tränare har gjort före mig, säger Tom Prahl till FotbollDirekt.se.

- Mig veterligen finns det ingen som har fler allsvenska matcher än vad jag har som tränare och jag vågar säga att det inte är någon före mig som nått pensionsåldern som allsvensk tränare.

Men mest av allt gör den anspråkslöse svenske tränarlegendaren sitt bästa för att inte tänka på vare sig sin ålder eller antal år i branschen.
Men att klara sig kvar som tränare så länge i en förgänglig värld som fotbollens - är onekligen en bedrift - och inte minst som fortsatt framgångsrik.

Nu är inte tränare eller managers över 60-strecket alls ovanligt utomlands med en sådan som Manchester Uniteds Alex Ferguson, 69, som det bästa exemplet.
Men det finns få motsvarigheter åldersmässigt i den allsvenska tränarkåren vars genomsnittsålder är 46,4 år - där Djurgårdens Carlos Banda, 32, är yngst.

Det är enbart Tom Prahl som har hunnit fylla 60. Född 1949 och tränardebutant 1972 är han nu på väg mot sin 18:e allsvenska säsong.

- Stolt? Det är klart att det är kul. Fotboll är ju en färskvara och visst var femteplatsen en fjäder i hatten för mig och alla involverade i Trelleborg, fortsätter Prahl.

- Det är klart att det kan vara inspirerande att se en sådan som Ferguson. Han visar ju att det går - men mest försöker jag att inte tänka så jävla mycket på min ålder. Den är bara ett tal. Det viktiga är att vara frisk och att ta intryck - annars är du chanslös.

Är det ett måste? Går det inte att lita till en lång erfarenhet?
- Nej, det går inte. Jag har sett exempel på många namn som inte varit öppna för intryck och som har försvunnit. Att spela samma fotboll som på 90-talet håller inte. Men visst finns en trygghet i att ha erfarenhet av vad man håller på med.

Känner du dig modern, du förespråkar ju en enkel fotboll?
- Ja, Jag känner mig modern. Det visar väl vårt sätt att spela, så passningsinriktad fotboll vi ändå vill spela och femteplatsen i fjol.

Det mest logiska är att lära sig av en äldre, oavsett sammanhang - vad lär du av hälften så gamla kollegor?

- Men jag lär mig mycket, framförallt av någon som Magnus Haglund. Han gav mig en nytändning när jag flyttade hem. Vi har ett stort utbyte och han inspirerade mig till att spela 4-2-3-1, säger Tom Prahl.

- Jag fick bra tips från Magnus om försvarsspelet. Nu är ju allt stulet, det finns ju inte längre något nytt inom fotbollen. Men det gäller att plocka det bästa från olika delar och göra det till sitt eget.

Lite som låtskrivare på 2000-talet?
- Ja, så skulle man kunna säga. Det gäller att plocka upp impulser.

Nu ser framgången i fjol ut att få honom att vilja hålla sig kvar några år till.
Men lika mycket handlar det också om en sorts rädsla för den annars så genomtrygge Prahl - att inte veta vad han ska göra om det skulle ta slut med fotbollen.

- Det här har ju blivit mitt sätt att leva och att byta arbetsmiljö när man är 60, det är svårt för vem som helst.
- Jag vet ju inte vad jag skulle göra annars, så det är klart att det spelat in att jag hållit på så länge som jag har gjort.

Kan du se dig själv fylla 70 år som allsvensk tränare?
- Nja, det känns väldigt långt bort. Jag tar ett år i taget och siktar fortfarande på att hålla på till allmänna pensionsåldern (65 år).

Publicerad 2011-03-18 kl 13:17
Annons
Annons
Annons