Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

PREMIÄR - HIF efter Henke: ”Det är mer öppen dialog nu”

Helsingborg startar allsvenskan 2010 utan ikonen Henrik Larsson i laget.
- Nu gäller det att vi andra höjer oss för att laget ska kunna förbättra sig, säger rutinerade Christoffer Andersson till fotbollskanalen.se.

De senaste åren har mycket kring Helsingborgs IF varit synonymt med Henrik Larsson. Men i höstas kom det definitiva beskedet från HIF-legendaren. Han slutar med fotbollen och Helsingborg lever nu i en allsvensk verklighet utan henrik Larsson.
- Vi har ju egentligen inte ersatt honom, säger Chistoffer Andersson som är en av de mest rutinerade spelarna i dagens HIF.
Om vi bortser från det rent spelmässiga, vem tar över ledarskapet i laget nu. Du, Marcus Lantz?
- Vet inte om det är en speciell. Vi mer rutinerade får väl kliva fram och hjälpas åt.

Vad har hänt i laget i och med att Henrik Larsson har lämnat?
- Om vi bortser från det han bidrog med på planen där han ju nästan inte går att ersätta – det skulle bli alldeles för dyrt, så har det nog blivit mer uppdelat på träningarna där alla kommer med åsikter. Det har blivit en öppnare dialog, det är positivt. Innan kanske det var mer att tränarna lyssnade mer på Henrik.

Förutom Henrik Larsson har bland andra Adama Tamboura, Andreas Landgren och Isaac Chansa också lämnat HIF inför den här säsongen.
- Vi har tappat flera bra spelare. Men sedan har vi ju fått in killar som Erik Edman och Mattias Lindström. Och Ardian Gashi, säger Andersson.
Så här ”post-Henke”, vad betyder det att få in spelare som Edman och Lindström som varit i klubben förr?
- Det betyder mycket. Både på och vid sidan av planen. Förutom rent spelmässigt bidrar de även till stämningen – och det är ju enormt viktigt att vi trivs ihop med tanke på hur mycket vi träffas.

Förutom att spelare kommit och gått har tränaren Bosse Nilsson försvunnit och ersatts av Conny Karlsson som tidigare tränat bland annat Trelleborg, Assyriska och Kalmar. Och Karlsson har hunnit sätta sitt avtryck under sin korta tid som tränare.
- Ja vi känner ju inte honom riktigt än, och han känner inte oss. Men det finns en skillnad mot Bosse Nilsson och det är att vi tränar tuffare nu. Vi tränar oftare, längre och med tuffare övningar.
Så ni kan inte skylla på att ni inte orkar när serien drar igång?
- Nej, det kommer vi inte kunna göra.

Något Conny Karlssons företrädare, Bosse Nilsson, gjorde var att släppa fram unga spelare. Under Nilsson fick spelare som Joel Ekstrand, Rasmus Jönsson och Pär Hansson sina genombrott – spelare som nu måste ta nästa steg i karriären.
- Nu kommer det svåra andra året för dem. Första året är det lite lättare och det skrivs mest om de bra sakerna man gör. Nu om man etablerat sig kanske media inte är lika förlåtande, så det gäller att kunna hantera den pressen. Det minns jag själv hur det var, säger Christoffer Anderssson, 32-år i år.

Har Helsingborg någon ny, ung förmåga som du vill flagga för, som kan ta ett steg fram?
- Det finns flera, men Johan Eiswold är en talang som spelat en hel del under försäsongen.

Att veta var Helsingborg efter Henrik Larsson-eran står är inte helt lätt. I klubben är man ganska försiktiga och pratar inte högt om topplaceringar.
- Nej vi försöker vara realister. Vi vill bli bättre än förra året, så sämst sjua har vi sagt. Men om vi kan få allt och stämma så vet man inte hur långt det kan räcka, vi får se

Publicerad 2010-03-10 kl 12:58
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons