Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

PREMIÄR - Elfsborgaren lovar målrekord från ny position: "Kan bli riktigt bra"

Var sätter man teknikern som varken kallar sig forward eller mittfältare? Någonstans där emellan, såklart.
- Min nya roll kan bli perfekt, säger Amadou Jawo.

Han värvades dyrt från Gefle som upphaussad guldklimp till Elfsborg i somras. Tränaren Magnus Haglund såg en irrationell striker som gäckade motståndarförsvaren med kvicka vändningar och snabba offensiva rusher. Men framgångarna uteblev, åtminstone i början.
- Jag blev skadad två veckor före flytten och var inte alls i form när jag kom till Borås. Samtidigt vill man ju så mycket, man blir nervös och sätter kravet på sig själv att prestera toppfotboll direkt. Det låste sig lite för mig, säger Jawo.

Så här i efterhand inser han att omgivningen hade haft förståelse om det tog tid att hitta rätt i en ny miljö. Ingen förväntade sig mål i varje match eller sagolika dribblingar på en gång.
- Det var lite likadant som första tiden i Gefle. Man känner pressen, men egentligen kommer den mest från en själv.

Under sista halvan av säsongen blev det bara ett mål och Amadou Jawo fortsatte att gäckas av skadebekymmer. Men sammanlagt slutade han på sex gjorda – ett mer än under 2008.
- Och det var tur, för jag har bestämt mig för att alltid sätta minst en boll extra för varje säsong. I år blir det alltså sju, som minimun.

Men du får anfalla från en ny position – berätta.

- Under vintern nu har jag kört mer tillbakadragen och det är nytt för mig. Jag ska ligga som ”tia”, lite bakom den utpräglade forwarden.

Hur fungerar det då?

- Alltså, det har gått riktigt bra faktiskt. Jag är ju inte den störste spelaren som håller undan sin försvararen. Nu får jag bollen i ett annat skede, kommer rättvänd och i fart. Då utnyttjar jag det jag kan på ett bra sätt.

Som jag förstår det har du fått en del coachning av lagkompisen Martin Ericsson?

- Ja, han har ju varit offensiv mittfältare i många år och kan det taktiska utan och innan. Det han sagt är att jag inte ska ta onödiga löpningar, varken hemåt eller ut på kanterna. Då är jag för trött när det väl gäller att utmana och kliva framåt.

I Elfsborg har du två defensiva mittfältare som städar bakom dig. Vad innebär det för ditt spel?

- Det är väldigt betydelsefullt. Matcher avgörs för det mesta på grund av misstag – eller att någon vågar göra det lilla extra. Nu kan jag försöka mig på sådana saker – och samtidigt veta att det finns täckning hemåt.

Hur ser ditt självförtroende ut jämfört med förra året?

- Mycket bättre. Jag har pratat nästan dagligen med Magnus Haglund och han ger mig både positiv och negativ feedback. Det känns oerhört bra med det stödet, och så känner jag att klubben tror på mig. Jag har spelat 90 minuter nästan varje match på försäsongen. Visst finns det saker att jobba på men jag är optimistisk inför premiären.

Vilka är dina och lagets målsättningar?

- Vi vill vara med och slåss i toppen, vinna varje match. Jag vill få så mycket speltid som möjligt och jobba på att bli mer aggressiv inne i straffområdet. Och så målen som sagt, minst sju – men helst fler.

Publicerad 2010-03-12 kl 09:04
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons